10 remedii naturale pentru psoriazis
Problemele de piele sunt destul de fecvent întâlnite, iar psoriazisul este una dintre ele. În materialul de astăzi îți prezentăm remediile naturiste care pot ajuta în ameliorare și tratare. Spre deosebire de tratamentele recomandate de medici, remediile din natură nu vin la pachet cu reacții adverse și nu creează dependență.
Psoriazisul este o boală cronică, autoimună și inflamatorie a pielii. Această boală presupune multiplicarea mult prea rapidă a celulelor de la nivelul pielii, multiplicare ce duce la apariția unor plăgi tegumentare îngroșate. Pentru că multe celule mor dintr-o dată, zona în care celulele s-au regenerat rapid se înroșește.
Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, aproximativ 7,5 milioane de oameni din Statele Unite au psoriazis. Chiar dacă este o afecțiune comună a pielii, poate fi dificil de tratat. Indiferent dacă ați fost diagnosticat cu psoriazis sau bănuiți că îl aveți, probabil că vă întrebați dacă poate să fie tratat cu remedii naturiste. Pentru acest răspuns și multe altele, continuați să citiți ghidul nostru pentru a trata psoriazisul de mai jos.
Simptome psoriazis
Nu există semne și simptome foarte specifice pentru psoriazis, deoarece se poate manifesta diferit pentru toată lumea. Acestea fiind spuse, semnele și simptomele comune pot include pete roșii de piele acoperite cu solzi groși, piele uscată, crăpată, care este predispusă la sângerare.
De obicei, un dermatolog vă putea spune dacă aveți psoriazis doar examinându-vă pielea. Există mai multe tipuri diferite de psoriazis, așa că medicul dermatolog poate solicita o biopsie a pielii pentru a o examina la microscop pentru clarificări suplimentare.
În funcție de severitatea psoriazisului, apar și alte simptome la nivelul pielii, printre care: mâncărime, usturime, durere, sângerări, apariția unor cojițe la nivelul scalpului, desprinderea unghiei de patul unghial.
Tipurile de psoriazis
Psoriazisul în plăci. Acesta este cel mai comun tip și apare ca pete pe piele, ridicate și roșii, acoperite de solzi alb-argintii. Petele se dezvoltă de obicei într-un model simetric pe corp și tind să apară pe scalp, trunchi și membre, în special pe coate și genunchi.
Psoriazisul gutat. Acest tip apare de obicei la copii sau adulți tineri și arată ca puncte mici, roșii, de obicei pe trunchi sau membre. Focarele sunt adesea declanșate de o infecție a tractului respirator superior, cum ar fi streptococul.
Psoriazisul pustular. La acest tip apar umflături pline de puroi numite pustule înconjurate de piele roșie. De obicei afectează mâinile și picioarele, dar există o formă care acoperă cea mai mare parte a corpului. Simptomele pot fi declanșate de medicamente, infecții, stres sau anumite substanțe chimice.
Psoriazisul invers. Această formă apare sub formă de pete netede, roșii, în pliurile pielii, cum ar fi sub sâni sau în zona inghinală sau axile. Frecarea și transpirația pot agrava situația.
Psoriazisul eritrodermic. Aceasta este o formă rară dar severă de psoriazis, caracterizată prin piele roșie și solzoasă pe cea mai mare parte a corpului. Poate fi declanșată de arsuri solare grave sau de luarea anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizi. Psoriazisul eritrodermic se dezvoltă adesea la persoanele care au un alt tip de psoriazis care nu este bine controlat și poate ajunge în această formă mai gravă.
Cauzele psoriazisului
Oamenii de știință încearcă să descopere cauzele care duc la apariția acestei boli dermatologice. Până acum au aflat că există anumite gene care ne predispun la psoriazis. Genele cu pricina se regăsesc la cel puțin 10% din populație, dintre care 2 – 3% vor dezvolta psoriazis. Mai mult decât atât, un procent de minimum 10 și maximum 30% dintre cei afectați de psoriasis vor dezvolta și artrită psoriazică.
Printre factorii care favorizează declanșarea psoriazisului se află:
- Stresul;
- Infecția cu un streptococ;
- Funcția hepatică deficitară;
- Obezitate;
- Dieta bogată în grăsimi saturate;
- Inflamație;
- Digerare defectuoasă a proteinelor.
- Banalele eczeme sunt adesea confundate cu psoriazisul. Spre deosebire de această boală dermatologică autoimună, eczemele sunt cauzate de alergii sau substanțe iritante și dispar de la sine în câteva zile.
Tratament
Pentru psoriazis există 3 metode de tratament:
- Tratamentele topice (creme)
- Medicamentele
- Terapia cu lumină
Există însă și o serie de remedii naturale, pe care le ai la îndemână însă poate nu realizezi acest lucru. Spre deosebire de tratamentele recomandate de medici, remediile din natură nu vin la pachet cu reacții adverse și nu creează dependență – Iată câteva remedii pe care și tu le poți încerca pentru vindecarea psoriazisului!
Adoptă o dietă antiinflamatoare
Pentru că inflamația stă la baza acestei probleme dermatologice, adoptarea unei diete antiinflamatoare va avea rezultate uimitoare. Încearcă să consumi cât mai multe grăsimi sănătoase pe care le regăsești în somon, macrou, sardine, semințe de in, semințe de chia, nuci, avocado și ulei de măsline.
Renunță la grăsimile nesănătoase, la prăjeli și la zahăr
Alimentele enumerate mai sus favorizează inflamația, lucru care nu este dorit de către pacienții care suferă de psoriazis. În plus, consumul de alimente proaspete, fără grăsimi nesănătoase, prăjeli și zahăr, ajută întregul organism într-o funcționare corectă și sănătoasă.
Limitează consumul de alcool și cofeină
Dacă ești atent, vei observa că episoadele severe de psoriazis apar în urma consumului de alcool. Asta pentru că alcoolul suprimă sistemul imunitar și favorizează simptomele specifice psoriazisului. De asemenea, și cofeina este contraindicată, asa că ar trebui să limitezi consumul zilnic la o singură cafea.
Consumă fibre
Fibrele ajută tractul intestinal, adică favorizează detoxifierea organismului, lucru care este indicat la bolnavii de psoriazis. Fibrele au capacitatea de a reduce absorbția zahărului și grăsimilor în sânge, datorită ligninei, o proteină care le leagă și, apoi, se elimină împreună. Să nu uităm însă că prea multe fibre pot să irite endoteliul intestinului subțire și gros, producând reacții nedorite, de aceea dietele cu exces de fibre trebuie ținute pe o perioadă scurtă, 7-10 zile, și doar sub monitorizarea medicului nutriționist, care reglează permanent aportul de fibre, pentru a nu depăși o anumită cantitate.
Pune accent pe probiotice
Probioticele ajută flora intestinală să se mențină în valorile optime, ceea ce înseamnă că ajută la reducerea inflamației și întărește sistemul imunitar. Probioticele sunt esențiale pentru sănătatea tractului digestiv, acestea având nenumărate beneficii pentru sănătate. Printre alimentele bogate în probiotice se află iaurtul grecesc, chefirul și murăturile.
Consumă fructe și legume
Antioxidanții din fructe și legume sunt esențiali atunci când vine vorba despre inflamații. Consumă orice tip de fructe și legume pentru un aport zilnic de antioxidanți.
Folosește produse cosmetice pentru piele sensibilă, de preferat bio
Dacă ai psoriazis nu este recomandat să folosești o cremă doar pentru că ai văzut-o într-o reclamă. Alege-ți cu atenție produsele cosmetice folosite pentru a nu agrava situația. Variantele bio, făcute pe bază de plante, sunt ideale pentru tine. Studiile realizate în domeniu au confirmat faptul că produsele cosmetice pe bază de avocado și vitamina B12 sunt benefice pentru psoriazis.
Stai la soare
Soarele nu îți este inamic. Dacă stai 15 minute pe zi la soare, folosind bineînțeles protecție solară, pielea ta va avea numai de câștigat.
Instalează-ți un dedurizator de apă
Apa cu care faci duș este mai importantă decât crezi. Asigură-te că folosești o apă bună instalându-ți un dedurizator de apă în baie.
Folosește ulei esențial de arbore de ceai
Uleiul esențial de arbore de ceai aplicat direct pe pielea cu probleme reduce inflamația și ameliorează semnele lăsate de boală pe pielea ta.
Riscuri
A avea psoriazis implică riscul de a face alte afecțiuni grave, inclusiv:
- Artrita psoriazică, o formă cronică de artrită care provoacă durere, umflare și rigiditate a articulațiilor și a locurilor unde tendoanele și ligamentele se atașează de oase (enteze).
- Evenimente cardiovasculare, cum ar fi atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
- Probleme de sănătate mintală, cum ar fi stima de sine scăzută, anxietatea și depresia.
- Persoanele cu psoriazis pot avea, de asemenea, mai multe șanse de a face anumite tipuri de cancer, boala Crohn, diabet, sindrom metabolic, obezitate, osteoporoză, uveită (inflamația mijlocului ochiului), boli hepatice și boli de rinichi.
#sfatulDOC
Dacă te-ai hotărât să mergi la dermatolog pentru a identifica cea mai potrivită solutie, poți să te programezi chiar acum la un specialist. Nu mai amâna nicio zi. Timpul și sănătatea ta sunt prețioase!
Te poți programa chiar acum, la un medic specialist, în orașul tău, pe DOC TIME.
Soluția pentru îmbunătățirea stării tale de sănătate este doar la un click distanță!
Sursa foto: Shutterstock
Psoriasis - https://www.niams.nih.gov/health-topics/psoriasis
Skin conditions by the numbers - https://www.aad.org/media/stats-numbers