Osteonecroza: cele mai frecvente cauze

Osteonecroza este o suferinta cauzata de moartea celulelor osoase, ca o consecinta a intreruperii fluxului sanguin la nivelul acestora.

 

Intreruperea fluxului sanguin apare in zone in care exista putine anastomoze, adica putine legaturi intre doua vase sanguine sau intre doua organe cavitare (precum zona subcondrala a osului).

Osteonecroza este cunoscuta si cu denumirile de necroza avasculara, necroza aseptica sau necroza ischemica a osului. Cele mai frecvente localizari sunt la nivelul capului femural, capului humeral, la nivelul genunchilor, oaselor mici ale mainii si piciorului. Afectiunea este mai frecvent intalnita la barbati in comparatie cu femeile.

Care sunt cauzele osteonecrozei

Cauzele osteonecrozei sunt traumatice si non-traumatice.

Traumatismele reprezinta o cauza frecventa de aparitie a osteonecrozei, aproximativ o treime din numarul pacientilor au avut o fractura ce a dus la aparitia osteonecrozei. In special fractura de col femural este cea care determina osteonecroza capului femural.

O alta cauza importanta de aparitie a osteonecrozei este reprezentata de corticoterapia in doze mari si pe perioade indelungate. Consecinta este moartea celulelor osoase si a precursorilor acestora.

Osteonecroza apare si la pacienti cu boli de tesut conjunctiv: lupus eritematos sistemic, polimiozita, vasculite. La pacientii cu lupus, corticoterapia in doze mari presupune un risc de aparitie a osteonecrozei atat la nivelul colului femural, dar si la nivelul umerilor sau genunchilor, unilateral sau bilateral.

Se pare ca acei pacienti care dezvolta rapid un aspect cushingoid (ca urmare a dozelor mari de cortizon) au risc mai mare de a dezvolta osteonecroza. La pacientii cu lupus, necroza avasculara poate aparea ca o consecinta a altor factori decat corticoterapia prelungita. Vasculita, prezenta anticorpilor antifosfolipidici, fenomenul Raynaud sunt factori de risc suplimentari la pacientii cu lupus pentru aparitia osteonecrozei.

Alte cauze mai rare de aparitie a osteonecrozei sunt reprezentate de boli hematologice: siclemia (eritrocitele "in secera", rigide, caracteristice acestei boli determina ocluzia vaselor de sange ce vascularizeaza segmente osoase periferice si, ca rezultat, se instaleaza moartea celulelor osoase), talasemia minora, policitemia, hemofilia. Aceasta din urma poate duce la osteonecroza secundara presiunii crescute intraarticulare determinata de hemartroza (acumulare de sange intraarticular).

Si conditiile metabolice, precum hipercolesterolemia, pot determina osteonecroza. Embolia grasoasa, determinata de nivelurile crescute de colesterol, duce la obstructia microcirculatiei sanguine intr-un segment osos periferic. Consecinta este moartea celulelor osoase din acel segment osos.

Exista si multe cazuri de osteonecroza in care cauzele raman neidentificate.

Pacientii cu osteonecroza de cap femural au durere la nivelul soldului, pe fata anterioara a coapsei sau in zona inghinala. Durerea este exacerbata de mers si de ortostatism (pozitia in picioare) si este calmata de repaus. Pacientii cu osteonecroza la nivelul genunchiului au durere brusc instalata, asociata cu o activitate fizica intensa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce trebuie sa retii despre osteonecroza

Necroza avasculara este o boala a oaselor. Necroza este termenul general, care inseamna ca o celula a murit. Necroza avasculara mai este numita si:

  • osteonecroza
  • necroza aseptica
  • necroza ischemica a osului
  • infarctul osos.


Osteonecroza poate duce la dureri articulare, in special in zona soldului. Deteriorarea osului are loc din cauza lipsei fluxului sanguin catre celulele osoase. Acest lucru se intampla, de cele mai multe ori, din cauza unui traumatism sau a unei leziuni. Totodata, osteonecroza e un lucru frecvent datorita leziunilor produse de consumul excesiv de alcool sau de tratamentul cu corticosteroizi, cand se doreste sa fie tinuta sub control o problema cronica.

 

Fara tratament, in cele din urma, spatiul dintre articulatii se poate prabusi, iar oasele isi pot pierde forma. Artroza (osteoartrita) se poate dezvolta si ea. Unii dintre pacientii cu osteonecroza s-ar putea sa aiba nevoie pe viitor de o interventie chirurgicala pentru inlocuirea articulatiei.

In stadiile incipiente, osteonecroza poate sa nu provoace simptome. Pe masura ce globulele sanguine mor si boala progreseaza, simptomele pot sa apara, in mare, in aceasta ordine:

  • durere usoara sau severa in sau in apropierea articulatiei afectate
  • durere in zona inghinala care se raspandeste catre genunchi
  • durere care apare cand persoana isi lasa greutatea pe sold sau pe genunchi
  • durere articulara suficient de severa pentru a limita miscarile pacientului.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA


Durerea poate creste dramatic in intensitate, din cauza micilor leziuni in tesutul osos, numite microfracturi. Acestea pot cauza colapsul osului. In cele din urma, articulatia se poate distruge si se dezvolta artrita.

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0