Nucile de caju: beneficii si contraindicatii

Nucile de caju nu numai că sunt extrem de gustoase, însă sunt și bogate din punct de vedere nutrițional și au o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar și câteva riscuri despre care te informăm în acest articol.

Nucile de caju fac parte din aceeași familie cu fisticul și mango, fiind originare din partea de nord-est a Braziliei. Aceste nuci sunt însă cultivate în prezent și în țări precum India, Sri Lanka, Kenya sau Tanzania.

Beneficii consum nuci de caju

Nucile de caju au multe beneficii potențiale pentru sănătate, pe care te invităm să le descoperi.

Sunt bogate în nutrienți de preț

Nucile de caju au o valoare nutrițională impresionantă. Acestea conțin proteine, dar și minerale precum cuprul, calciul, magneziul, fierul, fosforul, potasiul și zincul. Nucile de caju conțin, de asemenea, și vitamine precum vitamina C, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6, vitamina E și vitamina K. Acidul oleic și grăsimile mononesaturate se regăsesc, de asemenea, în caju.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pot preveni afecțiunile cardiace

Nucile caju sunt bogate în grăsimi dietetice, esențiale pentru ca organismul să absoarbă vitaminele solubile în apă, dar și să producă acizi grași importanți pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge. Consumate în cantități moderate, grăsimile sănătoase reduc nivelul de colesterol din sânge, scăzând riscul cardiovascular.

Dietele bogate în nuci, inclusiv caju, au fost în mod constant legate de un risc mai scăzut de a dezvolta diverse afecțiuni și evenimente cu potențial fatal, cum ar fi accidentul vascular cerebral și bolile de inimă.

Pot să fortifice musculatura

Nucile caju reprezintă o sursă bogată de magneziu, esențial pentru dezvoltarea armonioasă a oaselor, dar și a țesuturilor musculare și a organelor. Magneziul ajută la menținerea echilibrată a tensiunii arteriale, stimulează sistemul imunitar, dar menține totodată și oasele sănătoase.

Sunt benefice pentru sănătatea oculară

Nucile caju conțin luteină și zeaxantină, care acționează precum antioxidanții atunci când sunt consumate în mod regulat. Acești compuși protejează vederea și scad riscul de cataractă.

Pot reduce riscul de boli cronice

Potrivit unui studiu efectuat în cadrul Universității Harvard, două porții de nuci de caju pe zi previn diabetul, cancerul și afecțiunile cardiovasculare. 

Ajută la eliminarea kilogramelor în plus

Înlocuirea grăsimilor de origine animală cu cele mononesaturate și polinesaturate din nucile caju reprezintă o metodă excelentă de menținere a greutății și de reducere a colsterolului. Aportul de caju reduce foamea și favorizează senzația de sațietate, aspecte esențiale atunci când vrei să pierzi în greutate fără să te chinui.

Cercetările recente sugerează că organismul uman poate digera și absorbi doar aproximativ 84% din caloriile din caju, probabil pentru că grăsimea pe care o conțin aceste nuci rămâne prinsă în peretele fibros al acestora, mai degrabă decât să fie absorbită în timpul digestiei. Atenție, însă, prăjirea nucilor poate crește capacitatea organismului de a le digera complet, crescând astfel și numărul de calorii absorbite, deci e indicat să fie consumate crude sau coapte și cu moderație (cel mult un căuș de palmă pe zi, între mese).

Pot fi utile pentru diabetici

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot beneficia de adăugarea nucilor de caju în meniul obișnuit. Acest lucru se datorează în parte faptului că nucile de caju sunt o sursă bună de fibre, un nutrient care ajută la prevenirea creșterii glicemiei și despre care se crede că oferă protecție împotriva diabetului de tip 2.

Deși studiile științifice care analizează efectele ncuilor de caju asupra nivelului de zahăr din sânge sunt limitate, unele au indicat că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au consumat mici cantități de caju zilnic au avut niveluri generale mai scăzute de insulină - un marker al controlului zahărului din sânge - decât cele care nu au mâncat deloc caju.

Reduc riscul de anemie

Nucile caju reprezintă o sursă excelentă de fier, care are un rol important în oxigenarea organismului. Deficitul de fier poate cauza oboseală, anemie și poate crește riscul de infecții.

Previn calculii biliari

Calculii biliari sunt alcătuiți, de regulă, din depozite de colesterol, care se acumulează la nivelul veziculei biliare. Consumul regulat de nuci caju reduce însă riscul de formare a acestor calculi.

Fortifică sistemul imunitar

Nucile de caju conțin zinc, care joacă un rol important în fortificarea sistemului imunitar.

Contraindicații consum nuci de caju

Deși, cum am discutat, nucile de caju pot avea o mulțime de beneficii pentru sănătate, nu toată lumea se poate bucura de consumul acestora. Persoanele cu litiază renală (pietre la rinichi) și cele care au alergii la alte nuci ar trebui să consume caju cu precauție sau să ceară înainte sfatul medicului.

Pietrele la rinichi

În cazul în care ai pietre la rinichi, e recomandată limitarea consumului de nuci de caju. Acestea conțin săruri de oxalat, care favorizează absorbția calciului în organism, crescând, astfel, și riscul de formare a pietrelor la rinichi. Unele studii științifice au arătat că persoanele care suferă de pietre la rinichi ar trebui să consume cantități extrem de limitate de caju sau să nu consume deloc.

Alergiile alimentare

În ciuda nenumăratelor efecte benefice ale nucilor de caju, există și situații în care aceste nuci pot cauza probleme de sănătate. Este vorba despre alergiile alimentare, care pot fi declanșate de aceste nuci. În cazul apariției unor reacții alergice după consumul de caju, e indicat să se apeleze la asistență medicală de urgență, deoarece reacțiile alergice puternice pot pune viața în pericol.

Dermatita de contact

Dermatita de contact este o formă de eczemă care apare după expunerea pielii la o substanță cu potențial alergen. Dacă observi formarea unei eczeme în jurul gurii după consumul de caju, apelează la medic.

Cum să cumperi, depozitezi și consumi nucile de caju?

Asigură-te că achiziționezi nuci de caju de calitate, de culoare alb-gălbui, care nu miros a rânced. Depozitează-le într-un loc uscat și răcoros, eventual într-o pungă închisă ermetic, pe care o poți ține la frigider sau în cămară. Nucile de caju pot fi consumate ca atare, dar și sub formă de unt sau preparate ca înlocuitor de brânză vegetală, adăugate în salate, alături de legume sau fructe, în cerealele de la micul dejun ori chiar în preparate culinare mai complexe.

Rețete cu caju

Deși caju-ul se mănâncă, de cele mai multe ori, pe post de gustare, crud, copt sau prăjit, acesta poate fi utilizat în diverse rețete sărate sau dulci.

Curry de pui cu caju

Dacă ți-e poftă de o mâncare savuroasă și picantă, îți propunem acest curry de pui cu caju:

Ingrediente pentru trei porții:

1 ceapă mică, tocată
3-4 căței de usturoi feliați
3 cm de rădăcină de ghimbir, descojită și tocată grosier
1 ardei iute fără semințe, tocat (poți pune mai puțin dacă nu îți place atât de picant)
1 legătură de frunze de coriandru (sau de pătrunjel, dacă nu îți place coriandrul), tocate
100 g de caju crud, nesărat
2 linguri de ulei de cocos (sau de măsline)
1 linguriță de garam masala
400 g de roșii tocate
450 ml de supă clară de pui
3 bucăți de piept de pui, tăiate cuburi
150 g iaurt grecesc 
150 g de legume verzi opărite (la alegere între spanac, fasole verde, kale, sparanghel sau broccoli)

Preparare:

Pune ceapa, usturoiul, ghimbirul, ardeiul iute și coriandrul sau pătrunjelul într-un robot de bucătărie și mixează până iese o pastă.

Încinge o cratiță mai mare la foc mediu. Prăjește nucile de caju pe uscat, fără ulei, timp de 1-2 minute, până devin aurii, ritindu-le prin cratiță, apoi scoate-le într-un castron mic și lasă-le deoparte. Pune cratița din nou pe foc, adaugă uleiul de cocos și prăjește pasta obținută la blender timp de 5 minute, adaugă și garam masala și gătește încă 2 minute.

Pune în cratiță apoi roșiile și supa clară și amestecă bine. Mixează și caju-ul cu puțină apă la blender, ca să obții o pastă, apoi pune-l în tigaie și amestecă dn nou foarte bine. Când mâncarea dă în fiert, se face focul mai mic și se fierbe 30 de minute până când sosul s-a îngroșat.

Apoi se adaugă bucățile de pui în sos, se acoperă cratița cu un capac și se mai lasă încă 15-20 minute, până când puiul este fiert. La final, se adaugă iaurtul grecesc și se amestecă bine pentru a se obține un sos cremos.

Când se va servi mesenilor, porția de curry se presară cu frunze de coriandru sau de pătrunjel și într-o margine a farfuriei se pun și o lingură-două de frunzoase opărite și tocate.

Parmezan vegan de caju

Dacă vrei să obții o versiune vegană de parmezan, încearcă rețeta de mai jos.

Ingrediente:

150 g de caju crud
½ linguriță de usturoi pudră
4 linguri de drojdie nutritivă (numită și drojdie inactivă)
1 linguriță de sare

Preparare:

Pune toate ingredientele într-un robot de bucătărie mic sau o râșniță electrică și pulsează de câteva ori până obții o pulbere grosieră. Pune parmezanul vegan într-un recipient etanș care poate fi păstrat în cămară timp de până la o săptămână. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Nut Consumption in Relation to Cardiovascular Disease Incidence and Mortality Among Patients With Diabetes Mellitus
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30776978/
Studiul „Nut Consumption in Relation to Cardiovascular Disease Incidence and Mortality Among Patients With Diabetes Mellitus”, apărut în Circ Res. 2019 Mar 15;124(6):920-929. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.118.314316, autori: Gang Liu et al.
NCBI - Effects of Daily Consumption of Cashews on Oxidative Stress and Atherogenic Indices in Patients with Type 2 Diabetes: A Randomized, Controlled-Feeding Trial
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6408729/
Studiul „Effects of Daily Consumption of Cashews on Oxidative Stress and Atherogenic Indices in Patients with Type 2 Diabetes: A Randomized, Controlled-Feeding Trial”, apărut în Int J Endocrinol Metab. 2019 Jan; 17(1): e70744, doi: 10.5812/ijem.70744, autori: Reihaneh Darvish Damavandi et al.
BBC Good Food - Cashew recipes 
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/cashew-recipes

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0