

Metastazele cerebrale - ce sunt, simptome și tratament
Metastazele cerebrale - ce sunt, simptome și tratament
Metastazele cerebrale - ce sunt, simptome și tratament
Tumorile cerebrale metastatice sunt cele care se dezvoltă la nivelul structurilor cerebrale și care au ca punct de plecare alte tumori, numite tumori primare, localizate la nivelul diferitelor organe. Metastazele cerebrale se numără printre cele mai des întâlnite forme de cancer cerebral, astfel încât aproximativ 10% dintre pacienții diagnosticați cu cancer ajung să dezvolte metastaze la nivelul sistemului nervos central.
Așadar, acestea sunt frecvent întâlnite în evoluția multor tumori cerebrale și reprezintă o cauză principală de morbiditate și mortalitate. În Statele Unite se înregistrează, anual, peste 200.000 de cazuri noi de cancer cerebral metastatic. Numărul acestora este în continuă creștere, dar acest fapt este și, în parte, consecința perfecționării mijloacelor de diagnostic.
Cum apare metastaza cerebrală?
Metastazele cerebrale își au originea în celule tumorale dezvoltate în alte părți ale corpului, care se extind la nivelul creierului, unde pot rămâne localizate într-o regiune sau se pot extinde în mai multe locații. În principiu, orice formă de cancer, sau neoplazie sistemică, poate metastaza la nivel cerebral, dar sunt câteva tipuri de cancer pentru care preponderenta metastazelor cerebrale este mai mare.
Printre acestea se numără:
- melanomul malign
- cancerele pulmonare
- cancerele mamare
- cancerele renale
- cancerele colorectale (în cazuri rare)
Metastazele cerebrale sunt mai frecvente la adulți decât la copii. La populația masculină, cancerul pulmonar este principala sursă a metastazelor cerebrale, în timp ce la populația feminină, pe primul loc se situează cancerul mamar.
Simptomele metastazei cerebrale
Simptomele metastazei cerebrale sunt de mai multe feluri și apar, în general, în urma creșterii presiunii intracraniene. Așadar, acestea pot include:
- cefalee
- vărsături (mai frecvente la copii)
- crize convulsive
Dacă cefaleea, deficiențele cognitive sau crizele convulsive însoțesc majoritatea tumorilor cerebrale, unele simptome apar în urma localizarii tumorilor în anumite zone cerebrale, așa cum este cazul hemiparezei (diminuarea forței musculare pe o parte a corpului, ca urmare a lezionării neuronului motor central) sau hemiplegiei (pierderea completă a abilităților motorii pe o parte a corpului).
Diagnostic și terapie
Diagnosticul se poate stabili cu ajutorul unor investigații imagistice, cum ar fi examenele CT și RMN, care identifică formațiunea sau formațiunile tumorale cerebrale și oferă informații cu privire la localizarea, mărimea și caracteristicile tumorale și ale țesutului cerebral adiacent. Examinarea CT se extinde la nivelul întregului corp, situație în care se poate identifica și tumora inițială, de la care a pornit extinderea metastatică.
Terapia metastazelor cerebrale depinde de localizarea și de mărimea acestora, precum și de tipul și localizarea tumorii inițiale. Un factor important în stabilirea terapiei este și starea generală de sănătate a pacientului, precum și posibila prezență a altor comorbidități.
Principalele mijloace terapeutice includ intervenția neurochirurgicală, radioterapia (localizată sau whole brain), chimioterapia, terapia biologică sau imunoterapia, în funcție de tipul tumorii primare.
Până nu demult, soluțiile pentru tratamentul metastazelor cerebrale erau limitate. Intervenția chirurgicală, dacă era posibilă, era standardul de aur, în tandem cu radioterapia. La ora actuală, odată cu evoluarea metodelor de tratament pentru diferite tipuri de tumori, s-a atribuit o atenție mai mare creierului, ca loc predilect și, adesea, unic de metastazare.
De altfel, creierul este considerat un sanctuar, datorită barierei hematoencefalice, sau bariera sânge-creier, care menține integritatea cerebrală. Pe de o parte, această barieră protejează creierul de penetrarea celulelor tumorale circulante (care pot metastaza), pe de altă parte, ea protejează metastazele cerebrale de acțiunea terapiilor sistemice.
La ora actuală, se cunoaște faptul că, din punct de vedere molecular, focarele metastatice prezintă o biologie diferită față de tumora primară, cu o serie de mutații distincte, care sunt dobândite pe parcursul evoluției metastazei. Aceste mutații reprezintă subiectul multor studii clinice, care urmăresc îmbunătățirea performanței metodelor de terapie din prezent. Până atunci, concluziile acestora se vor materializa, cu siguranță, într-o înțelegere mai bună a biologiei tumorii primare, precum și a biologiei metastazelor. Efortul cercetătorilor se îndreaptă spre înlocuirea radioterapiei cu forme mai puțin agresive de tratament. În acest fel, prezența metastazelor cerebrale ar putea fi abordată, mai întâi, cu terapie biologică și numai în cazul în care aceasta nu este eficientă, să se apeleze radioterapie cât mai localizată, pentru a micșora deteriorarea țesuturilor adiacente.
De asemenea, există tot mai multe rezultate pozitive cu privire la imunoterapie, motiv pentru care, în cazul pacienților cu melanom malign, cancer pulmonar sau renal, imunoterapia reprezintă prima intenție terapeutică, în detrimentul radioterapiei.
Sursă foto : Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic – Brain Metastases
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/brain-metastases/symptoms-causes/syc-20350136