

Obiceiuri daunatoare pentru rinichii tai
O serie de obiceiuri banale, aparent inofensive, pot afecta rinichii tai, provocandu-ti grave probleme de natura renala. Pentru a te feri de aceste obiceiuri nesanatoase, trebuie sa stii care sunt.
Principalul rol al rinichilor este acela de a indeparta toxinele din organism, dar si celulele moarte si apa in exces. Rinichii depureaza sangele de toxine. Asadar, daca rinichii nostri nu functioneaza in parametri normali, intregul organism are de suferit.
Obiceiuri daunatoare pentru rinichi
Nu bei suficienta apa – mai mult ca sigur ai auzit asta de nenumarate ori si stii ca deshidratarea incetineste activitatea renala, insa studiile recente au dovedit faptul ca deshidratarea poate provoca boli cronice la nivel renal.
Consumi lichide nepotrivite – daca te gandesti ca poti consuma suc din belsug pentru a te hidrata, te inseli. Specialistii sustin ca bauturile bogate in zahar sau fructoza, precum si alti aditivi, dauneaza rinichilor la fel de mult ca si deshidratarea. Studiile au dovedit ca persoanele care consuma sucuri, fie ele si indulcite natural, au un risc mai mare de a dezvolta boli renale.
Fumezi – probabil ca te gandesti ca fumatul iti afecteaza aparatul respirator si ca nu are cum sa dauneze rinichilor, insa te inseli. Studiile facute in dimeniu au scos la iveala faptul ca substantele toxice care se regasesc in tigari reduc semnificativ activitatea renala.
Iei pastile fara reteta – daca ai obcieiul de a lua medicamente fara recomandarea medicului pentru a trata orice durere ai, trebuie sa stii ca procedand astfel faci rau rinichilor tai. Ibuprofenul, aspirina si acetaminofenul sunt doar cateva exemple de substante care fac rau rinichilor tai.
Faci exercitii fizice intense – este adevarat ca sportul este benefic pentru sanatatea fizica si psihica, insa exercitiile foarte intense si solicitante, practicate cu regularitate, pot face rau rinichilor tai. Ideal ar fi sa te consulti cu medicul tau cu privire la rutina de fitness.
Consumi prea multe proteine – consumul de proteine in exces poate declansa hiperfiltrarea renala, un simptom care apare in faza incipienta a bolilor renale. Asadar, curele de slabire bazate pe proteine precum celebra dieta Dukan pot cauza probleme renale.
Nu dormi suficient – si atunci cand nu oferi organismului orele de somn de care are nevoie apare hiperfiltrarea renala asa ca acorda importanta cuvenita programului de somn.
Consumi zahar in exces – fie ca faci abuz de dulciuri, fie ca bei foarte multe sucuri cu un continut ridicat de zahar, sanatatea rinichilor tai este afectata. Limiteaza deci consumul de prajituri, de ciocolata si de alte deserturi, precum si de sucuri, pentru a-ti proteja rinichii.
Cum sa mentii rinichii sanatosi
Secretul pentru rinichi sanatosi, dar si pentru un organism sanatos din toate punctele de vedere, este: moderatia. O dieta moderata si un stil de viata echilibrat iti mentine organele sanatoase.
Intrucat principala functie a rinichilor este aceea de a purifica sangele, ii poti proteja limitand consumul de alimente nesanatoase, bogate in toxine, dar si crescand cantitatea de apa consumata.
Important este ca, imediat ce observi un simptom care te face sa iti pui intrebari, sa apelezi la ajutorul unei medic pentru a identifica problema. Orice problema de sanatate diagnosticata in timp util este mai usor de tratat.
Sursa foto: Shutterstock