Compatibilitatea în relații: cum poți găsi persoana potrivită?

Dacă ți se pare dificil să găsești o persoană compatibilă cu care să dezvolți o relație romantică reușită, nu trebuie să te descurajezi. Am pregătit pentru tine câteva recomandări care ar putea să-ți fie de folos.

 

Este perfect normal să simțiți o lipsă de împlinire atunci când sunteți singur și căutați să vă întâlniți sufletul pereche sau acel partener potrivita, cu care sa fii caompatibil in cele mai multe privinte.  Totuși, este important să înțelegeți că identificarea unei relații nu este ceva ce se întâmplă peste noapte și necesită timp și răbdare.

Pentru  menținerea  starii de spirit pozitivă ar trebui  sa va concentrati asupra lucrurilor care vă aduc bucurie și împlinire, activități care vă pasionează sau interese personale.

Investiți în prietenii și relațiile existente, conexiunea cu familia si prietenii. Este important să păstrați legătura cu persoanele importante din viața dumneavoastră. Participați la evenimente și activități care vă interesează, înscrieți-vă la cursuri sau cluburi care vă permit să întâlniți oameni noi. Acest lucru vă poate ajuta să vă simțiți mai încrezători și să vă măriți cercul social.

Ai putea întâlni pe cineva special când te aștepti cel mai puțin. Uneori, relațiile se dezvoltă în moduri neașteptate și atunci când esti mai puțin determinat să găsesti pe "cineva".

Daca nu poti face față sentimentelor și emoțiilor negative si acestea te coplesesc, un psihoterapeut  te poate ajuta să te concentrezi pe nevoile personale, să te eliberezi de gândurile negative și să dezvolți strategii de coping pentru a face față situației actuale.

Găsirea sufletului pereche nu este o cursă, ci o călătorie. Fiecare persoană își găsește calea în mod diferit, iar important este să fii răbdător și să te protejezi în acest proces.

 

Nu căuta cu disperare o relație

Probabil că aceasta este cea mai mare greșeală pe care o poate face o persoană care își dorește pe cineva în viața ei, așadar: nu face din căutarea unei relații centrul vieții tale! Concentrează-te, în schimb, pe dezvoltarea carierei tale și pe dezvoltarea ta personală, pe grija față de sănătate, pe relațiile cu familia și prietenii și pe hobby-urile tale. Cu alte cuvinte, concentrează-te pe a fi o persoană sigură de sine și mulțumită de viața ei. Toate acestea te ajută nu doar să fii un om echilibrat, ci și să arăți în ochii celorlați ca o persoană care să le trezească interesul.

Acordă prioritate distracției, dar nu oricărei distracții

Întâlnirile stabilite online, cunoașterea unor oameni prin baruri sau întâlnirile aranjate de alții pot fi plăcute pentru unele persoane, dar nu pentru toată lumea. În loc să cauți parteneri pe site-uri de dating și prin cluburi, dacă acesta nu este stilul tău, caută mai degrabă să-ți lărgești cercul social, participând la evenimente care te interesează. În acest fel, ai șanse mai mari să întâlnești acolo persoane care au aceleași interese, hobby-uri și poate chiar aceleași valori cu ale tale. De exemplu, dacă ești pasionat de citit sau te interesează alte aspecte ale culturii (teatru, pictură etc.), poți participa la evenimente artistice cu public, interactive, dacă îți plac animalele, poți fi voluntar pentru un adăpost, dacă îți plac drumețiile, te poți înscrie într-un grup care organizează așa ceva, dacă te interesează gastronomia, te poți înscrie la un curs și așa mai departe.

Construiește o conexiune autentică

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Întâlnirile cu un partener nou sau o parteneră nouă pot fi dificile și e normal să-ți faci griji și poate chiar să te stresezi. Ca să te relaxezi, poți lua un supliment cu magneziu, vitamina B6 și extract de rhodiola. Când mergi la întâlnire, concentrează-te nu pe gândurile tale, ci pe ceea ce face și spune persoana cu care ai ieșit. Fii curios, dar fără să pui un șir de întrebări ca la interogatoriu, cu privire la gândurile, sentimentele, experiențele, poveștile și opiniile persoanei respective. Dacă simți că acest interes nu-ți vine în mod natural, e un semn că persoana nu este compatibilă cu tine și nu are rost să continui să te întâlnești cu ea. Dacă ești interesat cu adevărat, ascultă cu atenție când persoana îți vorbește despre ea: nu sta pe telefon, privește-o în ochi și concentrează-te pe ce spune.

Ai grijă la cunoștințele de pe Internet

Primele impresii nu sunt întotdeauna corecte, mai ales când vine vorba de întâlniri pe Internet, unde fiecare vrea să pară mai bun decât este. Întotdeauna e nevoie de timp pentru a cunoaște cu adevărat o persoană. De exemplu, cu cât te întâlnești mai mult față în față cu un posibil partener și treceți prin diverse situații împreună, cu atât observi mai clar ce fel de om este. E o persoană de încredere, pe care te poți baza? Îți respectă stilul de viață și pasiunile? Reacționează cu calm în fața problemelor inerente ale vieții? Se poartă bine cu persoanele dragi ție?

Fii deschis legat de propriile defecte

Fii sincer cu privire la propriile defecte și neajunsuri și încurajează-ți partenerul să facă la fel: nimeni nu e perfect, iar pentru ca o relație să dureze și ca un om să te iubească pentru persoana care ești, nu pentru măștile pe care ți le pui pentru a părea mai grozav, e necesar să fii deschis. În plus, uneori, ceea ce noi considerăm un defect personal poate fi de fapt interesant și atrăgător pentru partener sau cel puțin, în mintea lui, nu este un defect. 

Gestionează respingerile cu grație

Gândește-te că toți oamenii care își caută un partener sunt puși, la un moment dat, în situația fie de a respinge pe cineva pe care îl consideră nepotrivit, fie de a fi respins de cineva de care este interesat. Aceste situații sunt inevitabile, dar nu atât de grave pe cât par. Dacă ești respins, e normal să te simți puțin rănit, dar important este să rămâi pozitiv și sincer cu tine și cu ceilalți. Fii recunoscător pentru respingerea timpurie, pentru că te poate scuti de mai multă durere în viitor.

Fii atent la „steagurile roșii” ale relației

Comportamentele cu steag roșu indică faptul că o relație nu va duce la o iubire sănătoasă și de durată. Ai încredere în instinctele tale și acordă o atenție deosebită felului în care te face să te simți cealaltă persoană. Dacă prezența ei sau ceea ce spune te face să te simți nesigur pe tine, rușinat, subestimat, controlat etc. poate că e momentul să reconsideri relația. Dacă printre aceste comportamente se numără alcoolismul, gelozia extremă și posesivitatea, tendința spre violență fizică sau verbală, lipsa de atenție față de nevoile tale, interesul persoanei doar pentru sex, nu pentru o relație complexă și orice alte comportamente care te fac să te simți mai rău în prezența persoanei decât dacă ai fi singur, gândește-te dacă chiar vrei să te afli alături de acest om pe termen lung.

Hrănește-ți relația

Găsirea persoanei potrivite este doar începutul călătoriei, nu destinația. Pentru a trece de la o întâlnire întâmplătoare la o relație de cuplu fericită și pe termen lung, trebuie să alimentezi constant această nouă conexiune. Pentru a-ți dezvolta relația de cuplu:

Investește în relație. Nicio legătură nu se va desfășura fără o atenție regulată și, cu cât investiți mai mult unul în celălalt, cu atât veți crește mai mult ca pereche. Găsiți activități de care vă puteți bucura împreună chiar și atunci când sunteți ocupați sau stresați (dar nu uitați că fiecare persoană are nevoie și de timpul ei personal și deci sufocarea partenerului nu e o opțiune).
Comunică deschis. Partenerul tău nu-ți citește gândurile, deci spune cum te simți și ce-ți dorești. Când amândoi vă simțiți confortabil exprimându-vă nevoile, temerile și dorințele, legătura dintre voi va deveni mai puternică și mai profundă.
Rezolvă conflictele corect. Indiferent cum abordați diferențele dintre voi, căci doi oameni nu au cum să fie perfect compatibili, este important să nu vă temeți de conflict. Trebuie să fiți capabili să vă exprimați problemele care vă deranjează și să puteți rezolva conflictele fără să vă umiliți reciproc sau să susțineți că aveți dreptate deși nu aveți.
Fii deschis la schimbare. Toate relațiile se schimbă în timp. Ceea ce vrei de la o relație la început poate fi foarte diferit de ceea ce vă doriți tu și partenerul tău câteva luni sau câțiva ani mai târziu. Acceptarea schimbării este o atitudine sănătoasă într-un cuplu, atâta vreme cât ambii parteneri sunt conștienți de ea și o înțeleg.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Help Guide - Dating Tips for Finding the Right Person
https://www.helpguide.org/articles/relationships-communication/tips-for-finding-lasting-love.htm

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0