4 simptome aparent banale, care trădează cancerul ovarian

Cancerul ovarian este cauza multor decese în rândul femeilor de pretindeni pentru că, de cele mai multe ori, acest tip de cancer este depistat într-un stadiu mult prea avansat pentru a putea fi tratat cu succes.

Pentru diagnosticarea cancerului ovarian în timp util, femeile trebuie să fie foarte atente la schimbările care se petrec în corpul lor și să apeleze la medic imediat ce observă ceva ieșit din normalitate. Din păcate, însă, uneori nici diagnosticarea timpurie nu salvează vieți. 

Cancerul ovarian prezintă anumite simptome încă de la debut, însă simptomele par atât de banale încât sunt confundate cu afecțiuni minore ori chiar ignorate complet. Semnele vizibile ale apariției cancerului ovarian sunt tumorile care formează umflături în zona abdominală sau în zona pelvină, însă în momentul în care umflăturile apar, cancerul este deja în stadiul al treilea.

Recomandările Experților DOC

Simptomele care își fac apariția în primă fază din cauza cancerului ovarian pot fi ușor confundate cu simptomele sindromului de colon iritabil.

Cele 4 simptome aparent banale care pot trăda cancerul ovarian

1. Balonare persistentă

Dacă observi că ești balonată, aparent fără motiv, preț de mai bine de 3 săptămâni, iar înainte nu aveai această problemă, e indicat să mergi la medic. Balonarea persistentă și fără o cauză evidentă poate fi determinată de creșterea tumorilor canceroase.

2. Dureri în partea de jos a abdomenului ori în zona pelvină

Dacă resimți dureri puternice în partea inferioară a abdomenului, în zona pelvină ori chiar în partea de jos a spatelui, în afara menstruației, înseamnă că trebuie să faci investigații în acest sens. În cazul în care durerile nu dispar în câteva zile, ar putea fi semn de cancer ovarian. Mai mult decât atât, dacă ai intrat deja la menopauză, aceste simptome sunt și mai îngrijorătoare, fiind inexplicabile în alt fel.

3. Lipsa apetitului și inducerea senzației de sațietate mult prea repede

Modificările apetitului sunt, de asemenea, un semn al unei probleme de sănătate. Dacă mănânci foarte puțin și te saturi foarte repede, e posibil să ai, de asemenea, o problemă mai gravă decât una de natură gastrointestinală, însă numai medicul specialist te poate lămuri.

4. Nevoia acută de a urina des

Chiar dacă nu ai crescut cantitatea de lichide consumată zilnic, nevoia ta de a merge la toaletă apare din ce în ce mai des? Acesta poate fi, de asemenea, un semn al creșterii unei tumori ovariene. Desigur, există și alte motive pentru care apare nevoia de a merge la baie și de a urina mai des decât în mod normal, spre exemplu, dacă ești însărcinată sau dacă suferi de o boală precum diabetul. 

Dar este important să iei în calcul că urinările frecvente ar putea însemna ceva mult mai grav, mai ales în cazul în care te confrunți și cu alte simptome care pot anunța un cancer ovarian, printre care: balonare abdominală, pierderea poftei de mâncare și durere pelvină.

Alte simptome care pot apărea odată cu dezvoltarea unui cancer ovarian sunt: oboseala, durerea în timpul contactului sexual, constipația, dereglări ale ciclului menstrual, umflarea zonei abdominale, pierderea în greutate, indigestia, arsurile stomacale.

Chiar dacă toate simptomele de mai sus par inofensive și pot fi cauzate de probleme de natură gastrointestinală, dacă ele persistă fără motiv, e posibil să trădeze o problemă mai gravă. Medicul specialist este în măsură să te lămurească, de aceea este foarte important să apelezi la ajutorul lui imediat ce observi anumite schimbări în organism. 

Diagnosticarea cancerului ovarian se face prin mai multe teste

Medicii apelează la ecografia transvaginală în suspiciunea de cancer ovarian, care  permite vizualizarea tumorii, apoi, se pot recomanda testele sangvine pentru măsurarea unor markeri tumorali (CA-125). Urmează investigații mai aprofundate, fie imagistice precum tomografia sau RMN-ul, fie prelevarea de probe din lichidul abdominal sau biopsii de la nivelul tumorii.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

În ciuda progreselor foarte mari care s-au făcut în chimioterapia neoadjuvantă, intervenția chirurgicală citoreductivă rămâne de bază în tratamentul cancerului ovarian. De asemenea, intervenția chirurgicală în cancerul ovarian trebuie să fie cât mai extensivă.

Cei mai frecvenți factori de risc pentru cancerul ovarian 

Unele femei au un risc mai mare de dezvoltare a cancerului ovarian, iar acest lucru se întâmplă din cauza următorilor factori de risc:

  • Istoric familial în ceea ce privește cancerul ovarian
  • Istoric personal de cancer de sân, cancer uterin ori cancer de colon
  • Obezitate
  • Folosirea tratamentelor pentru fertilitate ori a terapiilor hormonale
  • Lipsa unei sarcini de-a lungul vieții
  • Endometrioză
  • Vârstă înaintată (după instalarea menopauzei).

Ce opțiuni de tratament există și care este rata de supraviețuire în cancerul ovarian?

Tratament cancer ovarian

Planul de tratament se bazează pe tipul de cancer, stadiul acestuia și orice situații speciale. Tratamentul pentru cancerul ovarian poate fi local, adică tratează tumora fără a afecta restul corpului și constă în intervenție chirigicală pentru eliminarea tumorii și radioterapie, dar există și tratamente sistemice pentru cancerul ovarian, și anume chimioterapie, terapie hormonală și terapie țintită. 

Histerectomia și salpingo-oforectomia bilaterală sunt de obicei operațiile indicate în tratamentul cancerului ovarian, cu excepția cancerelor ovariene epiteliale în stadiul I sau epiteliale unilaterale de grad scăzut la pacientele tinere (fertilitatea poate fi păstrată prin neîndepărtarea ovarului și uterului neafectate).

Tratamentul inițial pentru pacientele cu cancer ovarian în stadiul III sau IV este citoreducția chirurgicală primară urmată de chimioterapie sistemică. Pacientele cărora nu li se poate face rezecție chirurgicală din cauza localizării și dimensiunii tumorii sau din cauza comorbidităților sunt tratate cu chimioterapie neoadjuvantă.

La pacientele la care cancerul este mult extins, intervenția chirurgicală nu este indicată sau poate fi amânată dacă există situații precum metastaze hepatice multiple, ganglioni limfatici suprarenali para-aortici și altele. Aceste paciente sunt tratate cu chimioterapie neoadjuvantă, iar operația poate fi uneori făcută după chimioterapie.

Prognostic în cancerul ovarian

Ratele de supraviețuire la 5 ani, cu tratament, pentru cancerul ovarian sunt:

  • Stadiul I: 85 până la 95%
  • Stadiul II: 70 până la 78%
  • Stadiul III: 40 până la 60%
  • Stadiul IV: 15 până la 20%

Prognosticul este cu atât mai slab cu cât stadiul este mai avansat sau când intervenția chirurgicală nu poate îndepărta tot țesutul vizibil implicat. Prognosticul este cel mai bun atunci când țesutul implicat poate fi redus la sub 1 cm în diametru sau, în mod ideal, la o cantitate reziduală microscopică.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual – Etiology of Ovarian Cancer
https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/gynecologic-tumors/ovarian-cancer


Te-ar mai putea interesa și...


[{read-more-ovare}]

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0