Acizii grași esențiali, o armă împotriva sclerozei multiple?

Scleroza multiplă este o afecțiune cronică, autoimună, care poate afecta creierul și măduva spinării și este una dintre cele mai frecvente cauze de handicap la adulții tineri. În scleroza multiplă, sistemul imunitar atacă învelișul protector (mielină) care acoperă fibrele nervoase și provoacă probleme de comunicare între creier și restul corpului. În cele din urmă, boala poate provoca leziuni permanente sau deteriorarea nervilor.

Scleroza multiplă este cel mai frecvent diagnosticată la persoanele de 20 și 30 de ani, deși se poate dezvolta la orice vârstă, și este de aproximativ 2 până la 3 ori mai des întâlnită la femei decât la bărbați.

Cum se manifestă scleroza multiplă?

Semnele și simptomele sclerozei multiple variază foarte mult și depind de care nervi sunt afectați. În funcție de tipul de scleroză multiplă, simptomele pot să apară și să dispară în etape sau să se înrăutățească constant în timp.

Simptomele sclerozei multiple variază foarte mult de la persoană la persoană și pot afecta orice parte a corpului. Principalele simptome includ:
•    oboseală;
•    dificultate la mers;
•    probleme de vedere, cum ar fi vederea încețoșată;
•    probleme de control al vezicii urinare;
•    amorțeală sau furnicături în diferite părți ale corpului;
•    rigiditate musculară și spasme;
•    probleme cu echilibrul și coordonarea;
•    probleme cu gândirea, învățarea și planificarea.

Care sunt cauzele sclerozei multiple?

Nu se cunoaște cauza sclerozei multiple, această fiind considerată o boală autoimună în care sistemul imunitar al organismului își atacă propriile țesuturi. În cazul sclerozei multiple, această defecțiune a sistemului imunitar distruge substanța grasă care acoperă și protejează fibrele nervoase din creier și măduva spinării (mielină). Mielina poate fi comparată cu stratul de izolare ce învelește firele electrice. Când mielina de protecție este deteriorată și fibra nervoasă este expusă, mesajele care călătoresc de-a lungul fibrei nervoase pot fi încetinite sau blocate. Nu este clar de ce scleroza multiplă se dezvoltă la unii oameni și la alții nu. O combinație a factorilor genetici și de mediu pare să fie cauza responsabilă pentru această afecțiune.

Care sunt factorii de risc în scleroza multiplă?

Acești factori îți pot crește riscul de apariție a sclerozei multiple:
•    vârsta –de obicei, boala debutează în jurul vârstei de 20 și 40 de ani;
•    sexul – femeile au de două până la trei ori mai multe riscuri ca bărbații să aibă scleroză multiplă;
•    istoricul familial, dacă unul dintre părinți sau frați a suferit de scleroză multiplă;
•    anumite infecții –o varietate de virusuri au fost asociați cu această afecțiune, inclusiv virusul Epstein-Barr;
•    rasa –persoanele de origine nord-europeană prezintă cel mai mare risc de a dezvolta scleroză multiplă;
•    climatul – boala este mult mai frecventă în țările cu climă temperată, inclusiv Canada, nordul Statelor Unite ale Americii, Noua Zeelandă, sud-estul Australiei și Europa;
•    un nivel scăzut de vitamina D;
•    anumite boli autoimune –alte tulburări autoimune, cum ar fi boala tiroidiană, anemia pernicioasă, psoriazisul, diabetul de tip 1 sau boala inflamatorie a intestinului;
•    fumatul. 
Deși nu există nici un remediu pentru scleroza multiplă, tratamentele pot ajuta la accelerarea recuperării după atacuri, modificarea evoluției bolii și gestionarea simptomelor.

Acidul oleic, un ajutor pentru pacienții cu scleroză multiplă?

Celulele T reglatoare sau Treg, cunoscute anterior sub numele de celule T supresoare, sunt o subpopulație specializată a celulelor T care modulează sistemul imunitar, mențin toleranța la auto-antigeni și previn bolile autoimune. Celulele Treg sunt imunosupresoare și, în general, suprimă sau reglează descendent inducerea și proliferarea celulelor T reglatoare. În fapt, celulele T sunt implicate în răspunsul sistemului imunitar, acționând asupra celulelor imune care produc inflamația, înlăturând-o.

FOXP3, cunoscută și sub numele de scurfină, este o proteină implicată în răspunsurile sistemului imunitar. Celulele T reglatoare reduc, în general, răspunsul imun. În boala autoimună, o deficiență a activității de reglare a celulelor T poate permite altor celule autoimune să atace propriile țesuturi ale corpului.

În cadrul unui studiu1 de anul acesta s-a demonstrat că acidul oleic reglează ascendent betaoxidarea acidului gras, crescând rata sau nivelul acestora, în celulele T reglatoare. Potrivit datelor cuprinse în studiu, răspunsul anormal al sistemului imunitar care cauzează scleroza multiplă poate fi declanșat de lipsa unui acid gras specific din țesutul gras, ceea ce înseamnă că modificarea regimului alimentar ar putea fi o soluție în cazul unor pacienți care suferă de această afecțiune.

Acidul oleic este cel mai răspândit acid gras monosaturat, Omega-9, cu lanț lung, în țesutul adipos uman. Acidul oleic se găsește în majoritatea surselor animale și vegetale. În țesuturile animale, acidul oleic este unul dintre cei mai abundenți acizi grași liberi (FFA), indiferent de țesut sau specie, ceea ce arată că acidul oleic poate fi un semnal important pentru celulele Treg rezidente ale țesuturilor.

Cercetătorii care au desfășurat acest studiu au ilustrat că acidul oleic este un semnal critic de mediu care stabilizează FOXP3 (scurfina) și stimulează suprimarea celulelor, iar tratamentul cu acid oleic poate restabili parțial supresia celulelor T reglatoare la pacienții cu scleroză multiplă. De asemenea, potrivit acestui studiu, țesutul adipos al pacienților diagosticați cu scleroză multiplă nu are niveluri normale de acid oleic.

Mai mult decât atât, semnătura genei derivate din acidul oleic în celulele T de reglementare, seamănă mai mult cu profilul de expresie al celulelor T reglatoare, derivate din sânge și țesut adipos de la donatori sănătoși, mai degrabă decât de la pacienții cu scleroză multiplă. Interesant este faptul că analiza transcriptomică sugerează că echilibrul acizilor oleici și arahidonici, acizi grași esețiali, din mediul extracelular modulează fenotipul ceulelor Treg. Gradul ridicat de variabilitate în ceea ce privește atât intervalul, cât și amploarea efectului acizilor grași cu lanț lung (LCFA) pot fi atribuite naturii extrem de variabile a donatorilor umani, cum ar fi tiparele dietetice sau de stil de viață care pot afecta absorbția lipidelor sau adaptările metabolice ale celulelor T regulate.

Pe scurt, cercetătorii acestui studiu au definit ceea ce ei cred că este un nou mecanism prin care lipidele din mediu conduc programele metabolice specifice celulelor care stabilesc o buclă de feedback pozitiv concepută pentru a spori stabilitatea și funcția celulelor Treg prin intermediul axei CD25/STAT5/FOXP3. Aceste semnale acționează pentru a echilibra indiciile inflamatorii și specifice țesuturilor, astfel încât fenotipul și funcția celulelor Treg canonice pot fi menținute pe măsură ce aceste celule dobândesc plasticitate specifică țesutului. 

Așadar, cercetarea efectuată a arătat că acidul oleic a restabilit parțial defectele funcției de supresie a celulelor Treg izolate de la pacienții cu scleroză multiplă, ceea ce sugerează în plus, importanța speciilor de acizi grași în contracararea semnalelor inflamatorii din țesut. Mai precis, dacă celule T reglatoare nu are avea efecte supresive, atunci sistemul imunitar ar ataca celulele sănătoase ale sistemului nervos central. În acest context, oameni de știință au efectuat experimente de laborator și au constatat că lipsa acizilor oleici duce la pierderea senzorilor metabolici care activează celulele T. Când cercetătorii au introdus acizi oleici în țesuturile adipoase ale pacienților care suferau de scleroză multiplă, nivelurile de celule T reglatoare au crescut.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă o dietă bogată în acid oleic poate ajuta pacienții cu scleroză multiplă. Însă pentru a-ți menține o structură osoasă sănătoasă și o funcționare corectă a sistemului imunitar și a mușchilor, dar și pentru o vedere îmbunătățită, o inimă sănătoasă și bună-dispoziție, poți opta pentru un complex nutraceutic ce are în compoziția sa vitamina D3 și Omega-3. Totodată, acesta poate reduce inflamația, depresia, colesterolul, tensiunea arterială, sindromul metabolic; este vital în funcționarea creierului, întărește sistemul imunitar și previne afecțiunile aparatului cardiovascular. 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.Studiul „Oleic acid restores suppressive defects in tissue-resident FOXP3 Tregs from patients with multiple sclerosis”, publicat în: The Journal of Clinical Investigation 131.2 (2021), autori: Pompura, Saige L., et al,  https://www.jci.org/articles/view/138519
NHS: „Multiple sclerosis”, https://www.nhs.uk/conditions/multiple-sclerosis/
Mayo Clinic: „Multiple sclerosis”, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-sclerosis/symptoms-causes/syc-20350269


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0