Ce teste sunt utile pentru diagnosticul cancerului ovarian

Cercetătorii nu înțeleg pe deplin ce anume determină formarea cancerului ovarian. Diverși factori pot crește riscul ca o femeie să dezvolte această formă de cancer, însă chiar dacă prezinți unii dintre acești factori de risc, asta nu înseamnă neapărat că vei dezvolta cancer la ovare.

Așa că astăzi ne îndreptăm atenția în direcția diagnosticării cancerului ovarian și ne propunem să îți explicăm care sunt pașii ce duc la depistarea acestei boli.

Este esențial screeningul pentru acest tip de cancer, pentru ca boala să poată fi depistată precoce, când încă este într-un stadiu incipient.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum se diagnostichează cancerul ovarian

Diagnosticarea cancerului ovarian începe cu examinarea fizică și prin anamneză (medicul va afla de la pacientă toate informațiile despre antecedentele ei medicale). Examenul fizic ar trebui să includă examinarea pelvină și examinarea rectală. Pentru a putea diagnostica această boală, medicul poate să recomande unul sau mai multe teste de sânge.

Reține: un test Babeș Papanicolau anual nu detectează cancerul ovarian, ci cancerul de col uterin, așa că este important să mergi la medic dacă crezi că ai simptome asemănătoare celor observate în cancerul ovarian.

Cancerul ovarian este rareori diagnosticat pe baza simptomelor din stadiul incipient. Cu toate acestea, există câteva simptome care pot fi asociate cu cancerul ovarian, inclusiv dureri pelvine sau abdominale, umflare sau balonare abdominală și dificultăți de a mânca sau faptul că nu te simți sătulă după masă.  

Ce teste sunt necesare în diagnosticarea cancerului ovarian

Ecografia transvaginală

Cele 2 teste utilizate cel mai des (pe lângă un examen pelvin complet) pentru depistarea cancerului ovarian sunt ecografia transvaginală (TVUS) și testul de sânge CA-125.

Ecografia transvaginală este un test care utilizează unde sonore pentru a vedea, pe un monitor, uterul, trompele uterine și ovarele. Cu ajutorul acestei investigații, se poate identifica o masă (tumoare) în ovare, dar nu poate spune dacă este vorba despre o tumoare canceroasă sau benignă.  

Testul de sânge CA-125 

Testul de sânge CA-125 măsoară cantitatea de proteină numită CA-125 din sânge. Multe femei cu cancer ovarian au niveluri ridicate de CA-125. Acest test poate fi util ca marker tumoral pentru a ajuta la ghidarea tratamentului la femeile cunoscute ca având cancer ovarian, deoarece un nivel ridicat scade adesea dacă tratamentul funcționează. 

Dar verificarea nivelurilor de CA-125 nu s-a dovedit a fi la fel de utilă ca un test de screening pentru cancerul ovarian. Problema cu utilizarea acestui test pentru screening-ul cancerului ovarian este că un nivel ridicat de CA-125 este cauzat, de cele mai multe ori, de alte afecțiuni comune, cum ar fi endometrioza și boala inflamatorie pelvină. De altfel, este important de menționat că nu toate persoanele diagnosticate cu cancer ovarian au un nivel ridicat de CA-125. Când o pacientă, despre care nu se știe că are cancer ovarian, are un nivel anormal de CA-125, medicul poate repeta testul (pentru a se asigura că rezultatul este corect) și poate lua în considerare efectuarea unei ecografii transvaginale.

Tomografie computerizată (CT)

Tomografia computerizată reprezintă o investigație cu raze X care realizează imagini detaliate în secțiune transversală a corpului. Testul poate să ajute medicul să vadă dacă acest tip de cancer s-a răspândit și la alte organe.

Scanările CT nu pot să identifice tumorile ovariene mici, dar pot depista tumori mai mari și pot vedea dacă tumora crește în structurile din apropiere. O scanare CT poate identifica dacă există, de asemenea, ganglioni limfatici măriți, semne de răspândire a cancerului la ficat sau alte organe sau semne că o tumoare ovariană afectează rinichii sau vezica urinară.

Scanările CT nu sunt de obicei folosite pentru a biopsia o tumoră ovariană, dar se pot utiliza pentru a biopsia o metastază suspectată. Pentru această procedură, numită biopsie ghidată de CT, pacienta stă întinsă pe masa de scanare CT, în timp ce un radiolog mută acul de biopsie spre tumoare. Scanările CT sunt repetate până când medicii sunt siguri că acul se află în tumoare. O probă de biopsie cu ac fin (fragment mic de țesut) este îndepărtată și examinată în laborator.

Ce teste mai sunt recomandate în depistarea cancerului ovarian

Laparoscopia

Această procedură presupune utilizarea unui tub subțire, luminat, prin care un medic poate privi ovarele și alte organe și țesuturile pelvine din zonă. Acest tub se introduce printr-o mică incizie efectuată în abdomenul inferior și trimite imaginile pelvisului sau abdomenului către un monitor video. Laparoscopia este utilă întrucât oferă o imagine detaliată a organelor care pot ajuta la planificarea intervențiilor chirurgicale sau a altor tratamente și poate ajuta medicii să vadă cât de departe s-a răspândit tumora. Un alt avantaj al acestei intervenții este că medicii pot manipula instrumente mici prin incizia (inciziile) laparoscopice pentru a efectua biopsii.

Biopsie

Pentru ca medicul să fie sigur că este vorba despre cancer, poate recomanda biopsia, adică îndepărtarea unei bucăți din tumoră și examinarea ulterioară a acestei bucăți într-un laborator. Pentru cancerul ovarian, biopsia se face cel mai frecvent prin îndepărtarea tumorii în timpul intervenției chirurgicale.

În cazuri rare, un cancer ovarian suspectat poate fi biopsiat în timpul laparoscopiei sau cu un ac plasat direct în tumoare prin pielea abdomenului. De obicei, acul va fi ghidat fie de ecografie, fie de scanare CT. 

În caz de ascită (acumulare de lichid în interiorul abdomenului), probele de lichid pot fi, de asemenea, folosite pentru a diagnostica cancerul. În timpul acestei investigații care poartă numele de paracenteză, pielea abdomenului este amorțită și un ac atașat la o seringă este trecut prin peretele abdominal în lichidul din cavitatea abdominală. Ecografia poate fi folosită pentru a ghida acul. Lichidul este preluat în seringă și apoi trimis pentru analiză pentru a vedea dacă are în compoziție celule canceroase.

În toate aceste proceduri, țesutul sau fluidul obținut este trimis la laborator. Acolo este examinat de un patolog, un medic specializat în diagnosticarea și clasificarea bolilor prin examinarea celulelor la microscop și folosind alte teste de laborator.

Analize de sange

În caz că medicul suspectează că este vorba despre cancerul ovarian, va recomanda și o serie de analize de sânge. De exemplu, o hemogramă este necesară pentru a vedea dacă sunt suficiente celule roșii din sânge, globule albe și trombocite (celule care ajută la oprirea sângerării). Va recomanda, de asemenea, și teste pentru prin care se măsoară funcția renală și hepatică, precum și starea generală de sănătate.

Unele tipuri de cancer cu celule germinale pot cauza niveluri sangvine crescute ale markerilor tumorali gonadotropina corionică umană (HCG), alfa-fetoproteina (AFP) si/sau lactat dehidrogenaza (LDH). Și acestea trebuie verificate în caz că medicul suspectează că este vorba despre o tumoare cu celule germinale.

Unele tumori stromale ovariene determină creșterea nivelului sangvin al unei substanțe numite inhibina și al hormonilor precum estrogenul și testosteronul. Și nivelurile acestor substanțe pot fi verificate dacă medicul suspectează că suferi de cancer ovarian. 

Alte teste necesare: 

  • un test pentru a depista valorile alfafetoproteinei (AFP), care este un marker tumoral; acesta poate fi produs de tumorile cu celule germinale;
  • un test pentru a determina lactat dehidrogenaza (LDH), care poate avea valori mari dacă pacienta are o tumoră cu celule germinale;
  • un test care determină ce valori au inhibina, estrogenul și testosteronul, întrucât valorile pot fi crescute dacă pacienta are tumori stromale în țesutul ovarian.

Pe lângă aceste teste și analize, medicul va folosi și alte metode de diagnosticare, pentru a verifica dacă este vorba sau nu de semnele unui cancer ovarian:

Medicul poate recomanda și anumite investigații medicale, pentru a se verifica dacă există metastaze. Dacă medicul suspectează că ar fi vorba despre un cancer ovarian, el poate recomanda alte teste, pentru a afla dacă boala s-a extins și la alte organe: analiza urinei (pentru a se depista semnele unei infecții ori semnele că sângele este prezent în urină); o radiografie toracică (pentru a detecta dacă tumorile s-au răspândit la plămâni); clisma cu bariu (se poate efectua pentru a vedea dacă tumora s-a răspândit la colon sau la rect).

Important!

În cazul în care pacienta are antecedente în familie de persoane cu cancer mamar, cancer ovarian, cancer salpingian sau tubar (al trompelor uterine) ori cancer peritoneal, este posibil ca aceasta să își dorească să fie testată pentru a se depista anumite mutații genetice și să își facă investigații (screening) în mod regulat. Oamenii de știință au identificat, de-a lungul anilor, că anumite mutații genetice sunt responsabile pentru formele de cancer care cresc riscul de cancer ovarian.

Pe lângă tratamentele clasice, există și alte direcții în ce privește terapiile cancerului ovarian. O direcție interesantă ar putea fi reprezentată de teste predictive ale răspunsului precoce la tratamentul chimioterapic în cazul pacientelor cu această boală. Pacienta și medicul ar decide împreună dacă este cazul să se implementeze teste ușor de efectuat, simple, rapide și care să informeze echipa medicala asupra răspunsului terapeutic precoce la tratamentul administrat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
American Cancer Society - Can Ovarian Cancer Be Found Early?
https://www.cancer.org/cancer/types/ovarian-cancer/detection-diagnosis-staging/detection.html
American Cancer Society - Tests for Ovarian Cancer
https://www.cancer.org/cancer/types/ovarian-cancer/detection-diagnosis-staging/how-diagnosed.html
Centers for Disease Control and Prevention - What Should I Know About Screening?
https://www.cdc.gov/cancer/ovarian/basic_info/screening.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0