Menstruatia la varste mici: riscuri pentru femeile adulte

Menarha, adică momentul declanșării primei menstruații, reprezintă o etapă importantă din viața fiecărei fete. În ultimii ani, menstruația a început să se declanșeze la vârste tot mai fragede, iar acest lucru înseamnă riscuri crescute pentru fetele respective când ajung la vârsta adultă.

Majoritatea fetelor au prima menstruație în jurul vârstei de 12 ani, dar unele o pot avea la vârsta de 8 ani, așa că este important pentru părinții de fete să discute cu ele despre acest aspect de la o vârstă fragedă și să le răspundă la orice întrebări ar avea pentru a se asigura că sunt pregătite.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mulți experți spun că, în medie, pubertatea a început să se instaleze în ultima vreme mai devreme decât se întâmpla în trecut. Vârsta medie a menstruației a început și ea să se modifice și există un număr tot mai mare de fetițe care au menstruație încă de la 8 sau 9 ani. Studiile științifice sugerează că semnele de pubertate precoce, cum ar fi dezvoltarea sânilor, apar cam cu un an mai devreme, comparativ cu ceea ce se întâmpla în urmă cu un deceniu.

Semnele de pubertate precoce

Semnele pubertății și ale pubertății precoce sunt, în general, aceleași, doar perioada când acestea apar este cea care diferă. La fete, semnele sunt următoarele:

  • dezvoltarea sau creșterea sânilor (care este adeseori primul semn)
  • menstruația (de obicei, nu apare decât după 2 sau 3 ani, după ce au început să apară primele simptome).

Stresul, o consecință a pubertății precoce

Specialiștii spun că, pentru copii, pubertatea precoce poate cauza unele probleme de natură fizică și emoțională. Printre aceste probleme se numără și stresul. Chiar și atunci când se întâmplă la copiii de 12 ani, pubertatea poat fi o perioadă plină de confuzie, deci cu atât mai mult pubertatea poate fi o perioadă mai stresantă pentru copiii mai mici. 

Menstruația precoce poate fi o perioadă tulburătoare pentru fetițele de 9 ani sau care au o vârstă chiar mai mică - cât și pentru cele care au o dezvoltare întârziată. Din fericire, părinții pot fi de ajutor, oferindu-le fetelor informații despre schimbările în corpul lor la care ar trebui să se aștepte, mai ales când este vorba de menarhă.

Schimbările din ultimele decenii

O meta-analiză efectuată de unii cercetători americani indică faptul că menstruația precoce (menarha la vârste mici) este un factor de risc cunoscut pentru dezvoltarea cancerului la sân mai târziu, la vârstă adultă. Pubertatea normală pentu aceste fete poate să difere și se poate instala între 8 și 13 ani. 

Pubertatea poate dura, în medie, între 1,5 și 6 ani pentru a fi completă, susțin cercetătorii americani. Una dintre concluziile meta-analizei americanilor este că fetițele au prima menstruație, în medie, cu câteva luni mai devreme decât adolescentele de acum 40 de ani, iar sânii li se dezvoltă cu 1 sau 2 ani mai devreme. Opinia celor mai mulți medici endocrinologi este că scăderea vârstei la care se declanșează pubertatea în rândul fetițelor din SUA este un fenomen real și îngrijorător.

Un studiu recent a arătat că lockdown-ul (izolarea) din timpul pandemiei de COVID-19 a influențat incidența pubertății precoce. Rezultatele indică o incidență crescută a pubertății precoce în 2020, în timpul izolării și după, comparativ cu anii precedenți. Ipoteza emisă de cercetători a fost că factori de mediu cum ar fi indicele de masă corporală crescut și utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice ar fi putut avea un rol în declanșarea pubertății precoce. 

Legătura dintre menstruația precoce și menopauză

Femeile au un risc mai mare să treacă mai devreme prin menopauză dacă au avut menarha înainte de a împlini 12 ani. Aceasta este concluzia unui studiu extins, care a implicat 50.000 de femei aflate la post-menopauză, din Marea Britanie, Australia, Japonia și Scandinavia.

În medie, prima menstruație a participantelor s-a declanșat în jurul vârstei de 13 ani și a durat până când femeile au ajuns la 50 de ani. 14% dintre femeile care au participat la studiu au avut prima menstruație înainte să împlinească 12 ani, iar 10% dintre ele au avut ultima menstruație înainte să împlinească 45 de ani. 

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că femeile care au început să aibă menstruație înainte de vârsta de 12 ani au fost mai predispuse să intre mai devreme la menopauză, adică între 40 și 44 de ani.

Legătura dintre menstruația precoce și cancerul la sân

Un alt studiu arată că dacă prima menstruație a fost înainte de vârsta de 12 ani, femeia are un risc de 20% de a avea un diagnostic de cancer la sân, la un moment dat, de-a lungul vieții.

Legătura dintre pubertatea precoce și riscuri comportamentale

Fetele care se maturizează de timpuriu pot tinde să se angajeze în comportamente de risc legate de aspectul lor, mai degrabă decât de nivelul de maturitate. Studiile arată că factorii asociați cu menarha timpurie evidențiază necesitatea părinților de a-și concentra atenția asupra fetelor care se maturizează timpuriu pentru a preveni alte probleme de sănătate legate de comportamentele riscante.

Pubertatea precoce și riscul de boală

Persoanele care au ajuns mai devreme la pubertate prezintă un risc mai mare de a dezvolta în viitor tulburări de reproducere și metabolice, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice, hipogonadism, rezistență la insulină, sindrom metabolic, intoleranță la glucoză și hiperinsulinism. De asemenea, persoanele care au trecut prin pubertate precoce au un risc sporit de cancer de prostată, de sân, de endometru și neoplasme dependente de hormoni.

Când e bine ca o fetiță să fie dusă pentru prima dată la ginecolog?

Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor (ACOG) recomandă că fetele să meargă la medicul ginecolog atunci când au între 13 și 15 ani. Chiar și așa, majoritatea fetițelor nu vor avea nevoie de un examen pelvin în timpul primei vizite la medic. Mulți ginecologi vor face o examinare generală și vor vorbi cu pacienta despre dezvoltarea ei.

E important ca toate fetele, la vârsta adolescenței, să meargă la medicul ginecolog, mai ales atunci când au de gând să își înceapă viață sexuală, după ce au început-o sau când au probleme în ceea ce privește ciclul menstrual. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Scientific Reports - Enrichment analyses of diseases and pathways associated with precocious puberty using PrecocityDB
https://www.nature.com/articles/s41598-021-83446-z
Studiul „Enrichment analyses of diseases and pathways associated with precocious puberty using PrecocityDB”, Sci Rep 11, 4203 (2021). https://doi.org/10.1038/s41598-021-83446-z, Sharma, M., Kundu, I., Barai, R.S. et al.
BMC - Increased incidence of precocious and accelerated puberty in females during and after the Italian lockdown for the coronavirus 2019 (COVID-19) pandemic
https://ijponline.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13052-020-00931-3
Studiul „Increased incidence of precocious and accelerated puberty in females during and after the Italian lockdown for the coronavirus 2019 (COVID-19) pandemic”, apărut în Ital J Pediatr 46, 165 (2020). https://doi.org/10.1186/s13052-020-00931-3, autori: Stagi, S., De Masi, S., Bencini, E. et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1