

Uleiul esential de marar: beneficii si intrebuintari
Uleiul esential de marar: beneficii si intrebuintari
Uleiul esential de marar: beneficii si intrebuintari
Uleiul esential de marar este obtinut din semintele uscate de marar si este bogat in substante benefice, care au efecte pozitive asupra sanatatii noastre.
Pe vremuri, romanii se ungeau cu ulei de marar inainte de a pleca la lupta intrucat erau convinsi sa ii ajuta sa se detensioneze si sa castige batalia. De asemenea, se spunea ca uleiul esential de marar protejeaza de spiritele rele si de vraji.
In zilele noastre, uleiul de marar este folosit pentru proprietatile sale antibacteriene, antifungice, dar si pentru continutul bogat in antioxidanti si multe alte beneficii pe care le are.
Beneficii si intrebuintari ale uleiului esential de marar
Antispasmodic eficient – spasmele musculare, abdominale, ale aparatului respirator ori intestinale iti dau batai de cap? Uleiul esential de marar calmeaza spasmele indiferent de natura lor, ameliorand episoadele de tuse, sughitul, durerile musculare ori durerile abdominale. Uleiul de marar are efecte relaxante, care trateaza si previn crampele.
Benefic pentru digestie – uleiul esential de marar faciliteaza digestia, stimuland sucurile digestive. Totodata, acest ulei esential stimuleaza si glandele salivare, lucru care contribuie, de asemenea, la o buna digestie.
Efecte carminative – uleiul esential de marar poate remedia problemele precum balonarea ori flatulenta, dar le poate si preveni.
Proprietati dezinfectante – uleiul esential de marar este folosit si pentru proprietatile sale dezinfectante. Daca il adaugi in alimentele pe care le consumi, uleiul de marar te protejeaza de infectiile microbiene. Totodata, acesta ajuta la vindecarea infectiilor din colon, din tractul urinar, de la nivelul rinichilor si a organelor genitale. Daca este folosit pentru uz extern, uleiul esential de marar protejeaza ranile, prevenind infectarea si accelerand vindecarea acestora. Uleiul de marar poate fi aplicat ca atare, ori diluat cu apa daca ai pielea sensibila.
Stimuleaza lactatia – avand efecte galactogene, uleiul esential de marar sporeste lactatia dar imbunatateste si calitatea laptelui. Specialistii sunt de parere ca efectele carminative ale uleiului de marar sunt transmise copilului, prin intermediul laptelui de mama. Asadar, micutul tau va fi ferit de problemele de natura digestiva, de balonare si flatulenta.
Efecte calmante – uleiul esential de marar are efecte sedative asupra sistemului nervos, asa ca induce starea de relaxare si poate fi folosit cu succes in tratarea anxietatii, a furiei, a depresiei si a insomniilor.
Reducerea inflamatiei in cavitatea bucala – uleiul esential de marar are proprietati antiinflamatoare care pot fi folosite cu succes pentru reducerea inflamatiilor la nivelul gingiilor. Poti folosi uleiul esential de marar diluat in apa, pe post de apa de gura.
Diuretic eficient – proprietatile diuretice ale uleiului esential de marar fac din acesta un aliat de pret in lupta cu o infectie urinara. Uleiul de marar faciliteaza eliminarea bacteriilor din tractul urinar, grabind vindecarea infectiei.
Contraindicatii
Femeile insarcinate ar trebui sa evite uleiul esential de marar atat pentru uz extern, cat si pentru uz intern.
Este indicat ca atunci cand este folosit la nivel cutanat sa se testeze o mica portiune din piele inainte de a fi folosit pe o suprafata extinsa.
Se recomanda evitarea ochilor, a nasului si a urechilor atunci cand este folosit la nivel cutanat.
Sursa foto: Shutterstock