Reguli generale de preparare si consum al alimentelor in colecistita cronica

Colecistita este termenul medical pentru inflamația vezicii biliare și poate fi acută sau cronică. Ce diferențe sunt între cele două și ce dietă se recomandă în colecistita cronică?

Cele mai multe cazuri de colecistită acută sunt cauzate de instalarea calculilor biliari, care se formează în vezica biliară atunci când materialul din bilă precipită. Unii calculi biliari sunt la fel de mici ca boabele de nisip și se elimină din vezica biliară fără să simți, alții pot fi la fel de mari ca mingile de golf. 

Dacă un calcul biliar rămâne blocat într-un canal biliar, este posibil să apară o explozie bruscă de simptome, cum ar fi durere și vărsături. Dacă litiaza biliară trece de la sine și simptomele se termină în câteva ore, se numește colică biliară. Colecistita acută durează mai mult, adesea două până la trei zile. Ocazional, colecistita este cauzată de alte probleme care împiedică golirea corectă a vezicii biliare, cum ar fi infecția, diabetul sau pierderea extremă și rapidă în greutate. 

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Colecistita acută și cronică

Colecistita acută este o inflamație bruscă și intensă a vezicii biliare. Poate duce la complicații grave, așa că este important să se ceară asistență medicală. Crizele multiple de colecistită acută pot duce la colecistită cronică.

Colecistita cronică este o inflamație mai ușoară, pe termen lung, a vezicii biliare. În cele din urmă, leziunile cauzate de atacurile repetate de colecistită acută pot lăsa cicatrici și micșora vezica biliară până când aceasta nu mai poate funcționa.

Colelitiaza este o afecțiune în care se formează pietre dure compuse din colesterol sau pigmenți biliari în vezica biliară (colecistolitiază) sau în canalul biliar comun (coledocolitiază). În SUA, aproximativ 9% dintre femei și 6% dintre bărbați au calculi biliari, iar majoritatea sunt asimptomatici.

Deși calculii biliari sunt de obicei asimptomatici, unii provoacă colici biliare, în care pietrele obstrucționează intermitent gâtul vezicii biliare și/sau canalul biliar comun și provoacă dureri abdominale episodice în cadranul drept superior. Obstrucția cronică poate duce la colecistită (infecție și inflamație a vezicii biliare) sau colangită (infecție și inflamație a căii biliare comune). Ambele sindroame sunt grave și, dacă nu sunt tratate, pot duce la sepsis, șoc și moarte.

Simptome colecistită

Simptomele includ dureri episodice în cadranul drept-superior sau epigastric, care apar adesea la miezul nopții după ce persoana a mâncat o masă copioasă și pot radia către spate, scapula dreaptă sau umărul drept. Diaforeza, greața, vărsăturile, dispepsia, eructarea și intoleranța alimentară sunt frecvente.

Tratamentul de dizolvare si prevenirea formării pietrelor biliare

Acizii biliari orali

Acidul ursodeoxicolic sau ursodiolul este utilizat pentru a dizolva calculii biliari la persoanele care nu doresc o intervenție chirurgicală sau nu pot avea o intervenție chirurgicală pentru a elimina litiaza biliară. Ursodiolul este, de asemenea, utilizat pentru a preveni formarea de calculi biliari la persoanele supraponderale care slăbesc foarte repede, pot fi utilizați pentru a dizolva pietrele mici și fragmentele de calcul. Cu toate acestea, medicamentele funcționează doar într-un mic procent din cazuri și, de obicei, pietrele reapar după întreruperea tratamentului.

Acidul chenodeoxicolic

Chenodiolul este utilizat pentru tratarea calculilor biliari la anumiți pacienți care vor fi operați la vezica biliară. Chenodiolul este un acid biliar care se găsește în mod natural în organism. Acidul chenodeoxicolic (chenodiol) este un acid biliar primar, sintetizat în ficat și prezent în concentrații mari în bilă, care este utilizat terapeutic pentru dizolvarea calculilor biliari de colesterol. 

Rowachol capsule

Acest medicament se ia de două sau trei ori pe zi, timp de numai 48 de ore; poate scadea solubilitatea colesterolului la nivelul vezicii biliare.

Dieta în colecistita cronică

E util ca pacientul cu colecistită cronică să evite mesele bogate și cu grăsimi, deoarece o încărcătură calorică mare este cel mai probabil declanșator pentru simptomele colicilor biliare. Iara care sunt regulile de dietă în colecistita cronică: 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cum se consumă cerealele și făinoasele?

Cerealele și făinoasele se consumă sub formă moale (budincă de orez sau de griș, de exemplu). Nu se recomandă consumul de pâine caldă, proaspătă, de cereale pentru micul dejun cu conținut crescut de zahăr, cacao și grăsimi, si nici produse de patiserie și cofetărie din comerț.

Cum se consumă lactatele?

În dieta pentru colecistită cronică, lactatele indicate sunt laptele dulce simplu, degresat, sau asociat cu ceai.

Cum se consumă carnea si derivatele?

Se preferă carnea albă de curcan, pui, pește sau fructe de mare, friptă la grătar, înăbușită la cuptor sau fiartă rasol, ori tocată (dată prin mașina de tocat de două ori, dar fără ceapă, fără condimente și neprăjită). Nu se recomandă consumarea cărnii sub formă prăjită, fezandată, afumată, piftie. Carnea slabă se poate consuma de asemenea sub formă de supă ori ciorbă, cu lămâie sau borș în cantitate moderată. Condimentarea cărnii se va face de preferat cu diverse verdețuri proaspăt tocate. De asemenea, bucăți de carne sau brânză moale, tocate cât mai mic, se pot adăuga în diverse salate, sosuri, supe.

Cum se consumă ouăle?

Ouăle se recomandă a se consuma fierte moi, sub formă de ochiuri în apă, prin adăugare la diverse mâncăruri (ciorbe, supe), în budinci și sufleuri.

Cum se consumă legumele?

În dieta pentru colecistită cronică, legumele sunt recomandate fierte, în supe, soteuri, sufleuri, budinci, piureuri, salate, peste care se poate adăuga lapte, iaurt degresat, brânză slabă, carne slabă mărunțită etc. Nu se recomandă prepararea legumelor cu adaos de grăsimi, sub formă de rântașuri, iar în supe nu vor pune smântână sau brânzeturi grase.

Cum se consumă fructele?

Fructele se pot consuma în compoturi moderat îndulcite, sub formă de piure sau smoothie, înghețată de fructe cu iaurt degresat, gem fără semințe sau spumă de fructe.

Cum se consumă grăsimile?

Ca grăsimi, se recomandă doar uleiuri crude la salate, unt proaspăt în cantitate limitată, adică cel mult 10 g/zi, iaurturi degresate. Nu se vor consuma sosuri grase, cu maioneză, nici condimentate.

Cunoaște-te mai bine

Cum se consumă deserturile?

Dieta pentru colecistită cronică poate conține și deserturi: prăjituri de casă cu fructe, brânză degresată sau orez, cu aluat uscat sau fiert, pandișpan, biscuiți ori clătite cu conținut redus de grăsimi. Nu se recomandă pregătirea deserturilor cu untură, gălbenușuri, cacao în exces și nu se prăjesc (de exemplu, gogoși).

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Merck - Chronic Cholecystitis
https://www.merckmanuals.com/professional/hepatic-and-biliary-disorders/gallbladder-and-bile-duct-disorders/chronic-cholecystitis
NCBI - Chronic Cholecystitis 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470236/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0