Acizii grasi esentiali, o arma impotriva sclerozei multiple?

Scleroza multiplă este o afecțiune cronică, autoimună, care poate afecta creierul și măduva spinării și este una dintre cele mai frecvente cauze de handicap la adulții tineri. În scleroza multiplă, sistemul imunitar atacă învelișul protector (mielină) care acoperă fibrele nervoase și provoacă probleme de comunicare între creier și restul corpului. În cele din urmă, boala poate provoca leziuni permanente sau deteriorarea nervilor.

Scleroza multiplă este cel mai frecvent diagnosticată la persoanele de 20 și 30 de ani, deși se poate dezvolta la orice vârstă, și este de aproximativ 2 până la 3 ori mai des întâlnită la femei decât la bărbați.

Recomandările Experților DOC

Cum se manifestă scleroza multiplă?

Semnele și simptomele sclerozei multiple variază foarte mult și depind de nervii care sunt afectați. În funcție de tipul de scleroză multiplă, simptomele pot să apară și să dispară în etape sau să se înrăutățească constant în timp.

Simptomele sclerozei multiple variază foarte mult de la o persoană la alta și pot afecta orice parte a corpului. Principalele simptome includ:
•    oboseală;
•    dificultate la mers;
•    probleme de vedere, cum ar fi vederea încețoșată;
•    probleme de control al vezicii urinare;
•    amorțeală sau furnicături în diferite părți ale corpului;
•    rigiditate musculară și spasme;
•    probleme cu echilibrul și coordonarea;
•    probleme cu gândirea, învățarea și planificarea.

Printre complicațiile bolii se numără:

  • Invaliditate,
  • Vertijul cronic,
  • Infecțiile tractului urinar,
  • Constipația,
  • Disfuncția erectilă,
  • Deficiență cognitivă,
  • Tulburări de dispoziție,
  • Oboseală excesivă.

Care sunt cauzele sclerozei multiple?

Nu se cunoaște cauza sclerozei multiple, această fiind considerată o boală autoimună în care sistemul imunitar al organismului își atacă propriile țesuturi. În cazul sclerozei multiple, această defecțiune a sistemului imunitar distruge substanța grasă care acoperă și protejează fibrele nervoase din creier și măduva spinării (mielină). Mielina poate fi comparată cu stratul de izolare ce învelește firele electrice. Când mielina de protecție este deteriorată și fibra nervoasă este expusă, mesajele care călătoresc de-a lungul fibrei nervoase pot fi încetinite sau blocate. Nu este clar de ce scleroza multiplă se dezvoltă la unii oameni și la alții nu. O combinație a factorilor genetici și de mediu pare să fie cauza responsabilă pentru această afecțiune.

Care sunt factorii de risc în scleroza multiplă?

Acești factori îți pot crește riscul de apariție a sclerozei multiple:
•    vârsta –de obicei, boala debutează în jurul vârstei de 20 - 40 de ani;
•    sexul – femeile au de două până la trei ori mai multe riscuri ca bărbații să aibă scleroză multiplă;
•    istoricul familial, dacă unul dintre părinți sau frați a suferit de scleroză multiplă;
•    anumite infecții –o varietate de virusuri au fost asociate cu această afecțiune, inclusiv virusul Epstein-Barr;
•    rasa –persoanele de origine nord-europeană prezintă cel mai mare risc de a dezvolta scleroză multiplă;
•    climatul – boala este mult mai frecventă în țările cu climă temperată, inclusiv Canada, nordul Statelor Unite ale Americii, Noua Zeelandă, sud-estul Australiei și Europa;
•    un nivel scăzut de vitamina D;
•    anumite boli autoimune – alte tulburări autoimune, cum ar fi boala tiroidiană, anemia pernicioasă, psoriazisul, diabetul de tip 1 sau boala inflamatorie a intestinului;
•    fumatul. 

Deși nu există niciun remediu pentru scleroza multiplă, tratamentele pot ajuta la accelerarea recuperării după crize, modificarea evoluției bolii și gestionarea simptomelor.

Acidul oleic, un ajutor pentru pacienții cu scleroză multiplă?

Celulele T reglatoare sau Treg, cunoscute și sub numele de celule T supresoare, sunt o subpopulație specializată a celulelor T care modulează sistemul imunitar, mențin toleranța la auto-antigeni și previn bolile autoimune. Celulele Treg sunt imunosupresoare și, în general, suprimă sau reglează descendent inducerea și proliferarea celulelor T reglatoare. În fapt, celulele T sunt implicate în răspunsul sistemului imunitar, acționând asupra celulelor imune care produc inflamația, înlăturând-o.

FOXP3, cunoscută și sub numele de scurfină, este o proteină implicată în răspunsurile sistemului imunitar. Celulele T reglatoare reduc, în general, răspunsul imun. În boala autoimună, o deficiență a activității de reglare a celulelor T poate permite altor celule autoimune să atace propriile țesuturi ale corpului.

În cadrul unui studiu1 recent s-a demonstrat că acidul oleic reglează ascendent betaoxidarea acidului gras, crescând rata sau nivelul acestuia în celulele T reglatoare. Potrivit datelor cuprinse în studiu, răspunsul anormal al sistemului imunitar care cauzează scleroza multiplă poate fi declanșat de lipsa unui acid gras specific din țesutul gras, ceea ce înseamnă că modificarea regimului alimentar ar putea fi o soluție în cazul unor pacienți care suferă de această afecțiune.

Acidul oleic este cel mai răspândit acid gras monosaturat Omega-9, cu lanț lung, în țesutul adipos uman. Acidul oleic se găsește în majoritatea surselor animale și vegetale. În țesuturile animale, acidul oleic este unul dintre cei mai abundenți acizi grași liberi (FFA), indiferent de țesut sau specie, ceea ce arată că acidul oleic poate fi un semnal important pentru celulele Treg rezidente ale țesuturilor.

Cercetătorii care au desfășurat acest studiu au ilustrat că acidul oleic este un semnal critic de mediu care stabilizează FOXP3 (scurfina) și stimulează suprimarea celulelor, iar tratamentul cu acid oleic poate restabili parțial supresia celulelor T reglatoare la pacienții cu scleroză multiplă. De asemenea, potrivit acestui studiu, țesutul adipos al pacienților diagosticați cu scleroză multiplă nu are niveluri normale de acid oleic.

Mai mult decât atât, semnătura genei derivate din acidul oleic în celulele T de reglementare seamănă mai mult cu profilul de expresie al celulelor T reglatoare, derivate din sânge și țesut adipos de la donatori sănătoși, mai degrabă decât de la pacienții cu scleroză multiplă. Interesant este faptul că analiza transcriptomică sugerează că echilibrul acizilor oleici și arahidonici, acizi grași esențiali, din mediul extracelular modulează fenotipul celulelor Treg. Gradul ridicat de variabilitate în ceea ce privește atât intervalul, cât și amploarea efectului acizilor grași cu lanț lung (LCFA) pot fi atribuite naturii extrem de variabile a donatorilor umani, cum ar fi tiparele dietetice sau de stil de viață care pot afecta absorbția lipidelor sau adaptările metabolice ale celulelor T regulate.

Pe scurt, cercetătorii acestui studiu au definit ceea ce ei cred că este un nou mecanism prin care lipidele din mediu conduc programele metabolice specifice celulelor care stabilesc o buclă de feedback pozitiv concepută pentru a spori stabilitatea și funcția celulelor Treg prin intermediul axei CD25/STAT5/FOXP3. Aceste semnale acționează pentru a echilibra indiciile inflamatorii și specifice țesuturilor, astfel încât fenotipul și funcția celulelor Treg canonice pot fi menținute pe măsură ce aceste celule dobândesc plasticitate specifică țesutului. 

Așadar, cercetarea efectuată a arătat că acidul oleic a restabilit parțial defectele funcției de supresie a celulelor Treg izolate de la pacienții cu scleroză multiplă, ceea ce sugerează, în plus, importanța speciilor de acizi grași în contracararea semnalelor inflamatorii din țesut. Mai precis, în cazul în care celule T reglatoare nu ar avea efecte supresive, atunci sistemul imunitar ar ataca celulele sănătoase ale sistemului nervos central. În acest context, oameni de știință au efectuat experimente de laborator și au constatat că lipsa acizilor oleici duce la pierderea senzorilor metabolici care activează celulele T. Când cercetătorii au introdus acizi oleici în țesuturile adipoase ale pacienților care sufereau de scleroză multiplă, nivelurile de celule T reglatoare au crescut.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă o dietă bogată în acid oleic poate ajuta pacienții cu scleroză multiplă. 

Și acizii grași Omega-3 sunt benefici în scleroza multiplă

Potrivit unei meta-analize recente în care au fost analizate 5.554 de studii, oamenii de știință au descoperit că suplimentele cu ulei de pește, și implicit acizii grași Omega-3, au un loc important în îmbunătățirea calității vieții pacienților cu scleroză multiplă2. Printre efectele pe care aceștia le au se numără diminuarea markerilor inflamatori, reducerea ratei de recidivă și îmbunătățirea calității vieții pacienților cu scleroză multiplă. 

Este important de menționat că acizii grași Omega -3 pot să interacționeze cu medicamentele anticoagulante, cum ar fi warfarina, dar și cu acidul acetilsalicilic. Mai mult decât atât, acizii grași Omega-3 pot scădea eficacitatea insulinei, a medicamentelor orale pentru diabet și a medicamentelor pentru hipertensiune arterială. Așa că înainte să urmezi o cură cu suplimente pe bază de acizi grași Omega-3, este necesară o discuție cu medicul de familie. 

De altfel, acizii grași Omega-3 nu trebuie utilizați niciodată în locul medicamentelor sau tratamentelor recomandate de medic pentru a ține scleroza multiplă sub control. Iar pentru a-ți menține o structură osoasă sănătoasă și o funcționare corectă a sistemului imunitar și a mușchilor, dar și pentru o vedere îmbunătățită, o inimă sănătoasă și bună dispoziție, poți opta pentru un complex nutraceutic ce are în compoziția sa vitamina D3 și Omega-3. Totodată, acesta poate reduce inflamația, depresia, colesterolul, tensiunea arterială, sindromul metabolic; este vital în funcționarea creierului, întărește sistemul imunitar și previne afecțiunile aparatului cardiovascular. 

Pentru că boala diminuează speranța de viață și are repercursiuni asupra întregului organism, trebuie gestionată de o echipă interprofesională care include un neurolog, un terapeut fizic, un oftalmolog, un gastroenterolog și un urolog.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.Studiul „Oleic acid restores suppressive defects in tissue-resident FOXP3 Tregs from patients with multiple sclerosis”, publicat în: The Journal of Clinical Investigation 131.2 (2021), autori: Pompura, Saige L., et al,  https://www.jci.org/articles/view/138519
2. Studiul „Effect of omega-3 fatty acids and fish oil supplementation on multiple sclerosis: a systematic review”, Nutr Neurosci. 2021 Jul, Welayah Ali AlAmmar, Fatima Hassan Albeesh, Layla Makki Ibrahim, Yasmin Yussuf Algindan, Lamya Zohair Yamani, Rabie Yousif Khattab 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31462182/
National Library of Medicine - Multiple Sclerosis 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499849/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0