De la ce varsta ar trebui sa te preocupe sanatatea articulatiilor

Fie că mergi, alergi sau înoți, este important să-ți menții articulațiile sănătoase. Articulațiile sunt amortizate de cartilaj și lichid sinovial. Acesta din urmă lubrifiază articulațiile, astfel încât acestea să se miște fără probleme. Dar pe măsură ce îmbătrânești, conținutul de apă al țesuturilor articulare scade. Când se întâmplă acest lucru, este mai probabil ca oasele să se frece unele de altele, iar mișcarea poate deveni mai dureroasă sau mai dificilă.

Pentru a evita durerea articulară severă, este important să ne protejăm din timp articulațiile și să facem tot posibilul pentru a oferi oaselor și cartilajului nutrienții de care au nevoie.

Atât cartilajul, cât și celelalte țesuturi conjunctive tind să se uzeze și să se deterioreze odată cu vârsta, problemele articulare existente agravându-se la unii dintre noi, iar în unele cazuri, declanșându-se probleme la nivelul articulațiilor la persoanele care nu au avut niciodată acest gen de disconfort.

Campanie DOC-Time RMN

Afecțiunile musculo-scheletice pot apărea pe parcursul vieții – de la copilărie până la vârsta înaintată. Acestea variază de la acele afecțiuni care apar brusc și sunt de scurtă durată (cum ar fi fracturile, entorsele, asociate cu durere și limitări în funcționare) până la afecțiuni pe termen lung, cum ar fi durerea lombară primară cronică și osteoartrita.

Articulațiile se degradează în urma procesului natural de îmbătrânire
 

Ce schimbări apar pe măsură ce înaintăm în vârstă

Este important, așadar, să înțelegem prin ce schimbări trec articulațiile noastre, pe măsură ce avansăm în vârstă, pentru a ști cum să le protejăm încă din tinerețe. Este posibil, de pildă, ca femeile să înceapă să prezinte semne ale durerii articulare datorate procesului de îmbătrânire după vârstă de 50 de ani, pe când la bărbați, aceste probleme pot să apară înainte de vârstă de 45 de ani.

Țesutul conjunctiv și cartilajul - stratul care asigură amortizarea șocurilor, situat în articulații - se poate subția de-a lungul timpului. Cu cât există mai puțin cartilaj (îngustarea spațiului articular), cu atât riscul că oasele să se frece unele de altele este mai mare, cauzând apariția unor probleme ce "pavează" drumul spre artroză.

Tot pe măsură ce avansăm în vârstă, există și o tendință a organismului de a pierde masă musculară. Așa că în locul mușchilor care absorb impactul unor activități din viața de zi cu zi, articulațiile vor prelua aceste sarcini, vor fi mai solicitate, mai tensionate, iar astfel se degradează, iar cartilajul se erodează.

Măsuri prin care-ți poți proteja articulațiile

Specialiștii spun că ar fi înțelept să adoptăm o serie de măsuri preventive cât mai devreme, de-a lungul vieții, pentru a ne proteja articulațiile și pentru a amâna debutul durerii articulare, a reumatismului sau debutul unor boli articulare degenerative. Așa că sănătatea articulațiilor noastre ar trebui să ne preocupe încă din tinerețe, când putem apela la anumite suplimente alimentare care mențin oasele și cartilajul într-o stare optimă de funcționare.

Menține-ți greutatea

În ceea ce privește sănătatea optimă a articulațiilor, este necesar să ne menținem greutatea corporală. Excesul de greutate corporală adaugă stres articulațiilor noastre, în special articulațiilor care poartă greutăți. Studiile au descoperit că pierderea în greutate reduce semnificativ durerea și rigiditatea genunchiului asociate cu osteoartrita genunchiului (gonartroza) 1.

Practică exerciții cu impact redus

Exercițiile fizice regulate sunt una dintre cele mai bune modalități prin care îți poți menține sănătatea articulațiilor. Motivul? Exercițiile fizice întăresc mușchii din jurul articulațiilor, ajutând la eliminarea presiunii de pe ei. De asemenea, poate îmbunătăți fluxul de nutrienți către cartilaj.

Beneficiile pe care dorești să le obții de pe urma activității fizice regulate și ale exercițiilor fizice pot fi obținute cu exerciții cu impact redus - un tip de exercițiu mai blând care minimizează stresul exercitat asupra articulațiilor în timpul antrenamentelor de mare intensitate.

Potrivit Fundației pentru artrită, exercițiile cu impact redus, care sunt mai ușoare pentru articulații, sunt înotul, golful, precum și mersul pe jos și ciclismul.

Întărește-ți mușchii

Muschii care ne susțin articulațiile trebuie menținuți puternici. Puteți lucra la menținerea sau îmbunătățirea forței musculare făcând exerciții de întărire. Antrenamentul cu greutăți este adesea folosit în acest sens. Aveți grijă să vă ajustați antrenamentele și să nu exagerați. Cu un antrenament adecvat de forță, veți crește stabilitatea articulatiilor tale, în timp ce scade durerea. 

Renunță la fumat

Fumatul este un viciu cu consecințe asupra întregului organism, chiar și asupra articulațiilor. Majoritatea oamenilor nu știu că fumatul crește riscul de osteoporoză și fracturi osoase.

Fumatul crește, de asemenea, probabilitatea de leziuni care implică bursita sau tendinita. De asemenea, fumătorii au un risc mai mare de dureri de spate și de artrită reumatoidă. Renunțați la fumat pentru a îmbunătăți sănătatea oaselor și a articulațiilor.

Unele studii sugerează că fumatul agravează durerea provocată de osteoartrită. Dacă fumezi, s-ar putea să simți durerea mai intensă.  

Ai grijă la dietă!

Ceea ce consumăm are un efect extraordinar asupra corpului nostru. Din fericire, unele alimente și băuturi pot ajuta la reducerea durerilor articulare și la întărirea oaselor, ajutându-ne să rămânem mobili.

Acizi grași omega-3

Deși beneficiile acizilor grași Omega-3 asupra sănătății articulațiilor sunt încă neclare, unii experți cred că aceștia ajută în durerile articulare. Acizii grași Omega-3 se găsesc în pește, semințe de in, kale, spanac, varza de Bruxelles și nuci. Se pot obține și prin suplimente cu ulei de pește.

Alimente antiinflamatoare

Durerea articulară este adesea cauzată de inflamație. Deși alimentele antiinflamatoare nu vor repara cartilajele sau articulațiile deteriorate, ele pot reduce o parte din disconfort. Încercați alimente bogate în acizi grași Omega-3, fructe bogate în antioxidanți precum cireșe și portocale, avocado, ceai verde și ulei de măsline.

Calciu 

Calciul ajută la întărirea oaselor și este deosebit de important pentru persoanele cu poliartrită reumatoidă, care prezintă un risc mai mare de osteoporoză. Puteți obține calciu din brânză, iaurt și lapte, dar dacă aveți intoleranță la lactoză, puteți consuma broccoli, spanac, kale, sardine, somon conservat, suc de portocale îmbogățit cu calciu și produse din soia.

Vitamina D 

Vitamina D este esențială pentru sănătate și ajută organismul să absoarbă calciul. Multe alimente sunt îmbogățite cu vitamina D, cum ar fi cerealele, iaurtul, tofu, brânza, sucul de portocale și laptele. Peștele este o sursă naturală de vitamina D. 

Hidratează-te

Nu uita că hidratarea este și ea o măsură care te ajuta să îți menții articulațiile sănătoase, deoarece apa din organismul tău lubrifiază cartilajul și tendoanele.

Dormi suficient

Lipsa unui somn de calitate poate agrava durerile articulare. Nopțile agitate pot provoca depresie, agrava durerea și chiar pot face mai probabil ca artrita să ducă la dizabilitate.  

NEWSLETTER DOC DEDICAT

A face din somn o prioritate începe cu o bună igienă a somnului. Asta înseamnă să te culci și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi. Opriți dispozitivele electrice (telefoane mobile, laptopuri, televizoare) cu cel puțin o oră înainte de somn. Faceți lucruri care să vă calmeze, cum ar fi o baie caldă sau savurați un ceai cald.

De la ce vârste putem lua suplimente pentru sănătatea articulațiilor?

Articulațiile mari ale corpului, așa cum sunt șoldurile și genunchii, devin din ce în ce mai importante pe măsură ce înaintăm în vârstă, așa că este bine să avem grijă de ele înainte că adevăratele probleme articulare să apară. Studiile au descoperit că, cu cât pacienții își îmbunătățesc mai devreme dieta și includ în alimentație anumiți nutrienți care susțin sănătatea articulațiilor, cu atât mai mari sunt șansele de a evita probleme mai grave, precum reumatismul sau artroza, care pot să apară după 50 sau 60 de ani.

Un moment bun pentru a începe să iei suplimente pentru articulații sănătoase, spun specialiștii, este în decada a treia și a patra de viață. În general, majoritatea oamenilor ating un "vârf" în ceea ce privește funcționarea hormonală și nutrițională în jurul vârstei de 25-30 de ani, însă după acest punct, mulți dintre noi încep să fie din ce în ce mai atenți la dieta și la stilul de viață, pentru a amâna cât mai mult efectele negative ale procesului natural de îmbătrânire.

Fiecare om are în organism o anumită cantitate de glucozamină, de exemplu, însă pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul ei scade. Acest lucru este valabil și în privința altor substanțe esențiale pentru articulațiile noastre, pe care corpul le produce, însă care se găsesc în cantități tot mai mici după pragul de 30-40 de ani.

Dacă dieta este prea săracă în glucozamină și alți nutrienți esențiali, unele persoane vor începe să aibă ocazional dureri articulare și disconfort articular pe măsură ce se apropie de 35 de ani sau după ce depășesc acest prag. Explicația oamenilor de știință este una pe care probabil o cunoști: după o anumită vârstă, organismul uman începe să aibă nevoie de cantități mai mari de glucozamină și condroitina pentru a menține cartilajul sănătos.

Dacă nu ești sigur ce fel de suplimente să iei pentru a-ți menține articulațiile sănătoase, este bine să ceri sfatul unui medic specialist, mai ales dacă ai început să observi o redoare (rigiditate) articulară care îți creează disconfort ori durere.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Non-operative treatment options for knee osteoarthritis”. Ann Transl Med. 2019;7(Suppl 7):S245. doi:10.21037/atm.2019.06.68, DeRogatis M, Anis HK, Sodhi N, et al.
https://doi.org/10.21037/atm.2019.06.68
Arthritis Foundation - 14 Ways to Work Out With Arthritis 
https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/physical-activity/other-activities/14-ways-to-work-out-with-arthritis
American Academy of Orthopaedic Surgeons - Smoking and Musculoskeletal Health
https://orthoinfo.aaos.org/en/staying-healthy/smoking-and-musculoskeletal-health/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0