
Pe ce zone ale pielii se poate dezvolta melanomul
Pe ce zone ale pielii se poate dezvolta melanomul
Pe ce zone ale pielii se poate dezvolta melanomul
Melanomul poate apărea pe orice zonă a pielii, dar şi la nivelul mucoaselor. Acesta este cel mai rar, dar si cel mai periculos tip de cancer de piele. Diagnosticat în fază incipientă, melanomul are şanse de vindecare şi este tratat prin îndepărtarea cu ajutorul unei intervenţii chirurgicale minore.
Melanomul debutează la nivelul celulelor pielii care sunt responsabile cu crearea pigmentului, adică melanocitele. Atunci când melanocitele sunt afectate de radiaţiile UV, se pot produce mutaţii, apărând astfel tumorile.
Majoritatea melanoamelor se dezvoltă pe zone fotoexpuse (care au „beneficiat” de o expunere îndelungată la soare). Astfel se face că localizările cele mai frecvente unde se dezvoltă melanoamele sunt reprezentate de zona spatelui (mai ales la bărbaţi), gambe (mai ales la femei), braţe şi antebraţe. Faţa, gâtul şi urechile sunt, de asemenea, predispuse melanomului.
Însă nu toate melanoamele se dezvoltă în strânsă legătură cu expunerea la soare. Există persoane ce fac melanom pe zone care nu sunt expune frecvent la ultraviolete, cum ar fi tălpile sau alte zone ale corpului. Pentru apariţia acestora, predispoziţia genetică are o implicare deosebită.
Unele forme de melanom pot apărea şi pe faţă sau pe pielea capului, pe palme ori tălpi, şi spaţiile dintre degete. Există forme de melanom ce se dezvoltă la nivelul unghiilor. Unele tumori apar şi la nivelul mucoaselor, pe mucoasa bucală sau genitală.
Citeste si Cum arată un melanom
Melanomul nu este o tumoră ce poate avea localizare exclusiv cutanată, celule pigmentare existând şi în alte organe, cum ar fi ochiul şi creierul (meningele).
La nivel cutanat, melanoamele pot fi tumori primare, dar pot fi şi metastaze la distanţă ale unui melanom primar.
Cum apare melanomul
Melanomul se poate dezvolta la nivelul unei aluniţe deja existente, dar poate să apară şi sub forma unei leziuni nou apărute la nivel cutanat.
Pentru a verifica o aluniţă sau orice altă formaţiune apărută la nivelul pielii, fă testul ABCDE.
A: verifică dacă aluniţa are o forma asimetrică. Dacă are, mergi la medicul dermatolog.
B: marginea neregulată a aluniţei reprezintă un alt semnal de alarmă (B provine din englezescul border).
C: aluniţele în mai multe culori pot fi, de asemenea, melanom.
D: melanomul depăşeşte adesea 6 cm, în timp ce aluniţele sunt, de regulă, mai mici.
E: evoluţia melanomului este un alt aspect important. O aluniţă care îşi schimbă forma sau dimensiunile ori culoarea, poate fi melanom.
Alte simptome care pot trăda melanomul sunt:
- O aluniţă sau leziune care capată o crustă
- O aluniţă care sângerează
- Mancărimi la nivelul unei aluniţe
- Umflarea unei aluniţe
- Schimbarea texturii unei aluniţe
Cu cât melanomul este identificat mai devreme, cu atât şansele de vindecare ale acestuia sunt mai mari.De aceea, sunt recomandate controalele dermatololgice periodice, precum şi autoexaminarea lunară a pielii şi a aluniţelor deja existente.
Sursa foto: Shutterstock