Crema și extractul de gălbenele: beneficii și întrebuințări

Gălbenelele sunt folosite în scopuri medicinale și cosmetice de secole întregi. Începând cu rănile superficiale de la nivelul pielii, conjunctivite și chiar și arsuri, crema și extractul de gălbenele sunt folosite de români pentru orice afecțiune cutanată – Iată cum acționează, de fapt, crema și extractul de gălbenele, dar și care sunt afecțiunile în care este într-adevăr eficientă.

Este cunoscut faptul că cel mai mare organ al corpului este pielea - aceasta este de aproximativ douăzeci de metri pătrați din suprafața totală. Principalele funcții ale pielii sunt protejarea organismului de elementele invazive și de microbi în special, reglarea temperaturii corpului și permite simțul atingerii, frigului și căldurii. Există diferiți factori care afectează pielea, cum ar fi radiațiile ultraviolete (UV), deshidratarea, invazia de microorganisme cum ar fi bacteriile, traumatismele mecanice și leziunile fizice.

Recomandările experților DOC

Produsele chimice folosite pentru cosmetică sau îngrijirea pielii pot avea efecte negative asupra pielii și sănătății. De asemenea, aditivii chimici din produsele de îngrijire a pielii pot duce la iritații ale acesteia și reacții alergice, cum ar fi efectul nociv al unor loțiuni care conțin steroizi pentru albirea pielii. Recent, plantele medicinale au fost folosite ca sursă pentru produse de îngrijire a pielii. Extractele de ierburi au arătat o activitate antioxidantă mai puternică și mențin pielea nu numai sănătoasă, ci și mai tânără.

Cel mai mare beneficiu al extractelor de plante în îngrijirea pielii, aparține agenților lor naturali, cum ar fi omega-3, vitaminele, compușii flavonoizi precum apigenina și quercetina. De asemenea, anumite extracte din plante conțin nutrienți naturali, cum ar fi vitamina E, care menține pielea sănătoasă. Planta de galbenele (Calendula officinalis) a fost considerată una dintre cele mai importante plante medicinale. Gălbenelele dețin compuși activi, cum ar fi flavonoidele, care captează radicalii liberi și antioxidanți.

Planta de gălbenele are dimensiuni mici, cu frunze de culoarea verde deschis și flori care pot fi galbene sau potrocali. Există aproximativ 20 de specii de plante care fac parte din familia Calendula, dar numai Calendula Officinalis este folosită în medicina naturistă și în hrănire. Denumirea de “calendula” provine din latinescul „kalendae” care înseamnă „prima zi a lunii”.

În această ordine de idei, în rândurile care urmează îți prezentăm cum poți utiliza crema și extractul de gălbenele în beneficiul tău.

Ce beneficii are crema de gălbenele

Vindecarea leziunilor de la nivelul pielii

Datorită proprietăților sale antiinflamatoare sau antiseptice, crema de gălbenele este eficientă în vindecarea rapidă a arsurilor, a iritațiilor, a zgârieturilor și a ciupiturilor de insecte. În cazul în care pielea ta este afectată de una dintre afecțiunile amintite anterior, aplică o cantitate necesară de cremă de gălbenele pe zona afectată.

Emolient eficient

Crema pe bază de gălbenele este eficientă atunci când vine vorba despre înmuierea pielii foarte uscate. Această cremă poate fi folosită pentru proprietățile sale emoliente prin aplicarea pe călcâie, pe coate sau în zonele în care pielea este îngroșată.

Tratează iritațiile provocate de scutec bebelușilor

Pielea bebelușilor este foarte sensibilă și se irită foarte ușor din cauza purtării scutecelor. Crema organică, pe bază de gălbenele, poate trata acest tip de iritații. Asigură-te însă că folosești o cremă 100% naturală, fără substanțe chimice adăugate. Utilizează crema de gălbenele în momentul în care schimbi scutecul micuțului tău pentru a evita ititațiile.

Repelent pentru insecte

Mirosul proeminent al cremei de gălbenele, precum și conținutul bogat de uleiuri volatile fac din aceasta un excelent repelent pentru țânțari. Crema de gălbenele poate fi folosită pe post de loțiune de piele care menține insectele la distanță. Aplică crema de gălbenele în start subțire pe întrega suprafață a pielii care poate să intre în contact cu insectele.

Remediu pentru crampele menstruale

Crampele menstruale sunt o problemă des întâlnită la multe femei în perioada de menstruație. Acestea, de altfel, pot fi ameliorate într-un mod simplu și eficient cu ajutorul cremei de gălbenele. Masează-ți abdomenul cu crema de gălbenele, folosind mișcări circulare apoi aplică pe piele un prosop încălzit și vei simți o ameliorare a durerilor specifice perioadei dificile a lunii.

Extractul de gălbenele

Extractul de gălbenele se găsește sub formă de capsule, sub formă de praf, dar și sub formă de tinctură – Iată ce efecte are extractul de gălbenele asupra sănătății!

Reduce durerea provocată de hemoroizi

Studiile făcute în domeniu au scos la iveală faptul că extractul de gălbenele ajută la reducerea durerii provocate de hemoroizi, dar stimulează și accelerează și vindecarea țesutului inflamat din zona rectală.

Vindecă conjunctivita și alte inflamații oculare

Studiile realizate pe animale au dovedit că efectele antivirale și antibacteriene ale extractului de gălbenele sunt eficiente în reducerea inflamațiilor de la nivelul ochilor. Totodată, extractul de gălbenele protejează țesuturile ochilor de efectele dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete.

Are proprietăți antiseptice

Extractul de gălbenele are efecte antiseptice, fiind eficient în tratarea mai multor infecții. Spre exemplu, tinctura de gălbenele vindecă infecțiile de la nivelul urechii. Câteva picături de tinctură de gălbenele aplicate zilnic în urechea internă reduc inflamația și accelerează vindecarea. De asemenea, și datorită proprietăților antifungice, extractul de gălbenele poate fi folosit pentru tratarea vaginitelor. Aplicarea unui unguent care conține câteva picături de tinctură de gălbenele favorizează multiplicarea bacteriilor bune din zona vaginală.

Întărește sistemul imunitar

Extractul de gălbenele întărește sistemul imunitar, prevenind răcelile. De asemenea, acesta ajută și în tratamentul tusei și al febrei.

Calmează spasmele musculare

Extractul de gălbenele ajută la relaxarea mușchilor, prevenind spasmele musculare. Inclusiv crampele abdominale apărute din cauza constipației sunt ameliorate de acest extract.

Extractul de metanol de gălbenele

Experții în domeniu, în baza unui studiu, au încercat să demonstreze că extractul de metanol de gălbenele are efecte antioxidante și anti-îmbătrânire. Rezultatele studiului au arătat că extractul de metanol de gălbenele, datorită nivelurilor ridicate de polifenoli, induce sinteza colagenului și inhibă degradarea acestuia în fibroblastele dermice umane. Mai mult, aceste descoperiri, sugerează că acest extract ar putea proteja pielea umană împotriva foto-îmbătrânirii prin atenuarea daunelor oxidative și prin stimularea sintezei de colagen. Astfel, extractul de metanol de gălbenele are un potențial semnificativ anti-îmbătrânire a pielii.

Extractul de flori de gălbenele ca sursă de compuși bioactivi precum derivații de rutina și quercetină, vitexina, luteolina, apigenina și kampferol, acționează ca un antioxidant pentru a restabili sănătatea pielii și rezistența la îmbătrânire. 
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Antioxidant and Skin Anti-Aging Effects of Marigold Methanol Extract - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5776915/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0