Preludiul: de ce este important, de câte feluri este și ce presupune

Despre preludiu
Ce este preludiul?
Efectele preludiului
- Efectele psihologice ale preludiului
- Efectele fizice ale preludiului
Bărbații și preludiul
Femeile și preludiul
Tipuri de preludiu
- Sărutul
- Masajul erotic
- Videoclipurile erotice
- Striptease-ul
- Un duș în doi
- Sexul oral
- Role playing-ul
- Sexting-ul
- Discuțiile „murdare”
- O cină romantică
E nevoie cu adevărat de preludiu?

Despre preludiu

Când vine vorba de preludiu, în cele mai multe cazuri bărbații și femeile nu văd lucrurile în același fel. Ei tind să ajungă repede la starea de excitare și să fie gata de actul sexual în câteva secunde, să termine cât mai repede și în forță, în timp ce ele au nevoie (poate nu mereu, dar de multe ori) de preludiu, de acele gesturi erotice de dinainte de actul în sine, care să le pregătească lent și treptat pentru ceea ce urmează. Specialiștii spun că, în general, unei femei îi trebuie mai mult timp să se excite suficient, deci e bine ca bărbatul să îi ofere ocazia unui preludiu de succes.

Ce este preludiul?

Orice activitate erotică petrecută în pregătirea actului sexual este considerată preludiu. De multe ori, această parte este mai plăcută pentru femei decât actul sexual în sine. Prin urmare, e necesar ca bărbatul să acorde atenția cuvenită acestei activități premergătoare sexului. Preludiul este important pentru a declanșa răspunsuri fizice și psihice care să facă actul sexual și mai plăcut.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Preludiul nu înseamnă același lucru pentru toată lumea și nu este mereu la fel. Uneori, el este exact ceea ce pare, adică stimulare înainte de actul sexual. Alteori, actul sexual poate fi exclus, și atunci preludiul poate fi o activitate în sine. Partenerii implicați în preludiu pot să nu ajungă la partida de sex ca atare, ci să atingă orgasmul doar cu ajutorul preludiului. Pentru femei, atingerea clitorisului cu mâna de către partener poate duce la orgasm fără a mai fi nevoie apoi de penetrare.Pentru bărbați, sexul oral duce la un orgasm mai rapid și mai intens decât cel obținut în urma penetrării vaginale sau anale.

Efectele preludiului

Pe lângă faptul că este alcătuit din activități care conferă o stare de plăcere, preludiul înseamnă mai mult decât atât, având nu doar efecte fizice (apariția erecției, lubrifierea vaginului etc.), ci și psihice (crearea unei legături emoționale puternice între parteneri).

Efectele psihologice ale preludiului

Preludiul ajută la construirea intimității emoționale între partenerii aflați într-o relație, ceea ce îi face să se simtă mai conectați unul cu altul atât în dormitor, cât și în afara lui. Dacă cele două persoane nu sunt într-o relație, ci s-au cunoscut de curând, preludiul ajută la diminuarea inhibițiilor și la scăderea eventualului stres existent. Sărutul, de exemplu, declanșează o eliberare de oxitocină, dopamină și serotonină. Acest „cocktail” de substanțe scade nivelul de cortizol (hormonul stresului), sporește afecțiunea și sentimentul de conexiune cu cealaltă persoană și crește starea de euforie.

Efectele fizice ale preludiului

Din punct de vedere fizic, preludiul duce la excitarea sexuală și la creșterea dorinței, trezind anumite răspunsuri în organism:
-    Ritmul cardiac, pulsul și tensiunea cresc.
-    Vasele de sânge, inclusiv cele din zona genitală, se dilată.
-    Mai mult sânge se îndreaptă spre zona genitală, motiv pentru care penisul, labiile și clitorisul se măresc.
-    Sânii devin mai sensibili și mameloanele se întăresc.
-    Vaginul se lubrifiază, prevenind durerea din timpul actului sexual și făcându-l mult mai plăcut.

Bărbații și preludiul

Pentru mulți bărbați, sexul fără preludiu este exact ceea ce-și doresc pentru a obține satisfacție rapid. Practic, ei nu văd rostul și valoarea preludiului în contextul actului sexual. Unii chiar se tem că, de-a lungul preludiului, își vor pierde erecția, acesta fiind motivul pentru care se grăbesc spre actul sexual. Pentru ei, actul sexual este perceput ca un soi de performanță în funcție de care vor fi judecați și notați. Femeilor, însă, le pasă mai mult să se simtă satisfăcute în general și mai puțin de cât de mult ține actul în sine, de mărimea penisului sau de menținerea erecției.

Femeile și preludiul

Majoritatea femeilor pun mai mare preț pe preludiu decât pe actul în sine. Ele au nevoie de cele mai multe ori și de preludiu înainte de sex, ca încălzire, iar, uneori, doar de acesta, ca act de sine stătător. Doar aproximativ 30% dintre femei pot ajunge la orgasm numai în urma penetrării vaginale, iar restul au nevoie de stimularea clitorisului pentru a simți cele mai intense plăceri. Dacă un bărbat acceptă acest adevăr, va înțelege și valoarea preludiului, va accepta că acesta poate fi de importanță maximă pentru partenera lui și că, în plus, îi va aduce și lui satisfacții la care poate nici măcar nu s-a gândit.

Tipuri de preludiu 

Există mai multe activități erotice sau non-erotice care pot fi catalogate drept preludiu. Fiecare cuplu are mecanismele și preferințele lui, așa că nu pentru toată lumea funcționează aceleași lucruri. Sunt persoane care preferă sărutul și masajul înainte de sex, în timp ce altele simt nevoia permanent sau din când în când să facă activități mai complexe pe post de preludiu, cum ar fi folosirea jucăriilor sexuale sau role playing-ul. De asemenea, sunt persoane care au nevoie de multe atingeri, în timp ce altele își bazează preludiul pe o combinație de cuvinte și atingeri.

Sărutul

Buzele sunt zone erogene, unele dintre cele mai sensibile părți ale corpului, ceea ce face ca sărutul să fie o adevărată explozie senzorială, cu ramificații în tot corpul. Un sărut cu o persoană de care ești atras crește circulația sângelui, eliberează adrenalina și creează o stare de fericire instantanee. Pentru majoritatea persoanelor, femei și bărbați, sărutul pasional, cu atingerea limbilor, este un factor important al preludiului. Această atingere a gurilor le excită extrem de repede, mai ales dacă este combinat cu mici mușcături ale lobului urechii sau ale pielii gâtului. 

Masajul erotic

Masajul, fie el de relaxare sau erotic, este un mijloc excelent pentru a îndepărta tensiunile și pentru a conferi o stare de bine. Un masaj cu ulei parfumat din cap până-n picioare poate fi, de asemenea, binevenit. Pentru ca lucrurile să decurgă bine în intimitate, e necesar ca partenerii să afle unul despre altul ce anume le face plăcere și ce nu, pentru că oamenii sunt diferiți.

Videoclipurile erotice

Pentru unele cupluri, preludiul înseamnă vizionarea unor filme sau a unor videoclipuri erotice împreună. Scenele erotice îi pot stimula vizual și îi pot introduce într-o stare potrivită pentru un act sexual - ba chiar le pot da câteva idei pe care să le pună ei înșiși în aplicare. Internetul este plin de astfel de filme, așa că nu trebuie decât să aflați ce anume vă stimulează în cadrul cuplului.

Striptease-ul

Nu e nevoie de o bară de striptease montată în mijlocul sufrageriei pentru ca un cuplu să apeleze la acest tip de preludiu. E suficientă o muzică adecvată ocaziei, micșorarea surselor de lumină pentru a forma o penumbră și încredere. Fie că femeia este cea care face striptease, fie că bărbatul este personajul principal, importantă este atitudinea încrezătoare, privirea sexy și scoaterea hainelor cât mai lent și cu gesturi de cabaret.

Un duș în doi

Un tip de preludiu poate fi și un duș în doi. Atingerile sub picăturile de apă îi pot stimula pe ambii parteneri și îi pot pregăti cu succes de o partidă de sex memorabilă care poate avea loc chiar acolo.

Sexul oral

Pentru bărbați, un preludiu de excepție este sexul oral primit. Acest tip de sex poate fi mai intens pentru bărbat decât atunci când penetrarea se face pe cale vaginală, deoarece penisul este printre zonele erogene cele mai importante. Femeia îi poate oferi sex oral până la un punct, după care se poate opri și vor continua de acolo cu penetrarea. 
Deoarece, în cele mai multe cazuri, bărbatul se excită mai repede fără preludiu, pentru ca ambii parteneri să ajungă la orgasm în același timp, bărbatul poate fi cel care îi oferă partenerei sex oral înainte. Astfel, când femeia se apropie de orgasm și va fi, deci, la fel de excitată ca partenerul, poate avea loc actul sexual care să aibă ca rezultat un orgasm simultan. Pentru unele femei, funcționează mai bine stimularea clitorisului cu limba, pentru altele, stimularea manuală este mai excitantă. 

Role playing-ul

O altă formă de preludiu poate fi role playing-ul, adică întruchiparea anumitor personaje din fanteziile cuplului.

Sexting-ul

Uneori, preludiul poate fi pornit cu multă vreme înainte de actul sexual, cu ajutorul cuvintelor. Femeile în special reacționează foarte bine la stimularea verbală a partenerului, dar nici bărbații nu sunt imuni. Astfel, cei doi își pot trimite sms-uri sau mesaje provocatoare pe chat încă de la birou, care vin ca mici stimulente pentru când se vor întâlni seara acasă.

Discuțiile „murdare”

Există persoane de ambele sexe care adoră ca în timpul preludiului să li se vorbească deocheat. Unele femei vor să li se vorbească pur și simplu, în timp ce sunt atinse pe corp (partenerul să le spună exact ce le face sau are de gând să le facă), în timp ce altele vor ca bărbații să li se adreseze folosind un limbaj colorat. De asemenea, unii bărbați preferă ca partenerele lor să le spună cuvinte „murdare” pentru a-i stimula sexual.

O cină romantică

O cină ușoară, un pahar de vin și o discuție deschisă și plăcută, însoțite sau nu de un dans pe o muzică lentă pot funcționa la fel de bine pe post de preludiu. Pe măsură ce se înaintează într-o relație, partenerii ajung să știe instinctiv ce le place și ce nu le place persoanelor cu care își împart viața și să-și ofere reciproc ceea ce au nevoie.

E nevoie cu adevărat de preludiu?

Sexul bun are legătură sau nu cu preludiul? Sunt persoane care nu pot concepe o partidă de sex fără preludiu, în timp ce altele nu îi văd rostul și trec direct la actul sexual. Depinde de la om la om și de la moment la moment dacă preludiul este binevenit sau nu. Aceeași persoană poate să aibă dorințe diferite la momente diferite, într-o zi să își dorească sex cu preludiu, în altă zi să simtă nevoia doar de actul sexual în sine. 

Dacă ești la început de relație, e posibil ca lucrurile să nu iasă bine din prima, însă partenerii trebuie să fie conștienți că fiecare persoană este unică. Faptul că partenerilor anteriori le plăceau anumite lucruri nu este o garanție că și celor actuali le vor plăcea aceleași lucruri. Comunicare în ceea ce privește viața sexuală a cuplului este vitală pentru evitarea tensiunilor, a neînțelegerilor și a conflictelor. 

Fiecare cuplu are propriile obiceiuri și își găsește dinamica proprie în ceea ce privește preludiul și actul sexual. Într-o relație sănătoasă, important este ca fiecare membru al cuplului să afle ce anume îi place partenerului și să se străduiască să îi ofere, atâta vreme cât amândoi se simt confortabil, înțeleși și împliniți.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Healthline - 38 Things to Know About Sex and Foreplay
https://www.healthline.com/health/healthy-sex/foreplay-sex
WebMD - Sex: Why Foreplay Matters (Especially for Women)
https://www.webmd.com/sex-relationships/features/sex-why-foreplay-matters-especially-for-women
WebMD - Sexual Foreplay: What’s in It for Men?
https://www.webmd.com/men/features/sexual-foreplay-whats-for-men#1
Health - 8 Women Share the Foreplay Moves That Always Get Them in the Mood
https://www.health.com/sex/best-foreplay-for-women
Women's Health - What Happens to Your Body When You're Kissing
https://www.womenshealthmag.com/relationships/a19901935/body-on-kissing/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0