Când se recomandă înlocuirea unei lucrări protetice fixe

Lucrarea protetică ar trebui să ofere confort pacientului, să fie estetică, să protejeze dantura acestuia, dar și să fie longevivă. Există, însă, situații în care longevitatea unei lucrări protetice fixe este afectată și aceasta trebuie înlocuită.

Sănătatea dentară este extrem de importantă, mai ales că afecțiunile dentare nu se vindecă, ci trebuie „reparate” de medicul stomatolog cu ajutorul unor „artificii". Există mai multe motive pentru care pacienții își pierd dinții, inclusiv boli ale gingiilor, carii, răni și alte complicații dentare. Problemele dentare pot fi o sursă semnificativă de disconfort pentru mulți oameni. Printre cele mai comune soluții pentru persoanele cărora le lipsesc toți dinții sunt protezele dentare amovibile și protezele fixe, ambele oferind avantaje și dezavantaje distincte. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Odată ce un dinte este afectat din punct de vedere structural, sănătatea dentară este amenințată. De aceea, este necesară o proteză dentară, care va repara daunele produse la nivelul dintelui, atât din punct de vedere structural, cât și din punct de vedere estetic. O asemenea lucrare protetică fixă poate fi folosită și pentru înlocuirea unui dinte care lipsește din varii motive.

O proteză dentară fixă reprezintă proteza care provine dintr-o singură unitate care se întinde pe toată arcada, înlocuind toți dinții din arcada respectivă (toți dinții superiori sau toți dinții inferiori). Se numește „fixă” deoarece este înșurubată în gură. Spre deosebire de protezele detașabile, care pot fi scoase din gură de către pacient pentru curățare și întreținere, protezele dentare fixe sunt atașate permanent de implanturile dentare și pot fi îndepărtate doar de un stomatolog.

Ai nevoie de o proteză dentară pentru a arăta și a funcționa bine, astfel încât să poți vorbi, să mănânci și să nu ți se modifice fizionomia feței. De aceea, este un lucru bun că protezele dentare din zilele noastre, inclusiv protezele detașabile și fixe, sunt destul de diferite de protezele din trecut!  

Stomatologia de astăzi oferă mai multe tipuri de proteze din care poți să alegi cu ușurință. Opțiuni inovatoare, cum ar fi protezele dentare fixe, oferă beneficii semnificative față de protezele dentare amovibile mai tradiționale.

Ce este proteza dentară fixă

Proteza dentară fixă oferă satisfacție pacientului, întrucât presupune înlocuirea dinților lipsă, îmbunătățind astfel confortul pacientului. De altfel, specialiștii recomandă proteza dentară fixă și pentru a crește eficiența masticației, de a menține sănătatea și integritatea crestei alveolare rămase și de a îmbunătăți starea de spirit a pacientului 1.

Pentru ca proteza dentară să aibă aceste beneficii, medicul stomatolog trebuie ca la planificarea și proiectarea protezei fixe să țină cont de mai mulți factori, începând cu selecția adecvată a cazului, planificarea tratamentului și luând în considerare toți factorii biologici, mecanici și estetici înainte de a recomanda acest tip de tratament. Ținând cont de toate aspectele menționate mai sus tratamentul va avea ca rezultat longevitate favorabilă a protezei. În caz contrar, este posibil ca proteza dentară fixă să trebuiască înlocuită sau să ducă la apariția unor complicații. Cu toate acestea, deoarece protezele dentare fixe nu pot fi îndepărtate, acestea pot deveni susceptibile la inflamații și alte probleme orale.

De exemplu, uneori, e necesară înlocuirea unei lucrări protetice fixe, la un anumit interval după realizarea acesteia. Lucrarea protetică ar trebui să ofere confort pacientului, să fie estetică, să protejeze dantură acestuia, dar și să fie longevivă. Există, însă, situații în care longevitatea unei lucrări protetice fixe este afectată și aceasta necesită înlocuire.

Ce rol are lucrarea protetică fixă

Lucrarea protetică fixă este o piesă protetică ce restaurează morfofuncțional unitățile masticatorii, poate fi unidentară, când un dinte a avut o carie extinsă care nu a mai putut fi restaurată printr-o obturație coronară (plombă) sau în caz de fractură, precum și în situația absenței unuia sau mai multor dinți, dar care au de o parte și de alta a breșei edentate dinți restanți.

Ce avantaje are o proteză dentară fixă?

Este o lucrare stabilă: în comparație cu protezele dentare amovibile, protezele fixe sunt mai stabile și mai sigure. Acest lucru permite dinților să distribuie uniform forța de mușcătură și să îi facă pe pacienți să se simtă mai confortabil în timp ce mănâncă și vorbesc.

  • Arată natural și plăcut din punct de vedere estetic: proteza fixă arată exact ca dinții naturali, se modelează pe trăsăturile feței, motiv pentru care pacienții cu un astfel de tratament sunt mai încrezători atunci când zâmbesc. Și pentru că proteza dentară fixă arată natural, mulți pacienți le preferă în detrimentul protezelor dentare amovibile. 
  • Robuste și durabile: protezele dentare fixe sunt mult mai robuste și mai durabile decât protezele detașabile. Construcția dură face ca proteza medie fixă să reziste foarte bine în timp, cu cinci până la șapte ani mai mult decât proteza medie amovibilă.
  • Întreținere redusă: protezele dentare fixe necesită o întreținere mai mică în comparație cu protezele detașabile. Chiar dacă nu trebuie îndepărtate, ele trebuie periate foarte bine și chiar medicii le recomandă pacienților să folosească ață dentară. 
  • Montare personalizată: Protezele dentare fixe sunt personalizate și montate pentru a oferi un confort optim. Sunt mult mai precise și se potrivesc mai bine în comparație cu protezele dentare amovibile.

Protezele dentare fixe sunt, de asemenea, conductoare de căldură mai bune decât protezele dentare amovibile, oferind pacienților o mai bună percepție a temperaturii alimentelor. În plus, mulți pacienți afirmă că se simt mai încrezători datorită protezelor dentare fixe, deoarece simt proteza ca dinții lor „adevărați”. Ei descoperă că preocupările lor persistente dentare, fie că provin de la probleme dentare sau dinții care îi fac în mod constant conștienți de sine, dispar complet din gândurile lor.

Dezavantajele protezelor dentare fixe

Chiar dacă au numeroase avantaje, este bine să știi că protezele dentare fixe au și câteva dezavantaje.  

  • Invazive: Chiar dacă adaptarea personalizată este unul dintre cele mai mari puncte forte ale acestora, protezele dentare fixe sunt montate după o procedură relativ invazivă. Iar din acest motiv, protezele dentare fixe nu sunt recomandate pacienților care au oase fragile la nivelul mandibulei. 
  • Predispuse la infecții: Deoarece protezele dentare fixe nu pot fi curățate la fel de eficient precum se pot curăța protezele dentare amovibile, acestea pot crește riscul de acumulare a plăcii dentare între dinți. De altfel, crește și riscul de infecții și inflamații dentare.
  • Sunt destul de scumpe: protezele dentare fixe sunt de obicei puțin mai scumpe decât protezele detașabile.

Când se recomandă înlocuirea unei lucrări protetice fixe

O lucrare protetică fixă se înlocuiește atunci când nu mai corespunde din punct de vedere funcțional, fizionomic și biologic. Cel mai important factor în luarea acestei decizii este retracția gingivală cu expunerea rădăcinii dintelui stâlp ce pune probleme prin acumularea de resturi alimentare, placă bacteriană între gingie și lucrare.

Problemele la nivelul dinților sunt carii care uneori fac imposibilă restaurarea bontului și duc la extracția dintelui, iar la nivelul gingiei apare inflamația cu sângerări la periaj. O lucrare veche pune probleme estetice din cauza vizibilității metalului și a rădăcinii dintelui, dar și din cauza modificării de culoare în timp a dinților naturali (ceramica își menține culoarea în timp).

Problemele funcționale apar când lucrarea este deteriorată, materialul ceramic este spart și este afectată ocluzia.

Persoanele purtătoare de lucrări protetice vechi pot sesiza, dincolo de disconfortul estetic, un gust sau un miros neplăcut al gurii, sângerări gingivale, precum și retenționarea alimentelor în zona lucrării.

Oricare din aceste situații reprezintă un semnal de alarmă și un motiv pentru a se adresa medicului stomatolog.

Cum poți avea grijă de lucrările protetice fixe, prelungindu-se astfel termenul de valabilitate

În primul rând, îngrijirea și igiena dentară sunt esențiale pentru menținerea pentru o perioadă cât mai îndelungată a unei lucrări protetice fixe. Se recomandă spălarea cu atenție a lucrării protetice după fiecare masă, astfel încât să se îndepărteze resturile alimentare în totalitate. În acest scop, se recomandă cel puțin o dată pe zi (de preferat seara) folosirea aței dentare sau a unei periuțe interdentare, pentru eliminarea resturilor alimentare.

E indicat să se folosească apă de gură de cel puțin două ori pe zi, în scopul curățării și dezinfectării cavității bucale.

Vizitele regulate la cabinetul stomatologic sunt, de asemenea, esențiale pentru menținerea sănătății dentare, dar și pentru evitarea necesității de înlocuire a lucrării protetice fixe.

Specialiștii ne recomandă să mergem o dată la șase luni la medicul stomatolog pentru un consult de specialitate, fie că avem o lucrare protetica fixă sau nu. Controalele regulate permit medicului să depisteze problemele în stadiu incipient, iar astfel soluționarea acestora se face rapid, necostisitor și, poate cel mai important pentru mulți dintre noi, fără durere.

Amânarea consultului stomatologic vine la pachet cu o serie de riscuri pentru sănătatea dentară. Dacă ai o lucrare protetica fixă și observi următoarele simptome, mergi de urgență la dentist: inflamarea gingiei în dreptul lucrării protetice, apariția durerii, sângerările gingivale, migrarea lucrării, „spargerea” lucrării protetice sau halena.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Clinical and Radiographic Assessment of Reasons for Replacement of Metal- Ceramic Fixed Dental Prostheses in Patients Referring to Dental School”, J Clin Exp Dent. 2018, Roa’a Al Refai, Samah Saker
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5899812/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0