Consumul de migdale poate creste colesterolul bun (HDL)

Daca iti plac migdalele si recurgi la ele fie dimineata, la micul dejun, fie ca o mica gustare sanatoasa peste zi, intre mese,  acum ai inca un motiv sa le consumi. Oamenii de stiinta au descoperit ca acestea ar putea contribui la imbunatatirea nivelului colesterolului HDL, asa-numitul colesterol bun.

Potrivit cercetatorilor, consumul regulat de migdale ar putea ajuta la cresterea nivelului colesterolului HDL, iar in acelasi timp poate imbunatati modul in care colesterolul este eliminat din corp. Migdalele au un continut crescut de  fibre si grasimi nesaturate,sănătoase, proteine, magneziu și vitamina E. Ele nu  contin deloc colesterol, iar ca orice tip de  grăsime nesaturata consumul de migdale poate îmbunătăți cantitatea si calitatea colesterolului din sânge, conform Asociației Americane a Inimii, dar si scăderea nivelului de zahăr din sânge si tensiunii arteriale, reduc senzatia de foame si pot fi ingrediente pretioase in curele de slabire.  

Conform studiilor, consumul  zilnic  de aproximativ 56 g migdale crude timp de patru luni poate  modifica procentele de grăsime corporală, în timp ce consumul de gustari de migdale între mese poate îmbunătăți profilurile lipidelor din sânge.

NEWSLETTER DEDICAT DOC
In cadrul unui studiu recent, publicat in "Journal of Nutrition", oamenii de stiinta au comparat nivelurile si functia lipoproteinei de densitate mare (high-density lipoprotein sau colesterolul HDL) in cazul persoanelor care au mancat migdale in fiecare zi cu nivelurile si functia lipoproteinei aceluiasi grup de persoane, cand acestea au mancat o briosa in loc de migdale. Cercetatorii au descoperit ca in timp ce participantii urmau dieta cu migdale, nivelul colesterolului HDL, cat si functionalitatea acestei lipoproteine de densitate mare s-au imbunatatit.

Cum ajuta colesterolul bun

Studiul a fost construit pe cercetari anterioare despre efectele migdalelor asupra dietelor care reduc nivelul colesterolului. Exista multe cercetari ample care arata ca o dieta care contine migdale scade lipoproteinele de densitate mica sau colesterolul LDL (low density lipoproteins), cel care reprezinta un factor de risc major in ceea ce priveste bolile cardiovasculare. Insa pana acum nu se stiau atat de multe despre modul in care migdalele afecteaza colesterolul HDL, cel care este considerat colesterolul bun si care ajuta la scaderea riscului de boli cardiovasculare.

Oamenii de stiinta au vrut sa vada daca migdalele ar putea nu doar sa creasca nivelurile acestei lipoproteine (HDL), ci sa imbunatateasca si functia colesterolului HDL, care functioneaza prin acumularea placilor de colesterol din tesuturi precum arterele si ajuta la transportarea si eliminarea acestui colesterol din corp.

Colesterolul HDL este o lipoproteina foarte mica atunci cand este eliberata in circulatia sangelui. El este precum o punga de gunoi care, treptat, devine tot mai mare si din ce in ce mai sferica, pe masura ce aduna colesterolul din celule si din tesuturi, inainte de a le depozita in ficat, acolo unde vor fi descompuse.

In functie de cat de mult colesterol a colectat aceasta "punga de gunoi", colesterolul HDL este impartit in 5 subcategorii, care variaza de la particule foarte mici, pana la unele mai mari, considerate mai mature. Cercetatorii sperau astfel ca, mancand migdale, va rezulta o cantitate de particule mai mari de colesterol HDL, ceea ce ar insemna o imbunatatire a functiei colesterolului HDL.

In ce a constat "dieta" cu migdale

In cadrul studiului cu o alimentatie controlata, 48 de barbati si femei, cu colesterolul LDL marit, au participat la doua perioade de test, in care au tinut o anumita dieta timp de 6 saptamani. In ambele perioade, dietele participantilor erau identice, cu exceptia unei gustari zilnice. In cadrul dietei cu migdale (ca gustare), participantii au primit 43 de grame de migdale pe zi. In perioada de control, participantii au primit in locul migdalelor o briosa de banane.

La sfarsitul fiecarei perioade de dieta controlata, cercetatorii au masurat nivelurile si functia colesterolului HDL, la fiecare participant in parte. Oamenii de stiinta au comparat apoi rezultatele cu masuratorile de baza, facute participantilor la inceputul studiului.

Cercetatorii au descoperit ca, in comparatie cu dieta de control, dieta cu migdale a crescut colesterolul HDL (atunci cand particulele erau la cea mai mare dimensiune si la cel mai matur stadiu dintre cele 5) cu 19%. In plus, dieta cu migdale a imbunatatit functia colesterolului HDL cu pana la 6,4%, in randul participantilor cu o greutate normala.

In plus, s-a demonstrat că adăugarea de migdale în dietă nu numai că reduce nivelul de colesterol rau LDL, ci și menține nivelurile de colesterol bun HDL, demonstrand ca introducerea migdalelor in alimentatie reprezinta o strategie nutriționala simpla, care poate ajuta la gestionarea factorilor de risc majori cunoscuți pentru boli de inimă, cum ar fi colesterolul LDL ridicat și nivelurile  scăzute de colesterol HDL.

 

Precautii ale consumului de migdale

Precum in cazul  copiilor mici si unele persoane în vârstă, care au dificultăți la înghițire, ar trebui să evite migdalele, precum si alunele nucile sau alte seminte dure, deoarece exista riscul de inecare cu alimente si chiar sufocare. Persoanele care suferă de demență, boala Parkinson și mobilitate redusă pot avea un risc mai mare de aspirație a bucatelelor de migdale sau alte nuci si seminte, asa ca se recomanda mai degraba consumul lor rasnite foarte fin ori sub forma de unt sau pasta.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

The effects of daily intake timing of almond on the body composition and blood lipid profile of healthy adults, 2017, Yanan Liu,Hyo-Jeong Hwang, Hyesook Ryu,You-Suk Lee

Almonds and Cardiovascular Health: A Review, 2018, Soumik Kalita , Shweta Khandelwal , Jagmeet Madan

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0