

Fisticul: beneficii si valori nutritionale
Fructele de fistic provin din arborele cu acelasi nume, originar din zonele montane ale Greciei, Turciei, Siriei, Iranului, Pakistanului si Afganistanului.
Beneficiile nenumarate pe care fisticul le are pentru sanatate face din acesta un fruct pe care trebuie sa il introducem in dieta noastra.
Bineinteles, este vorba despre fisticul crud si nesarat, intrucat procesul de prajire si sarea ii reduc din calitatile nutritive.
Valori nutritionale 30 g de fistic
Calorii: 160
Proteine: 6 grame
Fibre: 3 grame
Grasimi: 15 grame, dintre care doar 2 grame sunt de grasimi saturate
Vitamina B6: 25% din doza zilnica recomandata
Magneziu: 10% din doza zilnica recomandata
Beneficii fistic
Scade colesterolul “rau” – un studiu a demonstrat ca o dieta slab calorica, care include fistic, poate sa scada nivelul de colesterol in numai 4 saptamani. Fisticul contine, de asemenea, si l-arginina, aminoacid care face arterele mai flexibile si impiedica formarea cheagurilor de sange, prevenind atacul de cord.
Te ajuta sa controlezi greutatea – fisticul mentine senzatia de satietate si previne mancatul excesiv. Trebuie sa ai mare grija insa la cantitatea de fistic consumata intrucat acesta iti poate sabota dieta daca este consumat in cantitati mari.
Previne diabetul – fosforul previne diabetul de tip 2, iar intr-o cana de fistic regasim 60% din doza zilnica recomandata de fosfor.
Benefic pentru sistemul nervos – vitamina B6 este benefica pentru sistemul nervos, iar aceasta se regaseste din belsug in fistic. Vitamina B6 are un rol esential in pentru aminoacizi, care la randul lor ajuta la transmiterea impulsurilor nervoase catre creier.
Fortifica sistemul imunitar – tot vitamina B6 din fistic ajuta si la fortificarea sistemului imunitar, care ne fereste organismul de boli.
Mentine pielea hidratata – fisticul combate aspectul uscat al pielii. Grasimile saturate din fistic joaca un rol important in mentinerea unei pieli frumoase.
Are proprietati antioxidante – cercetatorii au descoperit ca antioxidantii din fistic neutralizeaza efectul radicalilor liberi asupra organismului.
Benefic in tratarea anemiei – fisticul are un continut ridicat in cupru, care faciliteaza absorbtia fierului in organism. Asadar, persoanele care sufera de anemie pot avea de castigat de pe urma consumului de fistic.
Proprietati afrodisiace – potrivit cercetatorilor, fisticul influenteaza vitalitatea sexuala in cazul barbatilor. Barbatii care au consumat 100 de grame de fistic pe zi pret de trei saptamani au inregistrat o imbunatatire cu pana la 50% a functiei erectile.
Proprietati antiinflamatoare – fisticul contine vitamina A, vitamina E si are si proprietati antiinflamatoare asa ca poate fi folosit pentru reducerea inflamatiilor de orice fel din organism.
Cum poti introduce fisticul in dieta ta
Consuma fisticul ca atare, pe post de gustare intre mese. Alege fistic crud si fara sare sau alte condimente.
Foloseste fisticul pe post de ingredient pentru smoothie-uri.
Prepara, cu ajutorul blenderului, o pasta de fistic, pe care o poti folosi in salate sau pe post de sos pentru anumite preparate precum chipsurile din varza kale.
Piseaza fisticul in mojar si foloseste pulberea obtinuta pentru a asezona preparatele consumate, fie ca este vorba despre feluri principale, fie ca este vorba despre deserturi.
Sursa foto: Shutterstock