17 întrebări și curiozități despre sex explicate științific

Am adunat aici cele mai populare curiozități și întrebări despre activitatea sexuală care sunt adresate în intimitate și pe motoarele de căutare ale internetului. 

Din analiza acestora și la o primă vedere, se pare că nu doar copiii și tinerii caută răspunsuri despre acest subiect tabu, ci și adulții, întrucât acest subiect reprezintă o preocupare pentru oameni de când lumea și pământul.

Încercăm să încadrăm răspunsurile în explicații știintifice, psihologice și fiziologice, pentru a face mai multă lumină în cazul unor subiecte delicate, încărcate cu prejudecăți și controverse.

1. De ce fac oamenii sex?

La această întrebare, nu există un singur răspuns. Există, în primul rând, motive fiziologice. Activitatea sexuală este însoțită de descărcarea de endorfine, așadar primul răspuns ar fi  că oamenii caută plăcere și o ameliorare a stresului. Apoi, sexual este un bun prilej de a practica exerciții fizice, dar oamenii recurg la sex și din curiozitate și bineînțeles, atracție față de o persoană. Exista și o serie de motive obiective: pentru a face un copil, pentru a-ți  îmbunătăți statutul social (de exemplu, pentru a deveni popular, la tineri) sau, după cum au mărturisit unii tineri, “pentru a se răzbuna”. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Motivele emoționale sunt dragostea, angajamentul sau recunoștință pentru o anumită persoană.

2. Ce simt femeile fizic, după sex?

Este normal să resimți puțină durere după sex, dar această durere nu ar trebui să atingă în niciun caz punctul de durere reală vaginală; unele femei  experimentează adesea durere după o sesiune lungă a actului  sexual, dar dacă durerea este semnificativă, se instaleaza și în timpul sexului – dispareunie - ar putea fi un semn al unei tulburări autoimune, endometrioză, leziuni ale uterului și chiar cancer de col uterin.

3. Oamenii chiar au nevoie de sex?

Nevoile fiziologice - aer, hrană, apă, adăpost, somn, îmbrăcăminte - sunt cele mai importante pentru ființele umane. Fără acestea, trăirea devine foarte grea - chiar imposibilă. Unii susțin că sexul ar trebui să fie în această enumerare, deoarece este atât de integrat în viața umană, deși unele studii arată că oamenii pot trăi sănătoși, până la adânci bătrâneți chiar, fără să aibă activitate sexuală.

4. De ce unii bărbați își pierd interesul după sex?

Când un bărbat face sex, nivelul testosteronului crește, pentru ca imediat după orgasm, nivelul său de testosteron să revină la normal. Iar când nivelul de testosteron al unui bărbat scade, poate  simți nevoia să se îndepărteze de parteneră, să caute alte situații cotidiene provocatoare, mai ales la cei preocupați de muncă sau activitățile profesionale și poate chiar să-și piardă interesul pentru o vreme.

5. De ce se simt prost unii bărbați după ejaculare?

Prolactina reprimă dopamina, o substanță chimică cheie în dorință și motivație și este legată atât de somnolență, cât și de sentimentele de satisfacție sexuală. Prin urmare barbatul resimte  un fel de dezamăgire și scade temporar dorința de a face sex. Studiile au arătat că bărbații cu deficit de  prolactină au timp de recuperare mai rapid si sunt mai echililibrati si constanti in dorinta de  a face sex.

6. De ce adorm bărbații după sex?

Din cauza nivelurilor  mai ridicate de oxitocină. În timpul sexului, creierul produce mai multă oxitocină, ceea ce ajută la ameliorarea stresului și a tensiunii pentru a facilita orgasmul. Deci, după actul sexual, te simți mai relaxat, ceea ce, combinat cu toți ceilalți factori, facilitează adormirea. Deci… nu partenera este prea plictisitoare! 

7. Bărbații se pot atașa după sex?

Este posibil să simțiți un sentiment de atașament după ce ați întreținut relații sexuale, chiar cu cineva care nu vă interesează. Dar acest aspect este ceva particular, căci depinde de activitatea neurohormoanlă a fiecărei persoane. La mijloc este oxitocina, hormonul dragostei, care este eliberată în corp în timpul actului sexual, un hormon care este legat de funcționarea socială pozitivă și este asociat cu relaționarea față de alte persoane, încrederea și loialitate. La femei, aceste niveluri pot fi mai ușor stimulate, ceea ce explică de ce ele se simt mult mai atașate, de regulă, după ce au început și o relație cu implicații sexuale.

8. Cum se simt bărbații după sex?

Aproape jumătate dintre bărbați declară că se simt tristi, iritati și simt nevoia  îndepărtatarii după sex și afirmă că experimentează „disforia post-coitală”, arată o nouă cercetare. Deși există mult timp dovezi ale acestui fenomen la unele femei, care pot resimti inclusiv nevoia de a plange fara motiv dupa actul sexual, studiile sugerează ca si bărbații resimt aceasta stare nedorita. La scurt timp insa majoritatea, femei si barbati isi revin la starea normala de dispozitie, deci nu trebuie sa va faceti griji ca ati gresit cu ceva fata de partener in timpul actului sexual , ci doar sa ii dati putin “spatiu” ca sa isi revina si sa ii asigurati suport emotional si tandrete.

9. Cât timp pot sta oameniii fără sex?

Atât bărbații, cât și femeile europene din cadrul cuplurilor stabile au mărturisit,  în cadrul unui sondaj mai amplu că, în medie, pot sta fără să facă sex aproximativ două săptămâni, în timp ce bărbații americani au declarat că stau mai des fără sex timp de o lună.

10. Cât de des au nevoie bărbații de sex?

O dată pe săptămână este o linie de bază obișnuită, spun experții. Această statistică depinde ușor de vârstă: cei de 40 și 50 de ani tind să se încadreze în jurul valorii de referință, în timp ce cei de 20 până la 30 de ani tind spre o medie  de aproximativ două ori pe săptămână.

11. Ce se întâmplă dacă faci dragoste în fiecare zi?

Nu numai că vă va face să vă simțiți mult mai bine în viața intimă, dar vă îmbunătățește starea sistemului muscular și osos, vă menține inima sănătoasă și chiar constantele biochimice, precum  colesterolul. La femei, pe de altă parte,  se stimuleaza hormonul estrogen care  protejează împotriva bolilor de inimă și determină, de asemenea, mirosul corpului unei femei.

12. Putem face sex în timpul ciclului menstrual?

Cu excepția cazului în care sunteți foarte indispusă și nu aveți chef, nu trebuie să evitați activitatea sexuală în timpul menstrei. Deși sexul în timpul ciclului menstrual poate fi un pic neplăcut, este sigur. Și, a face sex în timpul menstruației poate oferi de fapt câteva avantaje, inclusiv ameliorarea crampelor menstruale și scurtarea sângerării. Nu este nevoie să evitați sexul în timpul perioadei.

13. Ce simt oamenii după masturbare?

Când te masturbezi, eliberezi în mod natural tensiunea acumulată pe parcursul zilei și te relaxezi. Motivul principal din spatele acesteia este eliberarea de endorfine, care are un efect calmant și ajută la depășirea stresului și a durerilor cronice, în unele cazuri.

14. Sperma o face pe femeie fericită?

Da, se pare că sperma poate contribui la îmbunătățirea stării de dispoziție la  o femeie. Aceasta este concluzia remarcabilă a unui studiu care compară femeile ale căror parteneri poartă prezervativ cu cele ale căror parteneri nu. Studiul, care a provocat controverse, a arătat că femeile care erau direct expuse la material seminal erau mai puțin deprimate, și poate o explicație ar fi și conținutul acesteia - o mare cantitate de zinc, calciu, potasiu, fructoză, proteine.

15. Cât durează în medie un act sexual?

Un sondaj din octombrie 2015 a dezvăluit că, în medie, preludiul durează 20 de minute, în timp ce partea sexuală reală a sexului durează doar 7,3 minute.

Mai mult, potrivit unui sondaj realizat de cercetători de la Penn State, oamenii au considerat ca un act sexual  de doar unu până la două minute este mult prea scurt, o perioadă de trei până la șapte minute este „adecvat”, șapte până la 13 minute este „de dorit”, iar 10 la 30 de minute este pur și simplu prea lung. Ei bine, bine atunci. "Depinde de ceea ce definiți ca sex (preludiul ar trebui să conteze, într-adevăr), dar sexul poate dura atâta timp cât vă place. Nu există o limită de timp rigidă".

16. Ce înseamnă o persoană bisexuală? Dar nonbinară?

„Bisexual” și „pansexual” sunt două moduri diferite de a descrie orientarea sexuală în ultimii zeci de ani.

Deși nu înseamnă exact același lucru, științific și mot-a-mot, unii oameni se referă la ambii termeni și se descriu atât ca bisexuali, cât și pansexuali sau ca nonbinari. Acest lucru nu înseamnă neaparat că ești atras de oamenii de ambele sexe. Genul unei persoane, mai nou, nu este considerat un lucru binar, ceea ce înseamnă că nu toți oamenii intră în categoriile „bărbați” sau „femei”, asa cum primesc “verdictul” la naștere.

„Nonbinar” este un cuvânt care descrie persoane care nu se identifică exclusiv ca bărbat sau femeie. Persoanele care nu sunt binare s-ar putea identifica ca bigender, agender sau genderfluid, pentru a numi doar câțiva termeni. Deci, „ambele sexe” este un termen desuet.  

Persoanele non-binare au fost recunoscute de comunitatea bisexuală și ca parte a acesteia de mai multe decenii, iar recent, rețeaua de dating Tinder a recunoscut nevoia de a-și lărgi spectrul de profil și a introdus …37 de opțiuni noi pentru ca utilizatorii săi să aleagă categoria de sex în care se pot încadra pentru a-și alege partenerul potrivit.  De la agender, adică cineva care se vede fără sex,  la “două spirite” - nativi americani care se identifică atât cu sexul masculin, cât și cu cel feminin.

17. Care sunt beneficiile mai puțin evidente pentru sănătate ale sexului

- Îmbunătățirea sistemul imunitar
- Îmbunătățirea libidoului
- Crește controlul vezicii urinare pentru femei
- Normalizeaza tensiunea arterială
- Contează ca exercițiu fizic
- Se asociaza cu un risc mai mic de atac de cord
- Reduce durerea cronică
- Poate reduce riscul de cancer de prostată.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.fatherly.com/health-science/why-some-men-get-feel-sad-and-distant-after-sex/
https://www.newscientist.com/article/dn2457-semen-acts-as-an-anti-depressant/
• Fernandes, H.B.F. (et al.) . Are Negative Postcoital Emotions a Product of Evolutionary Adaptation? Multinational Relationships With Sexual Strategies, Reputation, and Mate Quality. Evolutionary Behavioral Sciences (2015    
• The biological basis of sexual orientation: How hormonal, genetic, and environmental factors influence to whom we are sexually attracted, Yan Wang, Haoda Wu, October 2019
• Frontiers in Neuroendocrinology 55:100798

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0