

4 plante din bucatarie, cu beneficii extraordinare
4 plante din bucatarie, cu beneficii extraordinare
4 plante din bucatarie, cu beneficii extraordinare
Le folosesti la gatit, pentru a da savoare mancarurilor tale preferate. Fie ca iti amintesc de copilarie si de gradina bunicilor, fie ca dau aroma cand le folosesti proaspete, aceste plante aromatice au si numeroase beneficii pentru sanatate.
Cimbrul de gradina
Are un miros placut, aromatic si este folosit in domeniul culinar, cat si pentru proprietatile sale medicinale. Contine un ulei esential cu componente benefice. Astfel, cimbrul de gradina are actiune carminativa, cu alte cuvinte calmeaza durerile abdominale si favorizeaza evacuarea gazelor intestinale, cat si actiune astringenta.
Fitoterapeutii recomanda cimbrul de gradina pentru stimularea poftei de mancare, este un bun antidiareic si, in asociere cu busuiocul, el poate inlocui sarea din alimentele dietetice. Daca vrei sa te bucuri de beneficiile cimbrului de gradina, poti prepara o infuzie, folosind 2 lingurite de planta la o cana cu apa clocotita. Se beau 2 sau 3 cani pe zi, iar cel mai indicat ar fi sa discuti mai intai cu un medic specialist. Uleiul esential de cimbru de gradina nu este recomandat in timpul sarcinii si nu e indicat pentru uz extern.
Leusteanul
Frunzele sale mari au un miros foarte puternic si sunt folosite adeseori pentru a da savoare ciorbelor, fiind foarte apreciat pentru aroma sa. In scop medicinal, poti folosi atat leustean proaspat, cat si uscat, pentru a prepara infuzii. De asemenea, medicul fitoterapeut iti poate recomanda leustean sub forma de tincturi sau ca pulbere, in functie de nevoile tale.
Leusteanul contine substante active importante, vitamine, minerale, asa ca specialistii il recomanda ca diuretic; este un bun expectorant, are actiune carminativa (favorizeaza eliminarea gazelor intestinale) si poate regla functia tractului intestinal. La recomandarea medicului specialist in fitoterapie, leusteanul poate fi folosit pentru a trata colicile abdominale la copii, bronsite, traheite, durerile menstruale si constipatiile.
Mararul
Mirosul frunzelor de marar este deosebit de puternic, asa ca nu este de mirare ca este folosit des in bucatarie, atat in salate, cat si in alte preparate pe baza de legume. Mararul contine o serie de substante active importante, iar in scop medicinal, foarte valoroase sunt atat frunzele, cat si semintele plantei. Specialistii spun ca din frunzele sau din semintele de marar se pot prepara infuzii si alte remedii.
Este un bun revitalizant pentru intregul organism, ajuta in respiratie si ajuta la buna functionare a sistemului digestiv. In plus, ajuta la relaxarea organismului, avand efect sedativ. Poate ameliora flatulenta si ajuta digestia. La copii si la sugari, semintele de marar sunt bune pentru a trata indigestia si sughitul. In plus, uleiul esential de marar, masat pe piele, poate opri senzatia de greata. Pentru vindecarea infectiilor, fitoterapeutii recomanda preparatele din seminte de marar, aplicate extern in cataplasme.
Pentru probleme digestive, prepara o infuzie din 4-8 grame de seminte uscate, la un litru de apa clocotita. Lasa semintele sa infuzeze 10 minute, apoi bea cate o cana, dupa mesele principale, la recomandarea medicului specialist.
Patrunjelul
Deliciosul patrunjel este folosit pentru a da savoare multor mancaruri in bucataria romaneasca. El poate fi folosit si in scop medicinal, iar utile in acest sens sunt frunzele si radacina plantei, cat si semintele. Patrunjelul contine vitamine, saruri minerale si ulei esential, iar fitoterapeutii il recomanda pentru ca are efecte hipotensive si revigorante. In plus, regleaza activitatea ficatului.
Vitamina K din patrunjel ajuta in mentinerea sanatatii sistemului osos, iar cantitatea mare de vitamina C face din patrunjel un aliat pentru stimularea imunitatii. Exista chiar unele dovezi care arata ca patrunjelul poate contribui la buna functionare a rinichilor. Are proprietati antiinflamatoare, iar daca il folosesti zilnic, vei simti o ameliorare a durerilor articulare. Pentru ca are un continut bogat in fier, patrunjelul este recomandat inclusiv pacientilor cu anemie.
Sursa foto: Shutterstock