Migdale sau caju? Specialistii dau verdictul
Potrivit specialistilor, adultii sanatosi ar trebui sa consume 30 de grame de nuci pe zi pentru a preveni aparitia bolilor de inima. Atat migdalele, cat si caju-ul sunt variante sanatoase, fiind nuci bogate in grasimi nesaturate – care sunt insa mai sanatoase?
Diferentele dintre migdale si caju
Grasimi: si migdalele, dar si caju-ul contin cantitati mari de grasimi nesaturate, despre care se stie ca reduc nivelul de colesterol din sange. Totusi, la aceasta categorie castiga migdalele, o cantitate de 30 de grame de migdale avand un continut de grasimi de 15 grame, in timp ce aceeasi cantitate de caju are doar 13 grame de grasimi. De asemenea, caju-ul contine si grasimi saturate, ceea ce inseamna ca ar trebui consumat ocazional, nicidecum zilnic.
Vitamina E: si la aceasta invingatoare sunt migdalele. O portie de 30 de grame de migdale contine 45% din doza zilnica recomandata de vitamina E, in timp ce caju-ul are abia 2% din cantitatea de vitamina E de care organismul are nevoie zilnic.
Calciu: tot migdalele troneaza si atunci cand vine vorba despre continutul de calciu, acestea avand o cantitate de 6 ori mai mare de calciu, in comparatie cu caju-ul. O portie de migdale vine la pachet cu 76 mg de calciu.
Vitamina K: de aceasta data, caju-ul detroneaza migdalele. O portie de 30 de grame de caju contine 10 mcg de vitamina K, doza zilnica recomandata pentru femei fiind de 90 mcg/ zi, iar pentru barbati de 120 mcg/ zi. Migdalele nu contin deloc vitamina K.
Zinc: tot caju-ul este invingator si atunci cand vine vorba despre continutul de zinc, acesta avand de doua ori mai mult zinc decat migdalele. O portie de caju contine 1,6 mg de zinc.
Sodiu: o portie de caju de 30 de grame contine 22 mg de sodiu, in timp ce migdalele nu au sodiu deloc, ceea ce inseamna ca acestea din urma sunt mai indicate.
Zahar: o portie de migdale de 30 de grame contine 4 grame de zahar, in timp ce aceeasi portie de caju contine 7 grame de zahar. Asadar, si la aceasta categorie migdalele sunt favorite, fiind mai sarace in continutul de zahar.
Calorii: o portie de 30 de grame de migdale (aproximativ 22 de migdale) are 170 de calorii, in timp ce o portie de caju (aproximativ 18 nuci) are 163 de calorii.
Fibre: cu toate ca migdalele si caju-ul au acelasi continut in proteine, la capitolul fibre lucrurile stau putin diferit. Migdalele sunt de trei ori mai bogate in fibre, in comparatie cu caju-ul.
Ambele nuci sunt sanatoase si recomandate, fiind bogate in fier, magneziu, vitamina B6, niacin si acid folic. Totusi, daca scopul tau este acela de a-ti proteja inima, migdalele ar trebui sa fie favoritele tale.
Laptele de migdale vs laptele de caju
Laptele vegetal, fie el de migdale, fie de caju, este mult mai sanatos decat laptele de origine animala. Acesta nu contine colesterol si nici lactoza, insa este bogat in vitamine si minerale importante pentru organism.
Valorile nutritionale sunt aproape identice in cazul laptelui de migdale si al celui de caju. Laptele de caju este insa mai dulce decat cel de migdale, are o textura mai cremoasa si se prepara mai usor pentru ca nu e necesar sa oparesti caju-ul inainte de a-l transforma in lapte.
Sursa foto: Shutterstock