Este uleiul de măsline extravirgin pe care îl consumi contrafăcut?

Într-o lume a alimentelor procesate, produse din organisme modificate genetic sau pline de chimicale, poate fi destul de greu să găsești produse de calitate și din ingrediente adevărate. Să luam de exemplu, uleiul de măsline extravirgin.

Cu toții știm cât este de sănătos. Din păcate, nici despre acesta nu mai putem spune cu mâna pe inimă că este calitativ, pentru că multe dintre uleiurile de măsline  din magazine pot fi  contrafăcute.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Da, ai citit bine. De curând, am reușit să termin de citit Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil a lui Tom Muller, în care este expusă în detaliu industria uleiurilor de măsline. Ce am aflat, a fost chiar alarmant. Peste 70% dintre uleiurile de măsline sunt contrafăcute şi numai în SUA, industria aceasta valorează 1,5 miliarde de dolari.

 

Uleiul de măsline autentic necesită o muncă laborioasă, timp și costuri ridicate, iar pe de altă parte, este destul de ușor să realizezi unul contrafăcut. Cea mai comună formă de alterare presupune amestecarea uleiului de măsline extravirgin cu uleiuri mai ieftine, de grad inferior. Uneori, acesta poate fi amestecat cu uleiuri din alte surse, să zicem ulei de rapiță sau de soia. Alteori, uleiul de măsline extravirgin este amestecat cu un ulei de măsline de o calitate mai slabă. Amestecul este apoi dezodorizat chimic, colorat, și, eventual, chiar aromat și vândut către distribuitor ca ulei „extravirgin”.

Cu alte cuvinte, dacă vei afla că un brand important comercializeaza ulei de măsline contrafăcut, nu este probabil vina acestuia, ci mai degrabă a furnizorului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum afli dacă un ulei de masline extravirgin este contrafăcut?

exista cateva teste pe care le poti face pentru a afla daca uleiul de masline extravirgin este contrafăcut;

  • testul gustului,
  • prin înghețarea acestuia (uleiul de masline extravirgin tinde să se solidifice atunci când este inghetat),
  • testul candelei (uleiul de măsline extravirgin ar trebui să fie suficient de inflamabil pentru a menține o candelă aprinsă).

Cel mai bine este să cunoști producătorul/ distribuitorul și modul în care uleiul de măsline extravirgin este realizat. Uleiurile produse artizanal au trecut întotdeauna testul autenticității. Caută eticheta uneia dintre cele 3 mari categorii supervizate de Uniunea Europeană, respectiv produsele de origine protejată (PDO), produsele de indicație geografică protejată (PGI) și produsele organice (BIO) înainte de a cumpăra.

În majoritatea cazurilor, uleiul de măsline extravirgin fals este pur și simplu un grad inferior de ulei de măsline virgin sau rafinat care a fost etichetat greșit ca ulei de măsline extravirgin.Uleiurile false pot avea, de asemenea, pigmenți precum clorofila sau β-carotenul pentru a-și îmbunătăți aspectul și calitatea.

Iata in ce constau testele  de verificare a uleiului extravirgin obtinut prin presarea la rece:

Testul inghetarii

  • Se toarnă 2-4 linguri de ulei de măsline într-un borcan de sticlă curat.
  • Se sigileaza borcanul.
  • Se pune borcanul la frigider pentru 24 de ore.
  • Dacă uleiul se solidifică, este mononesaturat și este ulei de măsline.
  • Dacă uleiul rămâne lichid, acesta este polinesaturat și NU este in totalitate ulei de măsline.

Testul gustului

Aici trebuie sa te bazezi pe capacitatile tale senzoriale, olfactive sau gustative ori sa te adresezi unui cunoscator.

Daca ai consumat in trecut un ulei de calitate cumparat de la sursa- vizitand Grecia, Spania sau Maroc, de exemplu, reumite pentru culturile intinse de livezi de ulei de masline si ai deprins gustul adevarat al uleiului de masline, poti avea  încredere în simțurile tale. Uleiul de măsline fals poate avea un gust gras, rânced, lipsit de aromă sau pur și simplu neplăcut. Uleiul de măsline autentic  ar trebui să miroasă și să aibă un gust proaspat, strălucitor, piperat, pământos, ierbos sau orice combinație a acestora. 

Testul candelei

Pentru a testa puritatea uleiului de măsline acasă,imbibati un fitil în ulei de măsline și plasați-l într-un recipient de sticlă, aprindeți fitilul.

Daca acesta arde o vreme, atunci este ulei de măsline adevărat. Mai mult, iluminarea fitilului nu ar trebui să producă fum dacă este ulei de măsline adevărat.


Verificați datele

Un alt lucru esențial de care trebuie să țineți cont atunci când verificați calitatea uleiului de măsline este să vă asigurați că eticheta de pe sticla prezinta  datele de recoltare sau de producție a uleiului menționate. Acest lucru vă poate oferi o idee corectă dacă uleiul de măsline din sticla pe care ați ales-o este proaspătă sau învechită.

 Verificați dacă există FFA

Uleiul de măsline de calitate premium conține acizi grași liberi (FFA). Deci, căutați întotdeauna procentul de FFA în timp ce cumpărați ulei de măsline, cu 0,2 la sută sau mai mic decât ceea ce indică faptul că uleiul este de o calitate excelentă.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0