Ce este medicina ayurvedica si cand se poate apela la aceasta?

Medicina ayurvedică sau Ayurveda, pe scurt, este una dintre cele mai vechi tipuri de terapie holistică, adică un set de practici care adresează sănătatea întregului organism. Așadar, medicina ayurvedică există de peste 3000 de ani și aparține, în cea mai mare parte, de cultura indiană. 

Numele „Ayurveda” derivă din două cuvinte în sanscrită, „ayuh” care înseamnă „viață” sau „longevitate” și „veda” care înseamnă „știință” sau „cunoaștere sacră”. Prin urmare, Ayurveda s-ar traduce ca „știința longevității” sau „cunoașterea sacră a vieții”.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Practicile ayurvedice au o istorie bogată, fiind inițial transmise pe cale orală, încă de acum 5000 de ani, în limba sanscrită. Acestea se regăsesc în cele patru texte sacre, numite Veda, și care se împart după cum urmează: Rig Veda, Yajur Veda, Sam Veda și Atharva Veda. 

Medicina ayurvedică adresează beneficiile pentru sănătate aduse de echilibrul dintre minte, trup și suflet. Prin urmare, scopul său este promovarea îmbunătățirii sănătății și stării de bine, și nu neapărat lupta împotriva bolilor. Cu toate acestea, multe terapii ayurvedice sunt folosite în scopul ameliorării simptomelor asociate cu diverse afecțiuni. De asemenea, în anumite țări, cum ar fi Statele Unite ale Americii (SUA), medicina ayurvedică este acceptată ca o formă de medicină alternativă și complementară. 

Medicina ayurvedică și forțele vitale de energie și de viață

Practicanții medicinei ayurvedice aderă la teoria conform căreia toată materia din univers, în viață sau decedată, este mereu interconectată. Astfel, dacă trupul, mintea și sufletul se află în armonie cu universul, acest lucru se va reflecta și în starea de sănătate a individului. 

Atunci când apare un factor perturbator al acestui echilibru suprem, apare și riscul de îmbolnăvire.  Printre cei mai frecvenți factori perturbatori amintiți de medicina ayurvedică se numără:
-    Afecțiunile sau defectele genetice sau din naștere
-    Accidentele, loviturile, leziunile
-    Schimbările de climă și de sezon
-    Etapele de vârstă
-    Evenimentele marcante din viață
-    Schimbări la nivelul obiceiurilor
-    Schimbări la nivelul emoțiilor și gândurilor

Practicanții Ayurveda consideră, de asemenea, că fiecare om este alcătuit din cinci elemente de bază ale universului, și anume spațiu, aer, foc, apă și pământ. Acestea se combină în corpul uman pentru a forma trei forțe vitale de energie, care poartă numele de dosha.  De asemenea, ele controlează toate funcțiile corpului și felul în care acestea converg pentru buna funcționare a organismului uman. Așadar, cele trei dosha se împart în felul următor:
1.    Vata dosha, forța reprezentativă a spațiului și aerului
2.    Pitta dosha, forța focului și apei
3.    Kapha dosha, forța corespunzătoare apei și pământului

Fiecare persoană moștenește și deține o combinație unică dintre aceste forțe vitale, dar, de obicei, una dintre acestea se manifestă mai pregnant decât celelalte și modelează atât personalitatea individului, cât și starea sa de sănătate. 

Nu în ultimul rând, fiecare dosha corespunde unei funcții specifice a corpului. De aceea, cele trei dosha sunt elemente de căpătâi în practicile ayurvedice , pentru că acestea pot dicta riscul de îmbolnăvire, atunci când apare un dezechilibru. 

Multe lucruri pot perturba echilibrul energetic, cum ar fi stresul, o alimentație nesănătoasă, vremea și relațiile tensionate de familie. Practicienii medicinei ayrvedice prescriu tratamente pentru a aduce dosha-urile înapoi în echilibru.

1. Vata dosha

Practicanții medicine ayurvedice consideră Vata dosha ca fiind cea mai importantă dintre cele trei. Vata dosha deține controlul asupra funcțiilor de bază ale corpului, cum ar fi divizarea celulelor; de asemenea, asupra minții, respirației, circulației sangvine, funcțiilor inimii și a tranzitului intestinal. Din seria lucrurilor care pot perturba echilibrul acestei forțe vitale amintim:
-    Pauzele prea scurte între mese
-    Frica
-    Durerea și sentimentul de deznădăjduire
-    Lipsa unui orar de somn adecvat sau a unei bune igiene a somnului

Persoanele care au Vata dosha ca principală forță vitală a organismului sunt mai predispuse anumitor afecțiuni, cum ar fi anxietate, astm, boli cardiovasculare, probleme ale pielii și artrită reumatoidă.  

2. Pitta dosha

Această forță energetică deține controlul asupra sistemului digestiv, funcțiilor metabolice precum și asupra anumitor hormoni care au legătură cu apetitul. Echilibrul Pitta dosha poate fi perturbat de activități precum consumul de alimente foarte acre sau foarte picante și de statul prelungit la soare. Pentru cei a căror forță vitală predominantă este Pitta dosha, terapeuții care practică medicina ayurvedică atenționează că se pot confrunta cu afecțiuni precum boala Crohn, boli de inimă, hipertensiune și infecții locale. 

3. Kapha dosha

Kapha dosha este forța vitală responsabilă pentru buna dezvoltare a mușchilor, pentru rezistența și echilibrul corpului, dar și pentru menținerea unei greutăți optime. De asemenea, Kapha dosha are un impact direct asupra sistemului imunitar. Echilibrul Kaphei dosha poate fi afectat de somnul pe timp de zi, de consumul de dulciuri în exces, precum și de consumul de alimente sau băuturi cu un conținut ridicat de sare sau de apă. 

Pentru cei cărora Kapha dosha este forța vitală reprezentativă este importantă monitorizarea și prevenirea următoarelor tipuri de afecțiuni: astm și/sau alte afecțiuni ale aparatului respirator, cancer, diabet, senzație de greață după masă, asociată de regulă cu afecțiuni ale bilei și obezitate

În ce constă tratamentul ayurvedic?

Terapeuții ayurvedici pot crea un plan de tratament special adresat combinației de forțe vitale care te reprezintă. Pentru a înțelege cum se combină cele trei doshe în cazul tău, terapeutul va evalua trăsăturile definitorii ale trupului, profilului emoțional și ale stilului tău de viață. 

De aici va reieși forța vitală care te domină și cum se combină ea cu celelalte două doshe. Scopul terapiei ayurvedice constă, în principal, în curățarea organismului de alimente nedigerate, care pot rămâne în organism și cauza afecțiuni. Procesul de curățare se numește panchakarma și este conceput pentru a reduce simptomele neplăcute și a readuce pacea și echilibrul în combinația ta de forțe vitale. Pentru a ajunge la rezultate satisfăcătoare, terapeutul ayurvedic îți poate recomanda cure de detoxifiere a sângelui, masaj, uleiuri și remedii naturiste, clisme sau preparate cu rol laxativ. 

Practicienii apelează la peste 20 de tipuri de tratament. Printre cele mai frecvente tratamente se numără: 

  • Pranayama - presupune efectuarea de exerciții de respirație pentru calmare.
  • Abhyanga- presupune ungerea pielii cu ulei din plante pentru a stimula circulația sângelui și pentru a elimina toxinele din organism
  • Rasayana - presupune utilizarea unor mantre (cuvinte sau fraze repetate) în timpul meditației combinate cu anumite ierburi pentru întinerire
  • Yoga - presupune o combinație între pranayama, mișcare și meditație. S-a demonstrat că yoga îmbunătățește circulația și digestia și reduce tensiunea arterială, nivelul colesterolului, anxietatea și durerea cronică.
  • Pancha karma - așa cum am mai menționat, aceasta reprezintă curățarea organismului pentru a-l purifica și pentru a reduce colesterolul.  
  • Plante medicinale - practicanții prescriu anumite plante medicinale pentru a restabili echilibrul dosha.

De ce apelează pacienții cu cancer la medicina ayurvedică?

Chiar dacă nu există dovezi științifice care să demonstreze că medicina ayurvedică poate trata sau vindeca cancerul, mulți pacienți cu cancer apelează la această metodă alternativă ca o modalitate de a face mai bine față bolii și tratamentului agresiv. 

Cercetările analizează dacă unele plante medicinale sau tratamente cu plante utilizate în medicina ayurvedică ar putea ajuta la prevenirea sau tratarea cancerului. Totuși, specialiștii spun că nu se știu multe despre tratamentele din medicina ayurvedică, cum ar fi diete speciale și remedii pe bază de plante și impactul acestora asupra cancerului. Iar medicii atrag atenția că pacienții cu cancer trebuie să discute cu medicul care le monitorizează boala înainte de a apela la un astfel de tratament alternativ. Motivul? Produsele ayurvedice pot interfera cu tratamentul convențional, cum ar fi medicamentele pentru cancer și radioterapia.

Medicina ayurvedică funcționează?

În prezent, există mai multe școli de medicină ayurvedică în lume, dar nu există un standard de pregătire sau un program de certificare acreditat pe plan global pentru acest tip de medicină alternativă. Cu toate acestea, există numeroase persoane care au beneficiat în urma protocoalelor de tratament ayurvedic, mai ales pentru rezolvarea neplăcerilor de ordin digestiv și intestinal.

Dacă intenționezi să consumi produse ayurvedice, este important să optezi pentru produse de calitate, comercializate de distribuitori autorizați. Numeroase produse ayurvedice de pe piață nu sunt evaluate corespunzător și pot conține ingrediente nocive. De asemenea, este foarte important, dacă suferi de anumite afecțiuni, să nu consumi produse ayurvedice fără acordul medicului curant. 

Ce efecte secundare pot să aibă produsele ayurvedice?

Oamenii de știință atrag atenția că produsele ayurvedice, în special cele utilizate pentru detoxifierea organismului, includ adesea niveluri ridicate de metale grele toxice1. Potrivit unei cercetări recente, între 20%-65% dintre produsele ayurvedice care pot fi cumpărate online conțin mai mult decât cantitățile zilnice acceptabile de mercur și arsenic. 

Cine consumă astfel de produse are un risc crescut de toxicitate cu metale grele (de exemplu, otrăvire cu plumb sau mercur). În cazul în care astfel de produse sunt administrate copiilor, suplimentele contaminate pot contribui la daune ireparabile, printre care:

  • Dizabilitate intelectuală
  • Tulburări neurocognitive 
  • Tulburări de comportament
  • Afecțiuni respiratorii
  • Cancer
  • Afecțiuni cardiovasculare

De aceea, nu apela la astfel de produse fără să discuți în prealabil cu medicul de familie. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Severe arsenic poisoning due to Ayurvedic supplements”. Clin Case Rep. 2023;11(7):e7733. Published 2023 Jul 23, Hardin J, Seltzer J, Suhandynata R, et al.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ccr3.7733
Mount Sinai - Ayurveda
https://www.mountsinai.org/health-library/treatment/ayurveda
Cancer Research UK- Ayurvedic medicine
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/ayurvedic-medicine
National Center for Complementary and Integrative Health - Ayurvedic Medicine: In Depth
https://www.nccih.nih.gov/health/ayurvedic-medicine-in-depth


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0