Legatura dintre psoriazis si vitamina D
Vitamina D are multe funcții în organism și lipsa ei poate fi corelată cu diverse afecțiuni. Cercetări recente au arătat că oamenii care au în mod natural niveluri mari de vitamina D în corp sunt mai puțin predispuși să dezvolte psoriazis. Nu este clar, însă, dacă suplimentarea cu vitamina D reduce severitatea psoriazisului, deoarece analizele au indicat dovezi mixte.
Corpul uman poate produce vitamina D atunci când pielea este expusă la lumina soarelui. Exponerea la soare timp de aproximativ 15 minute pe zi, fără protecție solară, în special în timpul dimineții sau al după-amiezii, este suficientă pentru a produce cantitatea necesară de vitamina D. Însă multe persoane nu petrec afară nici măcar aceste 15 minute, iar în țări precum România, iarna nu prea sunt zile însorite, deci nivelul de vitamina D tinde să scadă foarte mult mai ales în sezonul rece.
Vitamina D are multe funcții importante în corp
Vitamina D este esențială pentru sănătatea generală și joacă mai multe roluri importante în organism. Această vitamină ajută la absorbția calciului și fosforului din intestin, ceea ce este crucial pentru menținerea sănătății oaselor și a dinților, deficitul ducând la slăbirea oaselor și la creșterea riscului de fracturi și osteoporoză.
Vitamina D joacă, de asemenea, un rol important în funcționarea sistemului imunitar, contribuind la combaterea infecțiilor și la reducerea inflamației din corp. Această vitamină are și un impact asupra funcției musculare și a forței musculare, carența de vitamina D ducând la slăbirea mușchilor și la riscul de căderi.
Unele cercetări sugerează că vitamina D ar putea avea beneficii pentru sănătatea cardiovasculară, inclusiv reducerea riscului de boli de inimă și hipertensiune arterială.
Persoanele cu psoriazis au mai puțină vitamina D în corp
Mai nou, s-a descoperit o potențială legătură dintre vitamina D și psoriazis. Un studiu de dată recentă a constatat că lipsa de vitamina D este comună la pacienții care suferă de forme severe de psoriazis. În studiu, s-a constatat că deficitul de vitamina D este asociat cu psoriazisul, independent de genul participanților, de vârstă, statutul de fumător sau nefumător, istoric familial, hipertensiune arterială, medicație cronică, modificări ale unghiilor, durata simptomelor și severitatea bolii. Concret, s-a descoperit că nivelurile de vitamina D au fost de șapte ori mai mici la pacienții cu psoriazis în comparație cu cei din grupul martor.
În studiu se precizează că au fost incluși spre analiză pacienți cu psoriazis confirmați prin scorul PASI și martori sănătoși cu vârsta mai mare de 18 ani. Pentru a nu lua în seamă efectul alimentației sau al obiceiurilor persoanelor de a sta sau nu în aer liber asupra nivelului seric de vitamina D, toți participanții la studiu au stat 20-30 de minute în soare cu fața și antebrațele în timpul prânzului.
Un total de 285 de pacienți cu psoriazis au fost incluși în studiu, 61,8% bărbați și 38,2% femei. 4,2% dintre pacienții cu psoriazis aveau o formă ușoară, 43,9%, formă moderată, iar 51,9%, formă severă. În studiu au fost incluse și un total de 317 persoane în grupul de control (martor). Analiza sângelui a arătat o diferență semnificativă statistic în nivelurile de 25-hidroxi vitamina D la grupul de pacienți față de cel martor, situație pe care au mai sugerat-o și alte studii mai vechi.
Tot în această analiză se mai arată că 25-hidroxi vitamina D scade expresia și producția mai multor citokine proinflamatorii, inclusiv TNF-α, IL-1β, IL-6 și IL-8, stabilindu-și astfel efectul antiinflamator asupra profilului inflamator al psoriazisului. Conform unor studii anterioare, spun oamenii de știință, suplimentarea orală cu vitamina D ar putea reduce comorbiditatea legată de psoriazis și ar putea fi utilizată ca opțiune de tratament la pacienții cu psoriazis.
Însă alte studii nu au găsit nicio asociere semnificativă între suplimentarea cu vitamina D și riscul de psoriazis. Deși, mai spun savanții, utilizarea potențială a suplimentelor orale de vitamina D pentru a trata pacienții cu psoriazis cu deficit de vitamina D a fost puternic susținută de o meta-analiză cuprinzătoare, care include rezultatele unor studii clinice, suplimentele cu 25-hidroxi vitamina D nu au îmbunătățit simptomele la pacienții cu psoriazis normal. Ce e clar observat, însă, e că deficiența de 25-hidroxi vitamina D este des întâlnită în formele severe de psoriazis.
Un alt studiu, de dată și mai recentă, spune că vitamina D are mai multe efecte relevante pentru psoriazis, cele mai importante fiind efectele reglatoare asupra sistemului imunitar și proliferarea și maturarea keratinocitelor, care ambele sunt perturbate în psoriazis.
Aceste efecte ale vitaminei D sunt utilizate în managementul clinic zilnic al psoriazisului prin aplicarea analogilor topici de vitamina D. Deoarece ultravioletele B (UV-B) măresc producția de vitamina D în piele, a fost pus la îndoială dacă efectele vitamine D contează parțial pentru efectul tratamentului UV-B asupra psoriazisului.
Însă, spun autorii, lipsesc studiile care stabilesc un efect de tratament al vitaminei D luată oral asupra psoriazisului. Rezultate favorabile după suplimentarea cu această vitamină au fost descrise în studii deschise și rapoarte de caz, dar rezultatele a trei studii clinice randomizate anterioare au fost inconsecvente.
În acest studiu clinic randomizat, care a inclus 122 de participanți cu psoriazis în plăci nu a existat niciun efect măsurabil asupra severității psoriazisului. Concluzia acestei analize a fost că scorul PASI al participanților nu s-a modificat după suplimentarea cu vitamina D de 20 000 UI pe săptămână timp de 4 luni în timpul iernii.
Cum se tratează psoriazisul în prezent?
Tratamentul psoriazisului depinde de severitatea și localizarea leziunilor, precum și de răspunsul individual al pacientului la anumite terapii.
Creme și unguente
Cremele și unguentele topice care conțin corticosteroizi sau retinoizi pot ajuta la reducerea inflamației și a descuamării pielii asociate cu psoriazisul. De asemenea, există creme și unguente care conțin anumite substanțe active, cum ar fi acidul salicilic sau gudronul, care pot ajuta la îndepărtarea scuamelor și la calmarea pielii iritate.
Fototerapie
Fototerapia, sau terapia cu lumină, implică expunerea pielii la anumite tipuri de lumină artificială, cum ar fi ultravioletele (UV) A sau B. Această metodă poate reduce inflamația și creșterea excesivă a celulelor pielii asociate cu psoriazisul.
Terapie cu laser
Terapia cu laser poate fi utilizată pentru tratarea unor forme mai severe de psoriazis sau pentru leziunile care nu răspund la alte tratamente. Laserul poate fi direcționat către zonele afectate pentru a reduce inflamația și a îmbunătăți aspectul pielii.
Medicamente orale sau injectabile
În cazurile mai severe sau în cazul în care psoriazisul afectează întregul corp, medicul poate recomanda medicamente orale sau injectabile, cum ar fi metotrexatul, ciclosporina sau inhibitorii de factor de necroză tumorală (TNF), care pot suprima sistemul imunitar și reduce inflamația.
Terapii biologice
Acestea sunt medicamente injectabile sau intravenoase care vizează molecule specifice din sistemul imunitar, cum ar fi inhibitorii de interleukină sau inhibitorii de TNF, pentru a reduce inflamația asociată cu psoriazisul.
Terapii complementare
Anumite terapii complementare, cum ar fi acupunctura, meditația, masajul și terapia cu plante, pot fi utilizate în combinație cu tratamentele medicale convenționale pentru a ajuta la gestionarea simptomelor și la reducerea stresului asociat cu psoriazisul.
Suplimente naturale care pot fi utile în psoriazis
Există câteva suplimente naturale care ar putea fi utile ca parte a unui plan de gestionare a psoriazisului, dar e bine să se discute cu medicul curant orice dorință a pacientului de a testa anumite suplimente.
Vitamina D
Cum spuneam, deși rezultatele studiilor sunt mixte, suplimentarea cu vitamina D ar putea ajuta la menținerea echilibrului pielii și la îmbunătățirea simptomelor psoriazisului. Pe unele persoane suplimentarea ar putea să le ajute, altele s-ar putea să nu observe niciun efect, deci prin încercare pacientul poate afla dacă acest supliment îi este util sau nu.
Ulei de pește
Uleiul de pește este bogat în acizi grași Omega 3, care au proprietăți antiinflamatorii. Consumul de ulei de pește sau de suplimente de ulei de pește poate ajuta la reducerea inflamației asociate cu psoriazisul și la îmbunătățirea aspectului pielii. Important e să se aleagă suplimente de calitate, certificate, cu ulei de pește de mare adâncime.
Curcumina
Curcumina este un compus activ găsit în turmeric, care are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Administrarea de suplimente sau adăugarea turmericului în alimentație pe post de condiment în supe, tocănițe, ceaiuri etc. poate ajuta la reducerea inflamației și la ameliorarea simptomelor psoriazisului.
Aloe vera
Aloe vera este cunoscută pentru proprietățile sale de calmare a pielii și de reducere a inflamației. Aplicarea gelului de aloe vera pe zonele afectate de psoriazis poate ajuta la calmarea iritației și la hidratarea pielii.
Probiotice
Unele cercetări sugerează că probioticele, care sunt bacterii bune care se găsesc în alimente fermentate (iaurt, miso, varză murată etc.) sau suplimente, ar putea ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinale și, mai departe, la reducerea inflamației asociate cu psoriazisul.
Suplimentele naturale nu ar trebui să înlocuiască tratamentul medical convențional pentru psoriazis, ci să fie utilizate ca parte a unui plan de gestionare holistică a bolii.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard T.H. Chan - Vitamin D
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/
JAMA Network - Effect of Vitamin D Supplementation on Psoriasis Severity in Patients With Lower-Range Serum 25-Hydroxyvitamin D Levels. A Randomized Clinical Trial
https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/2802780
Studiul „Effect of Vitamin D Supplementation on Psoriasis Severity in Patients With Lower-Range Serum 25-Hydroxyvitamin D Levels. A Randomized Clinical Trial”, apărut în JAMA Dermatol. 2023;159(5):518-525. doi:10.1001/jamadermatol.2023.0357, autori: Marita Jenssen, Anne-Sofie Furberg, Rolf Jorde et al.
BMC - Vitamin D status in Psoriasis: impact and clinical correlations
https://bmcnutr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40795-022-00610-y
Studiul „Vitamin D status in Psoriasis: impact and clinical correlations”, apărut în BMC Nutr 8, 115 (2022). https://doi.org/10.1186/s40795-022-00610-y, autori: Bhat, G.H., Guldin, S., Khan, M.S. et al.
Te-ar mai putea interesa și...