Durerea lombara cauzata de sindromul de colon iritabil
Durerea lombara cauzata de sindromul de colon iritabil
Durerea lombara cauzata de sindromul de colon iritabil
Durerea lombară este una dintre cele mai comune dureri în rândul adulților. De cele mai multe ori, aceasta este cauzată de întinderi musculare ori de afecțiuni ale coloanei vertebrale. Uneori însă, cauzele durerilor de spate sunt cât se poate de surprinzătoare. De exemplu, sindromul de colon iritabil poate fi unul dintre motive.
Colonul iritabil este o tulburare gastrointestinală cronică ce afectează intestinele, în special colonul (partea finală a intestinului gros). Cauza exactă a sindromului de colon iritabil nu este cunoscută, dar se crede că mai mulți factori pot contribui, inclusiv alimentația, stresul, problemele psihice și modificări ale bacteriilor din intestin.
Persoanele care sunt mai susceptibile să dezvolte colon iritabil sunt cele care au un istoric familial al bolii, cele care sunt supuse stresului cronic sau celor care au o sensibilitate crescută a intestinului la alimente sau substanțe chimice. Femeile sunt de două ori mai susceptibile să aibă sindromul de colon iritabil decât bărbații, iar boala este mai frecventă la persoanele sub vârsta de 50 de ani.
Sindromul de colon iritabil este caracterizat de un cumul de simptome gastrointestinale precum diaree, balonare, crampe abdominale sau constipație, care apar în urma alterării microbiotei intestinale. Acest sindrom poate cauza, printre altele, și durerea lombară, mai ales pe timpul nopții. Această durere pornește din cauza constipației, balonării sau flatulenței și afectează zona spatelui.
Dacă nu suferi de dureri de spate, însă te confrunți cu colon iritabil și subit apar durerile de spate în zona lombară, e posibil ca acest sindrom să fie responsabil pentru durerile resimțite. Recomandarea noastră este să mergi la medic pentru a afla cauza durerilor tale de spate și nu uita să menționezi de sindromul de colon iritabil de care suferi.
Tratamentul pentru colon iritabil te ajută cu durerea lombară
Tratarea colonului iritabil poate fi singura metodă de ameliorare a durerilor lombare cauzate de problemele gastrointestinale. Acest sindrom nu are însă, din păcate, un tratament care să îi permită vindecarea. Există însă tratament pentru calmarea manifestărilor aceste boli intestinale. Medicul gastroenterolog este cel care îți poate oferi tratamentul și recomandările necesare pentru ușurarea simptomelor sindromului de colon iritabil.
Tratamentul medicamentos combate constipația și balonarea, ceea ce ar putea duce la o ameliorare a situației și în ce privește durerile de spate. Și probioticele, fie din alimentație (se regăsesc în iaurt, chefir, murături), fie sub formă de pudră sau tablete, pot fi de folos în ce privește simptomele sindromului de colon iritabil.
Tehnicile de relaxare – respirația abdominală și exercițiile de respirație pot fi folosite pentru ameliorarea simptomelor.
Terapia cognitiv comportamentală – un psiholog poate ajută pacientul să își modifice comportamentele care îi declanșează simptomele neplăcute. De asemenea, această terapie poate ajuta pacientul să elimine stresul.
Acupunctura – aceasta poate fi folosită pentru relaxarea completă a corpului și pentru combaterea simptomelor acestui sindrom.
Meditația, yoga, masajul terapeutic – și aceste terapii pot fi folosite pentru ameliorarea sindromului de colon iritabil.
Pacienții cu colon iritabil raportează frecvent că simptomele sunt asociate cu consumul anumitor alimente, arată un studiu recent. În consecință, mulți pacienți vor exclude alimentele respective din dieta lor cu scopul de a calma simptomele. Cu toate acestea, în cazul în care raportează un răspuns pozitiv, este mai probabil ca acest lucru să reflecte faptul că ei se așteaptă ca simptomele să fie legate de masă, conform criteriilor de diagnostic, mai degrabă decât să reflecte o adevărată alergie alimentară, mediată printr-un răspuns imun.
Pacienții pot încerca să identifice intoleranțe alimentare percepute folosind teste de sânge, deși în prezent nu există dovezi suficiente pentru a susține această abordare. Într-un studiu, 150 de pacienți au fost randomizați fie la o dietă de 12 săptămâni, excluzând alimentele la care au prezentat reactivitate încrucișată la testarea anticorpilor IgG, fie la o dietă simulată, în care au exclus același număr de alimente la care au fost testați pozitivi, dar nu alimentele specifice la care au reacţionat.
O proporție mai mare de pacienți care au urmat adevărata dietă de excludere au raportat îmbunătățirea simptomelor, dar aceasta nu a fost semnificativă statistic. Într-un alt studiu, testarea activării leucocitelor a probelor de sânge periferic a fost efectuată pentru a identifica posibila intoleranță alimentară, iar pacienții au fost randomizați la o dietă de eliminare reală versus simulată.
Participanții care au urmat o dietă reală de eliminare au avut o îmbunătățire semnificativ mai mare a scorurilor simptomelor, în comparație cu cei care au urmat o dietă simulată. Cu toate acestea, nu a existat nicio diferență semnificativă în proporția de pacienți care au raportat o ameliorare adecvată a simptomelor IBS și nici în măsurarea calității vieții.
Și mai recent, un studiu a sugerat că persoanele cu colon iritabil pot avea alergii alimentare atipice, care nu sunt mediate prin căile IgE clasice, deși acest lucru necesită coroborare. Cu toate acestea, și indiferent de testare, managementul alimentar empiric reprezintă o strategie importantă de tratament de primă linie.
Cum scapi de durerea lombară seara?
Durerea de spate cauzată de colonul iritabil apare în special seara, afectând calitatea somnului. Iată câteva sfaturi care îți vor îmbunătăți calitatea somnului, ameliorând totodată durerile de spate:
- Stabilește-ți un program de somn pe care să îl respecți. Încearcă să adormi și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi – astfel îți vei antrena creierul astfel încât somnul să se instaleze rapid.
- Relaxează-te înainte de a intra în dormitor. Nu te duce la culcare imediat ce vii de la serviciu sau după ce faci sport. Câteva exerciții de stretching și de respirație te vor ajuta să te relaxezi înainte de a merge la somn.
- Nu consuma alimente greu de digerat, dar nici cafea sau băuturi alcoolice cu cel puțin 4 ore înainte de a te culca.
- Practică activități sportive zilnic, astfel încât tranzitul intestinal să fie stimulat.
Ce alte afecțiuni ți-ar putea provoca durerea lombară?
Există mai multe boli și afecțiuni care pot cauza dureri de spate, inclusiv durerea lombară. Unele dintre cele mai comune cauze ale durerii de spate includ:
Afecțiuni musculare, osoase și articulare
Durerea lombară poate fi cauzată de o întindere musculară, o tensiune sau o ruptură a unui mușchi sau a ligamentelor din zona spatelui. Osteoartrita și osteoporoza pot fi, de asemenea, cauze ale durerii de spate.
În cazul osteoartritei la nivelul coloanei vertebrale, aceasta poate afecta articulațiile intervertebrale, discurile intervertebrale și ligamentele care susțin coloana vertebrală. Atunci când aceste structuri sunt afectate, poate apărea durerea lombară. Osteoartrita poate duce la formarea de osteofite (ciocuri osoase) la nivelul marginii articulațiilor afectate. Aceste ciocuri pot crește dimensiunea articulației, iar aceasta poate pune presiune asupra nervilor spinali sau radiculari, cauzând durere lombară sau radiculară.
Probleme ale coloanei vertebrale
Hernia de disc, scolioza sau stenoza spinală pot cauza dureri de spate. Hernia de disc este o afecțiune în care un disc intervertebral - un disc plat și elastic care separă vertebrele - își pierde integritatea și poate ieși din poziția normală. Când acest lucru se întâmplă, discul poate comprima nervii spinali care trec prin apropiere, ceea ce poate provoca durere și alte simptome.
În cazul herniei de disc lombare, care este cea mai frecventă formă de hernie de disc, discul intervertebral protruzionat comprimă nervii spinali care ies din coloana vertebrală și se îndreaptă spre membrele inferioare, ceea ce poate duce la durere lombară și/sau durere și furnicături într-unul sau ambele membre inferioare.
Infecții și inflamații
Infecții ale tractului urinar sau ale plămânilor, precum și anumite boli inflamatorii, cum ar fi poliartrita reumatoidă sau lupusul, pot cauza dureri de spate. Infecția urinară poate provoca dureri lombare în cazul în care infecția afectează rinichii sau tractul urinar superior. În acest caz, durerea este cauzată de inflamația și iritarea rinichilor sau a ureterelor - conducte care transportă urina din rinichi către vezica urinară - care trec prin zona lombară.
Boli renale și ale tractului urinar
Pietrele la rinichi sau infecțiile tractului urinar pot provoca dureri de spate. Pietrele la rinichi pot cauza dureri lombare pentru că pot bloca ureterul, conducta care transportă urina din rinichi către vezica urinară. Când o piatră ajunge în ureter, poate provoca o obstrucție parțială sau completă a fluxului de urină, ceea ce poate duce la acumularea de urină în rinichi și la inflamația și întinderea ureterului.
Această inflamație și întindere a ureterului poate provoca durere intensă în zona lombară. Durerea poate fi constantă sau poate apărea în valuri, fiind resimțită în partea inferioară a spatelui sau pe o parte a spatelui, în funcție de locația pietrei în ureter. Durerea poate fi descrisă ca o durere ascuțită, intensă, care poate iradia spre abdomen sau spre organele genitale.
Boli ale sistemului reproducător
Fibromul uterin sau endometrioza pot cauza dureri de spate. Fibromul uterin este o tumoră benignă care se dezvoltă în mușchiul uterin. Aceasta poate cauza dureri de spate prin creșterea în dimensiune și presiunea pe organele din apropiere, cum ar fi coloana vertebrală și nervii. Fibromul poate crește atât în interiorul, cât și în afara uterului și poate comprima coloana vertebrală sau nervii care trec prin zona lombară.
Durerile de spate pot fi resimțite în zona inferioară a spatelui și pot fi descrise ca o durere surdă sau o senzație de presiune în partea inferioară a spatelui. Durerea poate fi constantă sau poate fi resimțită în timpul activităților fizice sau a perioadelor de repaus.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Irritable Bowel Syndrome (IBS)
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4342-irritable-bowel-syndrome-ibs
BMJ Journals - Best management of irritable bowel syndrome
https://fg.bmj.com/content/12/4/303
Studiul „Best management of irritable bowel syndrome”, apărut în Frontline Gastroenterology 2021;12:303-315, autori: Black CJ, Ford AC
NIAMS - Back Pain
https://www.niams.nih.gov/health-topics/back-pain
Te-ar mai putea interesa și...