Secretele căsniciei: cum ierți și cum ceri iertare

Iertarea și lăsarea în urmă a dificultăților din trecut reprezintă probabil cele mai importante modalități de a menține o căsnicie sănătoasă. Dacă, însă, unul dintre parteneri îl rănește constant pe celălalt, situația este dăunătoare și trebuie analizat dacă acea căsnicie merită continuată.

A fi capabil să ierți este o necesitate în căsnicie, ca să nu mai spunem că este o modalitate de a te menține sănătos atât emoțional, cât și fizic. Nimeni nu este perfect și cu toții ne rănim partenerii într-un moment sau altul. Este la fel de adevărat, însă, că unele greșeli, mai ales dacă sunt repetate, devin atât de dăunătoare încât căsnicia se poate termina. Care sunt beneficiile iertării?

Iertarea este bună pentru sănătatea personală

Dacă te gândești mereu la vechile dezamăgiri, enervări mărunte sau trădări, îți pierzi atât timpul, cât și energia. Hrănirea acelor momente din trecut pe timp îndelungat poate face ca în cele din urmă o problemă care poate nici nu fost atât de mare să se transforme în amărăciune extremă sau chiar în ură. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lipsa de iertare te poate epuiza psihic și fizic și resentimentele adunate îți subminează starea de bine, precum și relația. Alege, în schimb, să îți împărtășești sentimentele, să discuți deschis cu partenerul despre ce te deranjează și apoi să mergi mai departe. Dacă ai hotărât să ierți și să îți continui relația, ține-te de cuvânt și nu mai reveni asupra problemelor din trecut.

Experții în sănătate de la Johns Hopkins spun că actul de iertare poate reduce riscul de atac de cord, scade nivelul colesterolului, îmbunătățește somnul, reduce durerea, scade tensiunea arterială și nivelurile de anxietate, depresie și stres¹. 

Cum să-ți ierți partenerul

Există diferite tehnici pe care le poți folosi pentru a găsi loc de iertare atunci când te simți trădat într-un fel sau altul și e important să faci ce ți se potivește ție. Răul pe care l-ai suferit poate face diferența: cu siguranță, este mult mai dificil pentru cineva să își ierte partenerul care a fost abuziv verbal pe termen lung, să spunem, decât să îl ierte pentru că a uitat să plătească niște facturi la timp. 

Gravitatea greșelilor într-o căsnicie este văzută complet diferit de la un cuplu la altul, așa că nu pleca urechea la îndemnurile altora, ci gândește-te ce anume reprezintă pentru tine greșelile peste care poți trece și cele peste care nu. Dacă ai decis să-ți ierți partenerul, iată ce poți face:

-    Fii deschis și receptiv la iertare. Ia decizia conștientă de a-ți ierta soțul sau soția și, dacă uneori îți amintești de problema care te-a deranjat, alung-o din minte și amintește-ți, în schimb, momentele bune pe care le trăiți împreună.
-    În niciun caz nu mai aduce vorba și nu-i arunca în față partenerului la o dată ulterioară problema peste care ai decis să treci!
-     Acceptă că este posibil să nu înțelegi nicoodată cu adevărat motivul comportamentului sau al greșelii care te-a deranjat sau rănit.
-    Nu căuta răzbunare: nu vei face decât să te simți și mai rău.
-    Amintește-ți că iertarea nu înseamnă că ești de acord cu acel comportament nepotrivit sau că ești de acord să se repete.
-    Ai răbdare cu tine, nu grăbi procesul de iertare, acest sentiment vine în ritmul lui.
-    Dacă vrei cu adevărat să-ți ierți partenerul, dar simți că nu te descurci singur, caută un psihoterapeut care să te ajute să-ți pui ordine în sentimente și gânduri.

Cum să ceri iertare partenerului

Dacă tu ești cel care și-a rănit partenerul sau partenera de viață, dar vrei să continui relația, pentru că între voi există o bază de iubire, înțelegere și respect, cere-i iertare cu sinceritate. Nu uita că poate fi nevoie de ceva vreme ca încrederea lui sau a ei în relația voastră să revină, așa că dă-i timp. Ce poți face:

-    Arată că îți pare sincer rău pentru durerea pe care ai provocat-o, nu doar prin cuvinte, ci și prin fapte.
-    Fii dispus să promiți că vei face tot posibilul să nu nu-ți mai rănești partenerul repetând același comportament.
-    Acceptă consecințele acțiunii care a creat problema dintre voi.
-    Gândește-te la un plan de acțiune pentru a îndrepta lucrurile și discută-l cu partenerul.
-    Ai răbdare. Iertarea necesită timp. Nu minimiza sentimentele de durere ale soției sau soțului tău spunându-i „să treacă peste”.

Toată lumea face greșeli, cu toții avem zile proaste sau perioade în viață în care putem fi dominați de egoism, de răceală, de rebeliune sau de o îndepărtare față de partener și nevoile lui. Cu toții, însă, avem nevoie de șansa de a fi iertați dacă nu ne-am ridicat la standardele relației pe care le-am stabilit împreună. Acest lucru este valabil mai ales dacă persoana care a rănit încearcă la modul deschis și sincer să facă schimbări în bine și să caute iertarea.

Iertarea trebuie privită ca o decizie conștientă și asumată și ca o practică de eliberare a sentimentelor negative, pentru a putea merge mai departe în relație. 

Uneori, însă, iertarea nu este suficientă

Dacă soțul sau soția ta te abuzează verbal sau fizic, dacă lista de infidelități este mai lungă decât anii voștri de căsnicie, dacă te minte constant și îți ascunde lucruri și dacă nu face niciun efort real pentru a-și schimba comportamentul, deși știe că te rănește, atunci este timpul să vă evaluați serios căsnicia. Când există suficiente dovezi că aceste comportamente nocive nu vor dispărea, în ciuda efortului de a ierta, este timpul să vă gândiți la separare sau chiar la divorț.

Chiar dacă se ajunge la despărțire - și, deci, în acest caz, iertarea nu înseamnă reconciliere - ea rămâne totuși, vitală pentru starea ta sufletească, pentru a reuși să-ți continui viața în termenii tăi și pentru a nu rămâne cu privirea într-un trecut nefericit.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
VeryWellMind - How to Practice Forgiveness in Marriage
https://www.verywellmind.com/forgiveness-and-letting-go-in-marriage-2300611
1. Studiul „Forgiveness, Stress, and Health: a 5-Week Dynamic Parallel Process Study”, apărut în Ann Behav Med. 2016;50(5):727–735. doi:10.1007/s12160-016-9796-6, autori: Toussaint LL, Shields GS, Slavich GM.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0