Se poate transmite artrita de la o generație la alta?

Dacă artrita este ereditară sau nu e o întrebare al cărei răspuns nu este simplu. Artrita se definește, de fapt, ca un grup de boli reumatice care include pentru 100 de tipuri diferite de artrită, cele mai frecvent întâlnite fiind artrita reumatoidă și osteoartrita. 

Fiecare tip de artrită reumatoidă are cauze, factori declanșatorii și de risc, precum și simptome specifice, care pot apărea mai devreme sau mai târziu în parcursul bolii. În timp ce unele boli din spectrul artritei au o componentă genetică, experții sunt de părere că în dezvoltarea acestui tip de boală apar mai mulți factori importanți.  Află, în cele ce urmează, care tipuri de artrită sunt ereditare și care sunt factorii de risc specifici în acest caz. 

Tipuri de artrită care se pot transmite ereditar

1. Osteoartrită

Osteoartrita se numărăr printre cele mai întâlnite forme de artrită și apare, de regulă, odată ce cartilajul dintre articulații se uzează, ducând la o fricțiune a oaselor între ele. Acest proces cauzează dureri, sensibilitate, rigiditate și inflamație la nivelul oaselor. Netratată, boala poate progresa până la limitatea unor acțiuni fizice, cele mai afectate articulații fiind cele ale mâinilor, genunchilor și șoldurilor.   Deși pierderea cartilajului este cauzată de osteoartrită, aceasta nu este cauza principală a acestei boli degenerative. 

Printre factorii de risc principali pentru osteoartrită se numără vârsta, moștenirea genetică, obezitatea și stresul sau loviturile repetate la nivelul articulațiilor. Dintre toate, înaintarea în vârstă pare a fi cel mai frecvent întâlnit factor de risc în instalarea osteoartritei. Cu toate acestea, s-a remarcat că femeile sunt mult mai predispuse la osteoartrita mâinilor, osteoartrita poliarticulară și cea a genunchilor față bărbați, în timp ce la aceștia prevalează osteoartrita șoldurilor.  

De asemenea, dacă osteoartrita este prezentă în istoricul familial, riscul de boală este mult mai crescut. Potrivit Cleveland Clinic1, între 40% și 65% dintre cazurile de osteoartrită au o componentă genetică, în special în cazurile de osteoartrită a mâinilor și a șoldurilor. 

Așadar, se poate spune dacă osteoartrita se transmite de la o generație la alta? Mai multe cercetări au asociat anumite variații de gene cu un risc crescut de osteoartrită, deși nu s-a identificat nicio genă specifică pentru osteoartrită. 

În concluzie, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, protejarea articulațiilor și prevenirea presiunii în exces pe acestea joacă un rol deosebit de important în menținerea sănătății lor. Printre tratamentele și remediile existente pentru osteoartrită se numără anumite tipuri de activitate fizică și fizioterapie și opțiunile farmaceutice, care constau în special în geluri și unguente antiinflamatoare. În cazuri grave, se poate apela la intervenție chirurgicală pentru înlocuirea articulației afectate. 

2.  Artrită reumatoidă

Artrita reumatoidă este printre cele mai comune tipuri de artrită autoimună și artrită inflamatorie din lume. Primele simptome pot apărea sub formă de febră, stare de oboseală, inflamație, durere localizată și pierderea apetitului. După care, pot apărea noduli reumatoizi sub piele, în zona coatelor și a mâinilor. La acest tip de artrită, sistemul imunitar atacă în mod eronat țesuturile articulare sănătoase. Acest fapt înseamnă că alte țesuturi și organe, inclusiv plămânii, ochii și inima, pot fi afectate. Procesul de deteriorare poate cauza probleme în plus, cum ar fi dureri cronice permanente, pierderea echilibrului și anumite diformități. 

Spre deosebire de osteoartrită, artrita reumatoidă afectează ambele părți ale corpului în același timp, de exemplu, ambele mâini sau genunchi. Depistarea timpurie și tratamentul adecvat pot aduce îmbunătățiri seminificative la pacient.

În ceea ce privește aspectul genetic, cauza exactă a artritei reumatoide nu este cunoscută în momentul de față. Acest tip de artrită este, însă, cunoscut drept boală ereditară pentru că anumite gene din materialul genetic moștenit sunt asociate cu un risc crescut de artrită reumatoidă. 

Potrivit unei cercetări2 pe aspectul genetic al artritei reumatoide, posibilitatea de transmitere pe cale ereditară a bolii este estimată la aproapte 60% din cazuri, iar contribuiția antigenului leucocitar uman la moștenirea acesteia este situat între 11% și 37%. 

Experții susțin că riscul este mai crescut atunci când aceste gene sunt combinate cu alți factori de risc, precum fumatul sau obezitatea. În timp ce artrita reumatoidă poate apărea la orice vârstă, riscul crește odată cu înaintarea în vârstă, așa încât multe cazuri sunt diagnosticate în jurul vârstei de 60 de ani. Femeile sunt mult mai predispuse la artrită reumatoidă față de bărbați. 

3. Spondilită anchilozantă

Spondilita anchilozantă este o formă rară de artrită inflamatorie cronică ce afectează coloanal vertebrală, cauzând dureri ale spatelui și șoldurilor, precum și rigiditate ce poate duce la fuzionarea vertebrelor.  Spondilita anchilozantă nu este o boală 100% transmisă genetic, dar dacă membri ai familiei o au, există un risc mai pronunțat să o dezvolte și urmașii acestora. Gena ALU-B27 este un marker regăsit la 95% dintre pacienții cu spondilită anchilozantă. Cu toate acestea, cercetătorii sunt de părere că boala este mai complexă și nu poate fi redusă la existența unei singure gene. Aceștia atrag atenția asupra anumitor factori de risc, precum expunerea la anumite tipuri de infecții, stresul și leziunile, precum și anumite boli (colita ulcerativă) care pot juca un rol important în dezvoltarea bolii. De regulă, bărbații sunt mai predispuși la spondilită anchilozantă decât femeile. 

4.  Fibromialgie

Fibromialgia este un sindrom ereditar care are ca simptome oboseală excesivă, dureri articulare și musculare, sensibilitate musculară și depresie. Fibromialgia afectează în special femeile. Potrivit oamenilor de știință, factorul genetic poate fi implicat în apariția fibromialgiei, în proporție de aproape 50%. 

5. Lupus

Lupus-ul este o boală autimună care se dezvoltă în urma intersecției mai multor factori hormonali, genetici și de mediu. Anumite gene au fost asociate cu apariția acestei boli, dar cauzalitatea nu este momentan cunoscută. În acest sens, s-a descoperit că rudele pacienților cu lupus sunt de 20 de ori mai predispuși în a dezvolta boala. 

6. Gută

Guta este o formă de artrită inflamatorie cauzată de hiperuricemie, atunci când se formează cristale de acid uric la nivelul țesuturilor din jurul articulațiilor, în special în regiunea degetelor mari de la picioare. Predispoziția la această boală este ereditară, dar acesta nu este unicul factor de risc. Sexul masculine, obezitatea, consumul de alcool și/sau de băuturi cu grad ridicat de fructoză, precum și o dietă bogată în purină poate duce la dezvoltarea hiperuricemiei.   

Când să mergi la medic?

Dacă ai istoric de artrită în familie, este important să îi comunici medicului. De asemenea, e important de reținut că primele semne de artrită apar în funcție de tipul de boală, dar în cele mai multe cazuri acestea vor include o combinație de durere, inflamație, rigiditate, înroșire a zonei afectate, precum și stare de oboseală și slăbiciune.  Este normal ca aceste simptome să apară și să dispară. Cu toate acestea, dacă durerea nu se calmează după câteva zile sau se înrăutățește, va trebui să mergi la doctor. 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1. Cleveland Clinic - Is Arthritis Hereditary?
https://health.clevelandclinic.org/is-arthritis-hereditary/ 
2. Studiul Genetics of Rheumatoid Arthritis — A Comprehensive Review, publicat în Springer Link, în ianuarie 2013, autori: Julia Kurko et al.
Link: https://link.springer.com/article/10.1007/s12016-012-8346-7 
Johns Hopkins - Causes of Lupus
https://www.hopkinslupus.org/lupus-info/lupus/ 
Johns Hopkins - Osteoarthritis: Epidemiology & Risk Factors
https://www.hopkinsarthritis.org/arthritis-info/osteoarthritis/oa-clinical-presentation/ 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0