Cardamomul, beneficii mai puțin știute

Cardamomul este un condiment puternic, care se pare că are și proprietăți medicinale, cum ar fi reducerea tensiunii arteriale, scăderea inflamației și combaterea unor probleme digestive.

Cardamomul este acel condiment oriental pe care unele persoane îl adaugă în mâncăruri sărate, altele îl folosesc în aromatizarea deserturilor, iar altele îl pun în ceașca de cafea. Se crede, însă, că semințele, uleiul și extractul de cardamom au și proprietăți medicinale impresionante.

Cardamomul, util în hipertensiune?

Proprietățile antioxidante și diuretice ale cardamomului pot reduce tensiunea arterială. Într-un mic studiu¹, cercetătorii au administrat câte trei grame de pulbere de cardamom pe zi la 20 de adulți diagnosticați cu hipertensiune arterială. După 12 săptămâni, nivelul tensiunii arteriale le scăzuse semnificativ.

Rezultatele promițătoare ale acestui studiu pot fi asociate cu nivelurile ridicate de antioxidanți din cardamom. Cercetătorii suspectează, de asemenea, că acest condiment poate scădea tensiunea arterială datorită efectului său diuretic, ceea ce înseamnă că poate promova urinarea pentru a elimina apa care se acumulează în corp, de exemplu în jurul inimii.

Unii compuși din cardamom par să aibă efecte anticanceroase

Unii compuși din cardamom pot ajuta la combaterea celulelor canceroase. Studiile efectuate pe șoareci au arătat că pulberea de cardamom poate crește activitatea anumitor enzime care ajută la combaterea cancerului. Condimentul poate spori, de asemenea, capacitatea celulelor „ucigașe” naturale (celulele NK) de a ataca tumorile.

Cercetările privind celulele canceroase umane indică rezultate similare. Un studiu a arătat că un anumit compus din acest condiment a oprit multiplicarea celulelor canceroase orale în eprubete.

Chiar dacă rezultatele sunt promițătoare, aceste studii au fost efectuate doar pe șoareci sau în eprubete. Este necesară cercetarea care să implice subiecți umani înainte de a putea face afirmații mai susținute.

Cardamomul poate proteja împotriva bolilor cronice 

Cardamomul este bogat în compuși care pot combate inflamația, ceea ce îi arată utilitatea împotriva bolilor cronice. Un studiu a constatat că extractul de cardamom în doze de 50-100 mg per kg de greutate corporală a fost eficient în inhibarea a cel puțin patru compuși inflamatori diferiți la șobolani.

Cardamomul poate ajuta digestia

Cardamomul, adesea amestecat cu alte condimente cu proprietăți medicinale, este util pentru a atenua disconfortul gastric, greața și vărsăturile. Cea mai cercetată proprietate a cardamomului, deoarece se referă la atenuarea problemelor stomacale, este posibilitatea de a vindeca ulcerele.

Un studiu² efectuat pe șobolani a constatat că extractul de cardamom ar putea preveni sau reduce dimensiunea ulcerului gastric cu cel puțin 50%. La doze de 12,5 mg per kg de greutate corporală, extractul de cardamom a fost mai eficient decât un medicament anti-ulcer des folosit.

Cardamomul poate trata infecțiile

Cardamomul are efecte antibacteriene și poate trata infecțiile. Cercetările arată că extractul de cardamom și uleiul esențial au compuși care luptă împotriva mai multor tulpini comune de bacterii. Un studiu³ efectuat în eprubetă a examinat impactul extractului asupra tulpinilor de Candida rezistente la medicamente, acesta reușind să inhibe parțial creșterea unor tulpini.

Cercetări suplimentare în eprubetă au constatat că uleiul esențial și extractul de cardamom au fost la fel de eficiente sau chiar mai eficiente decât medicamentele standard împotriva E. coli și a Stafilococului, bacterii care pot provoca toxiinfecții alimentare. Cu toate acestea, cercetările au fost efectuate numai în eprubete și nu pe oameni, deci ar mai fi nevoie de studii pentru a întări aceste concluzii.

Cardamomul ar putea scădea nivelul zahărului din sânge

Când este administrat sub formă de pulbere, cardamomul poate reduce glicemia. Un studiu a constatat că hrănirea șobolanilor cu alimente bogate în grăsimi și în carbohidrați a făcut ca nivelul zahărului din sânge să rămână crescut mai mult decât dacă ar fi hrăniți cu o dietă normală. Când șobolanilor care consumau carbohidrați li s-a administrat pulbere de cardamom, zahărul din sânge nu a rămas crescut mai mult decât glicemia șobolanilor cu o dietă normală. 

Cu toate acestea, e posibil ca pulberea să nu aibă același efect la oamenii cu diabet de tip 2. Pentru a înțelege mai bine efectul cardamomului asupra zahărului din sânge la om, sunt necesare mai multe studii umane.

Cardamomul poate trata respirația urât mirositoare și poate preveni cariile

În unele culturi, se obișnuiește ca împrospătarea respirației după masă să se facă prin consumul păstăilor întregi de cardamom. Chiar și unii producători de gume de mestecat folosesc acest condiment în produsele lor.

Motivul pentru care cardamomul poate duce la o respirație proaspătă poate avea legătură cu capacitatea sa de a combate bacteriile. Un studiu a constatat că extractul de cardamom a fost eficient în combaterea a cinci bacterii care pot duce la apariția cariilor.

Alte beneficii potențiale ale cardamomului asupra sănătății

În plus față de beneficiile menționate mai sus, cardamomul poate fi util pentru sănătate și în alte moduri. Studiile efectuate pe șobolani au constatat că nivelurile ridicate de antioxidanți din acest condiment pot preveni atât mărirea ficatului, cât și anxietatea și ar putea ajuta și la pierderea în greutate:

  • Protecția ficatului: Extractul de cardamom poate scădea nivelul crescut al enzimelor hepatice, al trigliceridelor și al colesterolului. De asemenea, pot preveni mărirea ficatului, ceea ce ar reduce riscul de boală a ficatului gras.
  • Anxietate: Un studiu efectuat pe șobolani sugerează că extractul de cardamom poate preveni comportamentele anxioase. Acest lucru s-ar putea datora faptului că nivelurile scăzute de antioxidanți din sânge au fost corelate cu dezvoltarea anxietății și a altor tulburări de dispoziție.
  • Pierderea în greutate: Un studiu efectuat pe 80 de femei prediabetice (dintre care unele erau supraponderale, iar altele obeze) a găsit o legătură între cardamom și o ușoară reducere a circumferința taliei. Cu toate acestea, studiile pe șobolani privind ascoiera cardamomului cu pierderea în greutate nu au găsit rezultate semnificative.

Numărul de studii privind legătura dintre cardamom și aceste beneficii potențiale este limitat; în plus, acestea s-au realizat în principal pe animale. Mai mult, motivele pentru care condimentul poate ajuta la îmbunătățirea sănătății ficatului, anxietății și greutății sunt neclare.

În concluzie, cardamomul poate fi luat în calcul pentru gestionarea anumitor probleme de sănătate, indicată fiind înainte o discuție cu medicul. Cardamomul este disponibil pe scară largă și este considerat în general sigur pentru majoritatea oamenilor.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Blood pressure lowering, fibrinolysis enhancing and antioxidant activities of cardamom (Elettaria cardamomum)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20361714/
1. Studiul „Blood pressure lowering, fibrinolysis enhancing and antioxidant activities of cardamom (Elettaria cardamomum)”, apărut în Indian J Biochem Biophys. 2009 Dec;46(6):503-6, autori: S.K. Verma et al.
Pub Med - Gastroprotective effect of cardamom, Elettaria cardamomum Maton. fruits in rats
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16298093/
2. Studiul „Gastroprotective effect of cardamom, Elettaria cardamomum Maton. fruits in rats”, apărut în J Ethnopharmacol. 2006 Jan 16;103(2):149-53. doi: 10.1016/j.jep.2005.07.016. Epub 2005 Nov 17., autori: A. Jamal et al.
NCBI - The Evaluation of the virulence factors of clinical Candida isolates and the anti-biofilm activity of Elettaria cardamomum against multi-drug resistant Candida albicans
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490299/
3. Studiul „The Evaluation of the virulence factors of clinical Candida isolates and the anti-biofilm activity of Elettaria cardamomum against multi-drug resistant Candida albicans”, apărut în Curr Med Mycol. 2016 Jun; 2(2): 8–15. doi: 10.18869/acadpub.cmm.2.2.3, autori: P. Vijayalakshmi et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0