4 din 10 persoane vor dezvolta de-a lungul vietii artrita la maini

Daca prezentati dureri si rigiditate la nivelul mainii si degetelor, nu sunteti singurul. Un studiu raporteaza ca 40% dintre oameni vor suferi de artrita la cel putin o mana.

Procentul inregistrat in noul studiu este „cu putin sub procentul de osteoartrita la nivelul genunchiului (n.r. - asa cum mai este numita gonartroza) si considerabil mai mare decat cel al osteoartritei la nivelul soldurilor (n.r. - asa cum mai este cunoscuta coxartroza)”, a subliniat dr. Daniel Polatsch. Acesta este co-director al New York Hand & Wrist Center (centrului pentru afectiunile mainilor si incheieturilor) din cadrul Spitalului Lenox Hill din New York.

Artritaafecteaza mobilitatea si puterea la nivelul mainilor si cauzeaza dificultate in desfasurarea activitatilor de zi cu zi”, a spus Polatsch.

Echipa de cercetatori de la baza studiului a fost condusa de Jin Qin, de la Programul privind Artrita din cadrul U. S. Centers for Disease Control and Prevention - CDC (Centrelor pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite). Cercetatorii au analizat datele a peste 2200 de persoane din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, intre anii 1999 si 2010. Toate persoanele participante la studiu aveau peste 45 de ani.

Informatiile stranse au inclus simptome prezentate de participanti si radiografii ale mainilor.

Femeile s-au confruntat cu un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune decat barbatii - aproape jumatate dintre femei (47%) au dezvoltat artrita la nivelul mainilor. Potrivit datelor furnizate de echipa lui Qin, doar un sfert dintre barbati au dezvoltat artrita la nivelul mainilor. Caucazienii au fost mai predispusi la dezvoltarea bolii decat persoanele de culoare, procentele fiind de 41% pentru caucazieni, respectiv 29% pentru persoanele de culoare.

De asemenea, greutatea in exces constituie un alt factor de risc pentru artrita la nivelul mainilor. Studiul a aratat ca riscul in cazul persoanelor obeze a fost de 47%, fata de 36% in randul persoanelor cu o greutate normala.

Dr. Steven Carsons este seful sectiei de reumatologie a Spitalului Winthrop NYU din Mineola, New York. Acesta a precizat ca faptul ca artrita la nivelul mainilor este mai des intalnita in randul femeilor si de aceea „a fost indelung considerata ca avand o baza genetica si hormonala”.

Legatura cu obezitatea este cu atat mai interesanta, a spus Carsons. „Desi s-a presupus intotdeauna ca obezitatea este un factor de risc pentru aparitia osteoartritei (n.r. - artrozei) la nivelul articulatiilor care sustin greutatea corpului, precum cele ale genunchiului, aceste date au dezvaluit asocierea oarecum surprinzatoare a obezitatii cu riscul de dezvoltare a osteoartritei la nivelul mainilor, pe durata vietii".

Studiile recente au sugerat ca obezitatea ar putea sa provoace o „inflamatie sistemica” la nivelul organismului, a precizat Carsons, ceea ce ar putea creste riscurile de dezvoltare a artritei la nivelul unei articulatii care nu sustine greutatea corpului, precum articulatiile de la maini.

Deoarece artrita la nivelul mainilor poate fi invalidanta, Polatsch sustine ca „optiunile de tratament și accesul la specialisti trebuie sa se imbunatateasca pentru a micsora impactul acestei afectiuni potential invalidante in randul populatiei imbatranite”.

Ce tipuri de artrita afecteaza mainile

Atat osteoartrita (artroza), cat si artrita reumatoida pot sa afecteze mainile. Desi artroza se datoreaza modificarilor degenerative aparute in cartilaj, artrita reumatoida este rezultatul unei afectari autoimune.

Poliartrita reumatoida apare cand sistemul imunitar ataca tesuturile sanatoase care protejeaza articulatiile. Simptomele care rezulta de aici pot fi similare cu cele ale osteoartritei (artrozei) si includ durere, inflamatie si roseata.

Artrita reumatoida poate sa apara si la persoanele care nu prezinta factori de risc. Chiar si asa, statisticile arata ca femeile au o predispozitie mai mare de a dezvolta aceasta boala, in comparatie cu barbatii. Risc mare de artrita reumatoida au cei cu un istoric familial de boala, cei care sunt obezi si fumatorii.

Care sunt simptomele artritei reumatoide la maini

Majoritatea tipurilor de artrita provoaca simptome precum: durere ce apare odata cu miscarea sau cand persoana este in repaus (nu isi misca mainile), umflarea articulatiilor, redoarea (intepenirea) articulatiilor, deformarea articulatiilor, slabiciunea si pierderea masei musculare, pierderea functiei articulare si a functiei musculare.

Desigur, simptomele difera putin, in functie de tipul de artrita de care suferiti (sau de care banuiti ca suferiti).

Simptomele poliartritei reumatoide la maini sunt:

•    durere la incheietura si la articulatiile de jos ale degetelor de la maini
•    deformari ale incheieturii si deformari ale degetelor, in sensul ca acestea nu mai sunt drepte
•    rupturi de tendoane, care afecteaza capacitatea degetelor de a sta drepte
•    senzatie inexplicabila de oboseala, extenuare,
•    durere continua, prin tot corpul, ce poate semana cu starile gripale.

Pentru un diagnostic corect, mergeti la medicul reumatolog. Acesta va va pune o serie d intrebari care il vor ajuta sa diagnosticheze artrita mainilor. El va efectua examenul fizic al mainilor si va identifica orice fel de anomalii, cautand semne precum degetele usor curbate sau noduli distinctivi (noduli reumatoizi).

Daca este nevoie, medicul va va recomanda teste imagistice, precum radiografia sau RMN-ul, iar in unele cazuri, va va da sa faceti teste de sange, pentru a afla daca sunt prezenti markeri ce indica prezenta inflamatiei sau o posibila boala autoimuna.

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0