

Tratamentul pentru psoriazis: de ce uneori nu mai funcționează?
Tratamentul pentru psoriazis: de ce uneori nu mai funcționează?
Tratamentul pentru psoriazis: de ce uneori nu mai funcționează?
Psoriazisul este o afecțiune autoimună a pielii, care are mai multe soluții de tratament. De ce uneori tratamentul nu mai funcționează?
Psoriazisul este o afecțiune a pielii cu diferite clasificări care implică toate un răspuns autoimun. Poate diferi în funcție de tip, de locul apariției și de severitate. La fel ca în cazul altor boli și afecțiuni autoimune, nu există un tratament unic.
Poate fi dificil pentru o persoană afectată de psoriazis să găsească un tratament care să funcționeze. De asemenea, poate constata că tratamentul devine mai puțin eficient în timp. De ce se întâmplă acest lucru și ce poți face pentru a menține controlul asupra stării tale?
De ce tratamentele nu mai funcționează?
Există mai multe motive pentru care un tratament pentru psoriazis poate înceta să funcționeze sau poate să nu mai fie la fel de eficient în controlul simptomelor. Printre aceste motive se numără:
1. Rezistența la medicamente. Corpul poate dezvolta o toleranță la tratamentele topice numită tahifilaxie și poate crea de fapt anticorpi pentru a răspunde la medicamentele sistemice. Când se întâmplă acest lucru, e nevoie să găsești o altă opțiune de tratament.
2. Infecții ale pielii. Infecțiile cutanate pot încetini progresul realizat cu ajutorul tratamentului, iar unele medicamente pentru psoriazis pot înrăutăți infecția. Dacă prezinți semne ale unei infecții, cum ar fi o crustă sau o scurgere, cere sfatul medicului.
3. Un diagnostic greșit. Infecțiile, eczemele și dermatita de contact pot imita foarte bine psoriazisul. Dacă nu răspunzi la tratament sau dacă terapia nu mai funcționează, e bine să mergi la un nou consult.
4. O doză sărită. Există o mulțime de motive pentru care s-ar putea să ratezi o doză sau două când e vorba de administrarea medicamentelor tale. Unele tratamente nu sunt afectate foarte tare dacă uiți să iei o doză, dar succesul altora se bazează pe o utilizare constantă. Dacă uiți de multe ori să îți iei medicația, încearcă să-ți pui o aplicație în telefon sau o alarmă care să te anunțe când e cazul să îți iei medicamentul. Dacă sari câte o doză sau mai multe deoarece costul medicamentului este o problemă, discută cu medicul despre metode alternative de tratament.
5. Stresul. Agravarea simptomelor psoriazisului poate fi declanșată de stres, deci găsirea unor modalități de gestionare a acestei probleme poate face o diferență mare.
Tratamente recomandate frecvent pentru psoriazis
Tratamentele topice
Sunt utile pentru tratarea formelor ușoare și moderate de psoriazis. Acestea includ corticosteroizi și tratamente nesteroidiene.
- Corticosteroizi topici
Atunci când sunt utilizați singuri sau împreună cu vitamina D, corticosteroizii topici sunt eficienți în tratarea psoriazisului localizat. Unul dintre dezavantajele folosirii corticosteroizilor este că pot provoca subțierea pielii. De asemenea, organismul dezvoltă rezistență la tratament.
- Tratament topic nesteroidian
Tratamentele nesteroidiene includ retinoizi topici, gudron, analogi de vitamina D. Și acestea tind să-și piardă eficacitatea în timp. Retinoizii topici sunt derivați ai vitaminei A care pot ajuta la reducerea inflamației, dar măresc mult sensibilitatea pielii la lumină (se recomandă folosirea unei creme cu protecție solară la ieșirea din casă).
Gudronul este considerat extrem de eficient și a fost utilizat pentru tratarea psoriazisului de mai bine de 80 de ani. Adesea folosit împreună cu terapia UV, este considerat deosebit de eficient pentru psoriazisul scalpului, psoriazisul palmoplantar și psoriazisul cronic, localizat. Nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează. Analogii vitaminei D imită această vitamină și sunt folosiți pentru a încetini creșterea celulelor care formează plăci psoriazice. Acidul salicilic poate reduce apariția plăcii psorizice. Este adesea utilizat în combinație cu alte medicamente topice. Acidul salicilic se găsește în șampoanele și soluții care tratează psoriazisul scalpului.
Fototerapia
Atunci când este utilizată în mod constant, fototerapia poate avea succes în tratarea psoriazisului. Opțiunile de fototerapie includ:
- lumina soarelui natural
- ultraviolete B (UVB)
- ultraviolete A (UVA)
- terapia Goeckerman, care combină gudronul de cărbune și tratamentele UVB
- tratamente cu laser.
Dacă ai pielea sensibilă la lumină sau dacă ai un istoric familial de cancer de piele, fototerapia s-ar putea să nu fie potrivită pentru tine.
Tratamentele sistemice
Medicamentele orale și injectabile, denumite și medicamente sistemice, sunt adesea utilizate pentru psoriazisul sever și rezistent. Unele au însă reacții adverse severe și sunt de obicei administrate doar pentru o perioadă scurtă de timp. De asemenea, tind să își piardă eficacitatea, deoarece organismul dezvoltă anticorpi pentru a le contracara. Aceste medicamente includ metotrexat, retinoizi orali și ciclosporină.
Produse biologice
Acestea modifică direct sistemul imunitar și sunt recomandate pentru tratarea psoriazisului moderat până la sever: infliximab, adalimumab, etanercept, ustekinumab, certolizumab, ixekizumab, secukinumab, tildrakizumab, guselkumab, brodalumab, risankizumab. În timp, coprul poate dezvolta rezistență la ele.
Molecule mici
Se pare că moleculele mici pot trata psoriazisul la persoanele care nu răspund bine la tratamentele tradiționale. Apremilast, de exemplu, este o pastilă cu molecule mici, care poate ajuta la controlul artritei psoriazice active sau al psoriazisului în plăci.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Why Isn’t My Psoriasis Treatment Working? 5 Possible Causes
https://www.healthline.com/health/psoriasis/why-your-psoriasis-treatment-is-not-working#6
Mayo Clinic - Psoriazis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/diagnosis-treatment/drc-20355845