5 remedii ayurvedice pentru problemele gastrointestinale

În medicina ayurvedică, focul, sau agni, reprezintă sursa vieții și o metaforă pentru sănătatea tuturor funcțiilor organismului. Tot ceea ce mâncăm este considerat o ofrandă către agni, care ne oferă energie, sănătate și echilibru. Potrivit filosofiei ayurvedice, atunci când nu consumăm alimente nutritive, agni-ul interior se dezechilibrează, ceea ce poate duce la apariția afecțiunilor, în special a celor de stomac. 

Alimentele dăunătoare, cum ar fi carnea procesată, mâncarea prăjită și ingredientele foarte reci pot duce la formarea de reziduuri nedigerate, care, la rândul lor, cauzează apariția toxinelor. Toxinele poartă numele de ama și, în cultura indiană, sunt sursa afecțiunilor. 

Așadar, scopul remediilor ayurvedice este să mențină echilibrul acestui foc metabolic, prin practicarea unei alimentații sănătoase. În acest scop, practicanții medicinei ayurvedice încurajează câteva soluții simple:
-    Mănâncă numai atunci când îți este foame.
-    Păstrează distanță de câteva ore între mese, pentru o digestive sănătoasă
-    Protejează echilibrul focului metabolic prin evitarea alimentelor foarte reci, foarte iuți, uleioase și prăjite. 

Potrivit dr. K.C. Lineesha, de la centrul Greens Ayurveda din Kerala, India, o dietă compusă din elemente simple și ușoare este cea mai potrivită pentru sănătatea gastrointestinală. De asemenea, felul în care mâncăm e important. Mâncarea trebuie mestecată lent și bine, pentru a ajuta procesul de digestie

Dacă ai probleme gastrointestinale, iată cinci remedii ayurvedice care te pot ajuta.

1.  Constipație

Pentru a rezolva problemele de constipație, poți consuma un amestec pe bază de ghee, sare și apă fierbinte. Gheea este o grăsime lichidă obținută din unt, care ajută la lubrifierea conținutului intestinelor. Sarea elimină bacteriile, iar apa fierbinte ajută la dizolvarea reziduurilor blocate în tract. De asemenea, gheea conține acid butiric, care este un acid gras cu proprietăți antiinflamatoare, ce poate promova o digestie sănătoasă. 

Pentru acest amestec vei avea nevoie de 1 linguriță de ghee, o jumătate de linguriță de sare și 1¼ ceașcă de apă fierbinte. Amestecă ingredientele bine și bea cu înghițituri mici. Este recomandat să consumi acest remediu cu o oră înainte de cină. 

O altă opțiune pentru a ameliora constipația este să mănânci o banană bine coaptă cu două ore înainte de cină, urmată de un pahar de lapte încălzit sau de apă caldă. De asemenea, o linguriță de ulei de ricin, un laxativ binecunoscut, consumă înainte de culcare poate ajuta. Atenție, însă, dacă ești însărcinată – uleiul de ricin nu este recomandat femeilor însărcinate sau celor care alăptează. 

2. Balonare

Apa călduță, consumată ca atare sau împreună cu anumite remedii, este mereu o soluție eficientă pentru eliminarea senzației de balonare. Se poate combina cu semințe de fenicul, pentru un efect mai bun. De asemenea, puțin ghimbir dat prin răzătoare, împreună cu o linguriță de miere, în apă călduță, pot face minuni. Dacă nu vrei să-ți prepare o băutură caldă, poți mesteca niște semințe de fenicul înainte de masă, pentru o digestie îmbunătățită, ceea ce va ajuta și la prevenirea balonării. Dacă, în schimb, îți place să bei ceai, poți încerca o cană de ceai de mentă pentru a evita balonarea. 

3.  Reflux gastroesofagian

Semințele de fenicul, cuișoarele și frunzele de busuioc, mestecate ca atare, pot ajuta în atenuarea simptomelor refluxului gastroesofagian. Acestea stimulează producția de salivă, ceea ce ajută în contrabalansarea nivelului de aciditate din stomac. De asemenea, laptele bătut și apa proaspătă de cocos ajută procesul de digestie, calmează stomacul și reduc iritația, ajutând în diminuarea refluxului.  Poți combina ¼ ceașcă de lapte bătut cu puțin ghimbir și chimen pentru o băutură calmantă, care te va face să te simți mai bine. 

4. Diaree

Dovlecelul este un remediu foarte bun pentru diaree. Îl poți prepara sub formă de supă cremă sau tocăniță însoțită de orez. Dovlecelul este bogat în fibre și are un conținut mare de apă, deci previne deshidratarea asociată cu diareea. În plus, este ușor de digerat, sărac în calorii și nu irită stomacul. Pentru a preveni deshidratarea, este important să consumi cât mai multe fluide și alimente lichide. Apa, laptele bătut, sucul de fructe, în special de mere și de rodie, precum și ceaiul de ghimbir te pot ajuta. 

Ghimbirul este, de asemenea, bogat în antioxidanți și ajută la rehidratarea organismului și la refacerea stocului de nutrienți.  În medicina ayurvedică, medicamentele pentru oprirea diareei nu sunt recomandate, atât timp cât aceasta nu este de natură infecțioasă. În schimb, se recomandă hidratarea corespunzătoare a organismului și permiterea eliberării naturale a reziduurilor. Pentru a calma simptomele poți să amesteci câteva bucățele de ghimbir, într-o cană cu apă călduță, la care mai poți adăuga câteva semințe de anason și un praf de turmeric. 

5. Indigestie

În caz de indigestie, este important să eviți lactatele, legumele crude și orice alte alimente mai greu digerabile, care ar putea să-i dea de furcă stomacului. Astfel, poți consuma legume fierte sau la abur, pe care să le condimentezi numai cu ingrediente care ajută la digestie, cum ar fi ghimbirul, scorțișoara și piperul negru. De asemenea, poți opta pentru supe creme sau clare, lapte bătut sau ayran, adică alimente care se vor digera mai ușor.   

Evită alimentele prăjite, alimentele și băuturile foarte reci și grăsimile și concentrează-te pe mese cât mai nutritive. Folosește condimente precum turmeric, chimen, semințe de fenicul, coriandru (proaspăt sau deshidratat), în cantități moderate, cât să dea gust mâncării. Este recomandat la indigestie să se consume o ceașcă de ceai de ghimbir sau de chimion pe zi. Te va ajuta să te recuperezi mult mai repede. Bea apă călduță sau la temperatura camerei și evită sucurile acidulate sau cele cu potențiatori de aromă și zahăr. Este recomandat să bei apă și în timpul meselor, pentru a ajuta digestia și facilita asimilarea nutrienților. De asemenea, este important să eviți gustările, dacă nu îți este foame. 

Nu în ultimul rând, evită combinațiile precum alimente fierbinți cu cele reci sau alimente crude cu alimente gătite. Pentru un remediu eficient împotriva indigestiei, amestecă, în blender, 3-4 căței de usturoi, 10-12 frunze de busuioc proaspăt și ¼ germeni de grâu. Din sucul obținut, bea câteva gurițe în fiecare dimineață, până dispar simptomele. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - 5 Homemade Ayurvedic Tonics That Help Calm Your Stomach ASAP
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/ayurvedic-tonics-stomach-disorder#_noHeaderPrefixedContent 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0