Sfaturi la îndemână împotriva durerilor de cap
Sfaturi la îndemână împotriva durerilor de cap
Sfaturi la îndemână împotriva durerilor de cap
Conform specialiștilor de peste Ocean, se disting durerile de cap primare (adică cele fără o cauză subiacentă, reprezentând 90% dintre toate durerile de cap) și durerile de cap secundare, care sunt atribuite unei etiologii specifice.
În spatele durerilor de cap se pot ascunde multe cauze. Pentru foarte multe persoane, durerea de cap poate să apară dacă sunt deshidratate, dacă au hipertensiune arterială, dacă se confruntă cu stres fizic sau emoțional. Până și o reacție la anumite medicamente, aditivi sau chiar și unele alimente pot să favorizeze declanșarea unei dureri de cap.
Sfaturi la îndemână contra durerilor de cap
Hidratează-te
Când simți că te doare capul, înainte să apelezi la analgezice bea un pahar de apă. Iar motivul este cât se poate de simplu: este posibil să te doară capul pentru că ești deshidratat, mai ales dacă cu o noapte înainte ai consumat băuturi alcoolice. În locul apei, poți opta și pentru o băutură cu electroliți. Ideal ar fi să alegi una care nu are în compoziție coloranți și îndulcitori artificiali, întrucât acestea pot să intensifice durerea de cap.
Apelează la compresiile cu ceai de mentă
Stresul, epuizarea fizică, alergiile, postura necorespunzătoare la birou sunt doar câteva dintre cauzele care stau în spatele unei dureri de cap. Ca să scapi de acest disconfort, un remediu la-ndemână este compresa cu ceai de mentă. Banala plantă aromatică, menta acționează ca un balsam în calmarea migrenelor. Când durerea nu-ți dă pace și când este însoțită de senzația de presiune pe sinusuri și tâmple, prepară un ceai de mentă și aplică pe frunte o compresă cu infuzia obținută.
Bea cafea
Sâcâietoarele dureri de cap pot fi ameliorate dacă bei o ceașcă de cafea. Cafeina din cafea acționează la nivelul neurotransmițătorilor, care, pe lângă faptul că ameliorează durerea de cap, ne și înviorează. Totuși, este important să consumi cafea în cantităţi moderate până în ora 15.00. Altfel, îți va afecta somnul.
Consumă ghimbir
Probabil că știi că ghimbirul are multe beneficii pentru persoanele care au probleme cu stomacul. Însă știai că această rădăcină te poate ajuta și în ameliorarea senzației de greață care poate să apară în urma atacurilor de migrenă? Iar ca să consumi ghimbir ai mai multe opțiuni la îndemână: sub formă de ceai, sub formă de bomboane de ghimbir sau capsule de ghimbir.
Consumă fructe bogate în magneziu
Magneziul reglează circulația sangvină la nivelul creierului. Prin urmare, când te confrunți cu dureri de cap, consumă fructe și legume bogate în magneziu (fasole, banane, semințe de floarea-soarelui, migdale, pește, cartofi, năut, orez brun). În felul acesta, se reduc atât frecvența, cât și intensitatea durerilor de cap. Un adult trebuie să consume minimum 200 mg de magneziu pe zi. Astfel, ca să te asiguri că obții doza de magneziu recomandată, poți să iei un supliment alimentar pe bază de magneziu. Acesta crește rezistența organismului la stres și reduce oboseala.
Exersează o tehnică de relaxare
Știai că atunci când ești foarte stresat, muşchii cefei se contractă inconștient, provocând dureri de cap intense? Meditația și respirația profundă sunt tehnici de relaxare benefice în ameliorarea durerilor de cap. De altfel, dacă ești de părere că din cauza oboselii mintale te confrunți cu dureri de cap, poți lua, la recomandarea specialistului, anxiolitice naturale, care nu dau dependență, datorită extractelor naturale de valeriană, roiniță, mentă și floarea pasiunii.
Nu practica sport
Când te confrunți cu dureri de cap nu este recomandat să faci exerciții intense. Ci din contra, ar trebui să te axezi pe exercițiile cu impact ușor, cum ar fi mersul pe jos și yoga.
Stai pe semiîntuneric
Când te doare capul este posibil să observi că ești mult mai sensibil la lumină. Această sensibilitate poartă numele de fotofobie. Dacă diminuezi lumina în camera unde stai sau în biroul unde lucrezi, este posibil să mai scazi din intensitatea durerii de cap cu care te confrunți.
Alte soluții la îndemână ar fi folosirea unor draperii opace în timpul zilei, purtarea ochelarilor de soare atunci când te afli în aer liber, utilizarea becurilor fluorescente cu spectru de lumină naturală.
Blochează zgomotele puternice
Zgomotele foarte puternice și/sau consistente nu fac decât să agraveze durerea de cap sau migrena cu care te confrunți. În cazul în care un zgomot a declanșat durerea de cap sau migrena sau dacă acesta agravează simptomele cu care te confrunți, retrage-te într-un loc ferit, fără oameni în preajmă, dar și fără alte sunete externe.
Evită mirosurile puternice
Când te confrunți cu o migrenă ai observat că ești și mai sensibil la mirosurile puternice? Această sensibilitate poartă numele de osmofobie. În această situație indicat ar fi să stai departe de factorii declanșatori care ar putea să îți acutizeze simptomele. Printre aceștia se numără: parfumurile, alimentele cu miros înțepător, benzina și mirosurile anumitor substanțe chimice.
Masează-ți fruntea cu două cuburi de gheață
Poți să reduci intensitatea durerilor de cap dacă împătureşti câteva cuburi de gheaţă într-un tifon şi masezi cu acestea fruntea sau tâmplele. Dacă nu ai gheață, poți să masezi pur și simplu tâmplele cu ulei esențial de mentă, dizolvat în puțin ulei vegetal (ulei de floarea-soarelui sau ulei de măsline).
Odihnește-te suficient
Un somn insuficient, cât și unul de peste nouă ore, îți poate provoca migrene. Ca să stai departe de acest disconfort, adoptă o igienă bună de somn. Ce înseamnă asta? Să mergi în fiecare seară la aceeași oră la culcare, să te trezești la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekend și în vacanțe, să stai departe de orice dispozitiv care poate să emită lumină albastră înainte de culcare și să petreci suficient timp în lumină naturală în timpul zilei. Și somnul la prânz te poate ajuta dacă ai migrene.
Cum previi durerile de cap
Pentru ca supărătoarele dureri de cap să își dea pace, există câteva lucruri pe care le poți face:
Consumă acizi grași Omega-3
Potrivit unor studii mai vechi, persoanele care obișnuiesc să se confrunte cu migrene reduc riscul de a mai suferi din pricina acestora dacă includ în alimentație acizi grași Omega-3. Este însă important de știut că acizii grași Omega-3 nu au niciun efect asupra frecvenței sau severității migrenelor. Acizii grași Omega-3 se găsesc în câteva alimente, printre care se numără somonul, codul, semințele de in și nucile.
Apelează la suplimentele de vitamine
Deficiențele de vitamine se află, de multe ori, în spatele problemelor de sănătate cu care ne confruntăm, iar migrenele se pot număra printre ele. Este important să discuți întotdeauna cu medicul înainte de a lua suplimente alimentare, întrucât unele dintre acestea pot interacționa cu medicamentele pe care le iei.
Printre suplimentele de vitamine care previn apariția durerilor de cap se află:
- Coenzima Q10 (CoQ10): potrivit unor studii mai vechi, coenzima Q10 reduce frecvența și intensitatea migrenei atunci când este administrată ca tratament preventiv.
- Magneziul: Așa cum am menționat mai sus, nivelurile mai scăzute de magneziu pot da dureri de cap și atacuri de migrenă. Magneziul se găsește în multe alimente precum nucile și legumele cu frunze verzi.
- Vitamina B2 (riboflavină): numeroase studii mai vechi au arătat că riboflavina reduce numărul de dureri de cap și de migrene cu care anumite persoane se confruntă în fiecare lună. Riboflavina se găsește în mod natural în ouă și în produsele lactate.
- Vitamina D: Un studiu recent 1 arată că suplimentele cu vitamina D ar putea fi benefice unor pacienți care suferă de cefalee, în principal migrenoase. Vitamina D se găsește în mod natural în lactate și ouă. De asemenea, poți obține vitamina D și dacă stai cel puțin 10 minute la soare, fără să folosești cremă de protecție solară.
- Extractul standardizat de petasit și spilcuța: se crede că acestea sunt indicate în ameliorarea migrenei. Trebuie să știi însă că este remedii pe bază de plante pot avea efecte secundare care îți pot pune viața în pericol. De exemplu, oamenii de știință atrag atenția extractul de petasit ar putea cauza toxicitate hepatică. Iar despre spilcuță specialiștii spun că nu a fost suficient de mult studiată pentru a vedea ce efecte concrete are aceasta asupra migrenei. De aceea, înainte de folosi astfel de suplimente pe bază de plante, discută cu medicul de familie.
În cazul în care te confrunți frecvent cu migrene, pe care le ameliorezi doar cu analgezice, este indicat să mergi la un consult de specialitate. Medicul va identifica tratamentele medicale potrivite, precum și schimbările pe care ar trebui să le faci pentru a preveni simptomele cu care te confrunți.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin
DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The Role of Vitamin D in Primary Headache–from Potential Mechanism to Treatment”, Nutrients. 2020 Jan, Magdalena Nowaczewska, Michał Wiciński, Stanisław Osiński, Henryk Kaźmierczak
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019347/
American Migraine Foundation - Migraine home remedies
https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/migraine-home-remedies/
Te-ar mai putea interesa și...