Omega 9 - Beneficii • Proprietati • Informatii Complete

1. Omega 9 – informații generale
   a. Ce este Omega 9?
   b. Tipuri de Omega 9
   c.  Diferența dintre Omega 9, Omega 3 și Omega 6
   d. Alimente care conțin Omega 9
   e. Suplimente alimentare cu Omega 9 și complex de acizi grași                   
   f. Simptome și riscuri ale deficienței de Omega 9 în organism                        
2. Beneficiile Omega 9 pentru organism
3. Administrarea suplimentelor de Omega 9
   a. Doza zilnică recomandată
   b. Administrarea Omega 9 în sarcină
3. Efectele adverse ale excesului de Omega 9 în organism
4. Sfaturi pentru alegerea celor mai potrivite produse cu Omega 9

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Omega 9 – informații generale

Acizii grași Omega 9 fac parte din categoria grăsimilor nesaturate. Aceștia sunt acizi mononesaturați și sunt produși în mod natural de organism, însă se regăsesc și în unele alimente de origine vegetală și animală.

Ce este Omega 9?

Omega 9 sunt acizi grași pe care organismul și-i poate produce de unul singur, însă pe care îi poate prelua și prin alimentație. Consumul de Omega 9 are o serie de efecte benefice pentru sănătate, începând de la reducerea riscului cardiovascular și până la prevenirea bolii Alzheimer.

Tipuri de Omega 9

Există o serie de acizi grași Omega 9, însă cel mai comun este acidul oleic. Majoritatea studiilor făcute în domeniu au avut acidul oleic în centrul atenției.

Acidul oleic

Acidul oleic este o grăsime mononesaturată care se regăsește în alimente precum uleiul de măsline, uleiul de Macadamia, grăsimea de pasăre. Oamenii de știință bănuiesc că efectele benefice ale uleiului de măsline se datorează, de fapt, acidului oleic, însă nu există studii care să confirme acest fapt.

Acidul erucic

Acidul erucic este o grăsime mononesaturată care se regăsește în uleiul de rapiță și în uleiul de muștar. O serie de studii efectuate pe animale i-au făcut pe cercetători să se gândească la faptul că acesta poate reprezenta un pericol pentru sănătatea oamenilor, însă niciun studiu nu a confirmat această bănuială.

Diferența dintre Omega 9, Omega 3 și Omega 6

Diferența cea mai importantă între acești acizi grași este următoarea: nu toți sunt acizi grași esențiali. Concret, acizii grași Omega 9 nu sunt esențiali, organismul fiind capabil să îi producă pe cont propriu.

Pe de altă parte însă, acizii grași Omega 3 și Omega 6 sunt esențiali, aceștia fiind luați în mod exclusiv din alimentație. Acizii grași Omega 3 și Omega 6 sunt grăsimi polinesaturate, în timp ce acizii grași Omega 9 sunt grăsimi mononesaturate.

Alimente care conțin Omega 9

Alimentele care conțin cele mai mari concentrații de acizi grași Omega 9 sunt:

  • Floarea soarelui
  • Alunele de pădure
  • Nucile de Macadamia
  • Uleiul de soia
  • Uleiul de măsline
  • Uleiul de Canola
  • Untul de migdale
  • Uleiul de avocado

Suplimente alimentare cu Omega 9 și complex de acizi grași

Există mai multe variante dacă îți dorești să suplimentezi aportul de Omega 9 sau de alți acizi grași. Suplimentele pe bază de Omega 9 au o serie de efecte benefice pentru sănătate, în special pentru sistemul cardiovascular. Adesea Omega 9 se regăsește în suplimente alături de Omega 3 și Omega 6, aceste suplimente asigurând tot complexul de acizi grași necesari.

Suplimentele de Omega 9 sub formă de capsule pot fi luate zilnic, la recomandarea medicului sau după ce îi ceri sfatul. Nefiind un acid gras esențial, nu există o doză zilnică recomandată, însă medicul este cel în măsură să îți recomande doza necesară. De multe ori, pastilele conțin atât Omega 9, cât și Omega 3 și Omega 6. Siropurile care conțin acizi grași Omega 9, precum și Omega 3 și Omega 6 sunt adesea destinate copiilor, fiind mai ușor de ingerat.

Uleiul de pește conține complexul Omega 3, Omega 6 și Omega 9. Acesta este cel mai popular supliment alimentar când vine vorba despre acizii grași Omega. Acidul oleic (un tip de Omega 9) se regăsește în uleiul de pește. De pildă, somonul conține cantități egale de Omega 3 și Omega 9.

Simptome și riscuri ale deficienței de Omega 9 în organism

Cu toate că organismul își produce singur necesarul de Omega 9, există situații în care pot apărea dezechilibre și se poate instala deficitul de Omega 9. Deficitul apare adesea în urma înfometării îndelungate sau în caz de anorexie. Acest deficit se manifestă printr-o serie de semne și simptome.

  • Poftă pentru alimente grase
  • Piele uscată
  • Eczeme și umflături pe piele
  • Bătăi neregulate ale inimii
  • Articulații rigide și dureroase
  • Avort spontan
  • Sterilitate masculină
  • Căderea părului și mătreață
  • Schimbări de comportament

Beneficiile Omega 9 pentru organism

Omega 9 au o serie de efecte benefice asupra sănătății fizice și psihice, de aceea rolul acestor acizi grași este important atunci când vine vorba despre starea de bine.

Unele cercetări au confirmat faptul că acizii grași Omega 9 pot reduce riscul cardiovascular, implicit riscul de infarct. Omega 9 au acest efect benefic asupra sănătății inimii întrucât scad nivelul de colesterol rău și îl cresc pe cel al colesterolului bun. Astfel, placa arterială poate fi îndepărtată.

Omega 9, în special acidul oleic, energizează organismul, îmbunătățește starea de spirit și reușește astfel să combată stresul. 

Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție a arătat că acidul oleic poate să reducă accesele de furie. Se pare că agresivitatea poate fi combătută prin alimentație, dacă aceasta este bogată în Omega 9.

Acidul erucic este un Omega 9 mononesaturat care se regăsește în grăsimi precum cele din uleiul de muștar. Studiile au arătat că acest acid poate echilibra acumularea de acizi grași la nivelul creierului, la persoanele care au adrenoleucodistrofie (boala Schilder) – o boală genetică ce afectează glandele suprarenale, măduva spinării și sistemul nervos, determinând degradarea progresivă a creierului.

Mai mult decât atât, specialiștii au descoperit că acidul erucic poate stimula funcțiile cognitive, îmbunătățind totodată memoria. Alzheimerul este o afecțiune care atacă în primul rând funcțiile cognitive, iar consumul de Omega 9 poate preveni această boală. Mai mult decât atât, există suspiciuni cu privire la faptul că Omega 9 poate ușura simptomele Alzheimerului, însă este necesară cercetarea suplimentară pentru confirmare.

Consumul de acid oleic este în mod deosebit eficient în combaterea oboselii. Acizii grași Omega 9 au și efecte benefice asupra pielii atunci când sunt consumați, dar și atunci când sunt aplicați la nivel cutanat. Acidul oleic are o textură mai consistentă și nu numai că hidratează pielea, însă menține totodată hidratarea în țesuturi. Acest acid este absorbit cu ușurință în piele și are proprietăți antiinflamatoare.

Ateroscleroza apare în urma depunerilor lipidice pe pereții arteriali. Această afecțiune crește riscul de infarct și de accident vascular. Întrucât acizii grași Omega 9 reduc colestrolul rău, dar totodată și nivelul de trigliceride, placa arterială poate fi combătută.

Acizii grași Omega 9 pot reduce rezistența la insulină la pacienții cu diabet. Astfel, acești acizi au capacitatea de a menține glicemia în limitele normale. Acești acizi grași mononesaturați au capacitatea de a reduce nivelul de colesterol LDL, cunoscut și sub denumirea de colesterol rău. Mai mult decât atât, Omega 9 măresc colesterolul bun, HDL.

Unele studii sugerează și faptul că Omega 9 fortifică sistemul imunitar, ajutând organismul să facă față cu bine situațiilor dificile. Proprietățile antioxidante ale Omega 9 fac din acești acizi grași potențiali aliați în lupta cu cancerul, dar încă se fac studii pe această temă.

Administrarea suplimentelor de Omega 9

Suplimentele pe bază de Omega 9 pot fi administrate atât în scop preventiv, cât și în scop curativ. Omega 9 poate fi luat și fără prescripția medicului întrucât nu reprezintă un pericol pentru sănătate.

Doza zilnică recomandată

Nefiind un acid gras esențial, organismul fiind capabil să îl producă singur, nu există o doză zilnică recomandată. Totuși, se recomandă administrarea Omega 9 în 3 reprize zilnice, fiind mai benefică această metodă de administrare decât o singură doză. Omega 9 poate fi administrat și copiilor, medicul fiind cel în măsură să stabilească doza zilnică necesară.

Administrarea Omega 9 în sarcină

Omega 9 poate fi administrat în timpul celor 9 luni de sarcină, însă e indicat ca viitoarea mămică să se consulte în prealabil cu medicul pentru a stabili dozajul.

Efectele adverse ale excesului de Omega 9 în organism

Dacă Omega 3 și Omega 6 pot avea, atunci când sunt consumate în exces, unele efecte adverse, Omega 9 nu are niciun efect advers, chiar dacă este consumat în cantități mari. Totuși, dacă ai o alimentație foarte bogată în Omega 9, există riscul de îngrășare. E indicat să fii atent dacă iei suplimente pe bază de Omega 9 și urmezi un tratament pe bază de anticoagulante, întrucât riscul de sângerare poate fi sporit de consumul de acizi grași în cantități mărite.

Sfaturi pentru alegerea celor mai potrivite produse cu Omega 9

Dacă se dorește suplimentarea consumului de Omega 9, există mai multe variante. Ideal ar fi să alegi alimente cu un conținut bogat de Omega 9, pe care să le introduci în dietă. Printre acestea se numără uleiul de măsline, uleiul de pește, uleiul de Macadamia, nucile și semințele. Totodată, se pot alege și suplimente alimentare, care în general asigură organismului atât necesarul de Omega 9, cât și pe cel de Omega 3 și Omega 6.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Omega-9 Fatty Acid
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/omega-9-fatty-acid
HUHS - Omega-9 Fatty Acids
https://www.huhs.edu/sites/default/files/files/Omega-9%20fatty%20acids%20article.pdf


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0