Afectiuni ale soldului: cauze, simptome, tratament

Acestea sunt, așa cum le spune și numele, boli care afectează articulația șoldului. Această articulație mare permite coapsei să se miște în diferite direcții. De asemenea, ea permite șoldurilor să susțină greutatea corpului nostru.

Articulația șoldului este cea mai mare articulație a corpului uman. Este o articulație sferică. Osul coapsei (femurul) se termină cu o proeminență (cap femural), care se potrivește în priza (acetabul) centurii pelvine. Atât mingea, cât și priza sunt căptușite cu țesut numit cartilaj.

Articulația este etanșată în interiorul unei capsule rezistente din membrană (capsula sinovială), care conține lichid lubrifiant care ajută la mișcarea lină a articulației.  

Articulația șoldului este foarte complexă astfel încât să permită numeroase mișcări, susținând în același timp greutatea corpului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Care sunt cauzele afecțiunilor de la nivelul șoldului?

Afecțiunile șoldului apar, adeseori, din cauza condițiilor de mediu, traumatismelor, bolilor cronice sau din cauza infecțiilor.

Care sunt simptomele unei afecțiuni a șoldului?

Șoldul este o articulație complexă, alcătuită din oase, cartilaj, ligamente, mușchi și un lichid care lubrifiază zona (lichid sinovial). Drept rezultat, simptomele unei afecțiuni de la nivelul șoldului vor fi diferite de la o persoană la alta, în funcție de cauza acelei afecțiuni și de acea parte a articulației șoldului care provoacă neplăceri pacientului.

Cele mai întâlnite simptome ale unei afecțiuni a șoldului sunt:
•    durere în sold,
•    mers șchiopătat,
•    mișcări reduse în ceea ce privește articulația șoldului,
•    durere referită (această durere se poate simți în picior),
•    rigiditate musculară,
•    durere în picior, atunci când persoana își lasă greutatea pe acel picior.

Pacienții cu o formă de artrita pot să se confrunte cu durere cronică și cu durere în timpul mersului.

Principalele afecțiuni ale șoldului

1. Artroza șoldului (numită și osteoartrita de la nivelul șoldului sau coxartroză)

Osteoartrita este o afecțiune comună care afectează articulațiile corpului. Provoacă modificări structurale în cadrul unei articulații sau mai multor articulații, ducând la durere și degenerarea cartilajului. 

În unele cazuri, bucăți mici de cartilaj se rup și se desprind în articulația șoldului. Odată ce cartilajul se uzează extraordinar de mult, acesta nu mai protejează oasele șoldului și nici nu mai reușește să absoarbă șocurile, cauzând durere și inflamație.

Osteoartrita este asociată cu o serie de factori, inclusiv factori genetici, mecanici, hormonali și inflamatori. Nu este doar o boală a îmbătrânirii sau o boală a „persoanelor în vârstă”.

2. Displazia de dezvoltare a șoldului

Această afecțiune apare atunci când un nou-născut are un șold dislocat sau are un șold care se poate disloca cu ușurință. De vină pentru apariția displaziei de șold este faptul că fosa acetabulară nu este suficient de adâncă, astfel încât ea permite capului femural să alunece cu ușurință din această cavitate.

3. Boala Perthes

Această boală afectează copiii cu vârste cuprinse între 3 și 11 ani. Boala Perthes apare în urma unui flux de sânge scăzut către celulele osoase. Acest lucru face ca celulele osoase din femur să moară (necroză), iar osul își pierde astfel rezistență. Ea este o boală necrozantă a capului femural.

4. Sinovita de șold la copii

Sinovita de șold la copii poate fi destul de frecventă, după o infecție a căilor respiratorii superioare. Acesta cauzează durere de șold. Rezultatul? Copilul are un mersul șchiopătat. În majoritatea cazurilor, acest sindrom se rezolvă de la sine, nefiind necesar niciun tratament. Dacă observi că micuțul tău are un mers șchiopătat, mergi la medic. Chiar dacă este o boală benignă, ea trebuie diagnosticată și tratată corect, pentru a nu da complicații.

5. Durerea de țesut moale și durerea referită

Durerea în zona șoldului poate apărea din cauza unui traumatism sau unui defect care afectează țesuturile moi din exteriorul șoldului. Aceasta este cunoscută drept durere referită.

6. Epifizioliza femurală

Aceasta este o separare a capului femural (din structura articulației șoldului) de osul coapsei (femur) la capătul superior al osului. Această afecțiune este întâlnită doar la copiii în creștere. Un tratament eficient destul de des întâlnit este stabilizarea articulației pe cale chirurgicală.

7. Fractura de șold

Un os rupt sau o fractură osoasă apare atunci când o forță exercitată împotriva unui os este mai puternică decât poate suporta osul. Acest lucru perturbă structura și rezistența osului și duce la durere și, uneori, sângerări și răni în jurul locului respectiv.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Scheletul nostru este format din oase. Oasele sunt un tip de țesut conjunctiv, întărit cu calciu și celule osoase. Oasele au un centru mai moale, numit măduvă, unde se formează celulele sangvine. Principalele funcții ale scheletului sunt susținerea corpului, permițând mișcarea și protejarea organelor interne.

Există diferite tipuri de fracturi osoase. Unele sunt mai severe decât altele, în funcție de puterea și direcția forței, de osul implicat și de vârsta și starea generală a persoanei. Fracturile osoase comune includ încheietura mâinii, glezna și șoldul. Fracturile de șold apar cel mai adesea la persoanele în vârstă.

Oasele rupte se vindecă în patru până la opt săptămâni, în funcție de vârsta și starea de sănătate a persoanei în cauză și de tipul de ruptură.

Alte afecțiuni ale articulațiilor

Artrită reumatoidă

Articulațiile sunt locurile în care oasele se întâlnesc. Oasele, mușchii, ligamentele și tendoanele lucrează împreună, astfel încât să te poți îndoi, răsuci, întinde și mișca.

Capetele oaselor sunt acoperite de un strat subțire de cartilaj. Acesta acționează ca o pernă alunecoasă care absoarbe șocul și ajută articulația să se miște fără probleme.

Articulația este înfășurată într-o capsulă dură umplută cu lichid sinovial. Acest fluid lubrifiază cartilajele și alte structuri din articulație.

Când ai artrită reumatoidă sistemul imunitar îți atacă articulațiile, ceea ce provoacă:

  • o acumulare de lichid sinovial
  • inflamația țesuturilor care căptușesc articulația (membrană sinovială)
  • durere, căldură și umflare
  • cartilajul devine casant și se descompune - deoarece cartilajul nu mai are o suprafață netedă, articulația devine rigidă și dureroasă la mișcare

Ligamentele, tendoanele și mușchii din jurul articulației pot fi, de asemenea, afectați, determinând articulațiile să devină instabile.

Poliartrita reumatoidă poate apărea la orice vârstă, dar de obicei debutează între 30 și 60 de ani. Afectează femeile mai des decât bărbații.

Cursul și severitatea poliartritei reumatoide variază de la persoană la persoană. Simptomele se pot schimba de la o zi la alta.

Spondilita anchilozantă

Spondilita anchilozantă este un tip de artrită inflamatorie care afectează în principal coloana vertebrală.

Simptomele bolii includ dureri de spate, rigiditate și mobilitate redusă la nivelul coloanei vertebrale.

Spondilita anchilozantă afectează frecvent articulațiile sacroiliace. Aceste articulații conectează baza coloanei vertebrale (sacru) de pelvis. Alte articulații, cum ar fi șoldurile și umerii, pot fi, de asemenea, afectate, la fel ca și ochii, pielea, intestinul și plămânii.

Spondilita anchilozantă afectează bărbații mai des decât femeile. Simptomele apar de obicei între 15 și 45 de ani.  

Spondilita anchilozantă este o boală autoimună. Aceasta înseamnă că apare ca urmare a unui sistem imunitar defect. În loc să identifice corpurile străine (cum ar fi virusurile și bacteriile) și să le atace pentru a te menține sănătos, sistemul imunitar atacă în mod eronat țesuturile sănătoase din și din jurul articulațiilor, provocând inflamație și durere continuă.

Ca urmare a acestei inflamații, un os nou poate crește în jurul articulațiilor coloanei vertebrale. Acest lucru poate duce la rigiditate permanentă în spatele și gâtul unor persoane cu spondilită anchilozantă. În cazurile severe, acest os suplimentar poate fuziona cu oasele coloanei vertebrale; cu toate acestea, acest lucru poate fi prevenit de obicei prin începerea unui tratament adecvat cât mai devreme posibil.

Majoritatea persoanelor cu spondilită anchilozantă pot duce o viață plină și activă, deoarece afecțiunea poate fi bine controlată.

Care sunt tratamentele pentru afecțiunile soldului?

Medicamentele pot trata inflamația cauzată de artrită. De asemenea, medicamentele pot calma durerea asociată cu afecțiunile șoldului. Adesea, sunt utile medicamentele și în tratarea șoldului iritabil și al durerii țesuturilor moi.

Intervenția chirurgicală poate, adeseori, să corecteze fracturile și formele severe de artrită. Un tratament chirurgical pentru capul femural care a alunecat este fixarea acestuia înapoi în zona respectivă. Poate fi posibilă și repararea unor tendoane, a cartilajului sau a ligamentelor. În cazuri grave, în special în cazul pacienților cu artrită severă sau cu un traumatism, operația de înlocuire totală a șoldului poate fi o opțiune.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hip-problems
https://www.uwhealth.org/services/pediatric-orthopedics


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0