De ce ar trebui să consumi unt de alune și de nuci?

Unturile din oleaginoase sunt o alternativă delicioasă la cremele tartinabile sau unt din lapte, pentru că sunt bogate în nutrienți, au un gust foarte și sunt extrem de ușor de integrat în meniul obișnuit. Iată ce beneficii are un astfel de unt de migdale, nuci sau alune și cum să îl consumi.

Dacă ești alergic, este important să reții că alergiile la nuci și alune afectează între 5% și 10% din populație, iar simptomele severe ale alergiei la nuci și alune sunt umflarea anumitor părți ale corpului, vărsăturile și diareea. În unele cazuri, gâtul se poate inflama sever, cauzând dificultăți grave de respirație, care pot fi fatale. Atât timp cât nu prezinți alergii la nuci și alune, te poți bucura de beneficiile pentru sănătate ale acestora.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Beneficiile consumului de alune și de nuci

Iată de ce să introduci în meniul tău obișnuit diverse alune și nuci:

1. Controlul greutății

Deși nucile și alunele sunt bogate în grăsimi, nu înseamnă că trebuie evitate. Acestea sunt înzestrate și cu un aport crescut de proteine și fibre care dau sațietate și energie, ceea ce poate contribui la limitarea consumului de calorii și, deci, la controlul greutății. De asemenea, nucile ajută la arderea mai eficientă a caloriilor, chiar și atunci când corpul se află în stare de repaus. Și dacă te afli la dietă este recomandat să integrezi gustările cu unt de migdale, de alune sau de nuci în regimul alimentar - trebuie doar să ai grijă la cantități. 

2. Aport de grăsimi sănătoase

Majoritatea grăsimilor conținute de nuci și alune sunt nesaturate și sunt superioare grăsimilor saturate regăsite în carne și alimente procesate. Grăsimile nesaturate ajută la reglarea nivelului glicemiei în sânge, dar și a insulinei. 

3. Aport semnificativ de nutrienți

Pe lângă proteine, fibre și grăsimi sănătoase, nucile și alunele conțin numeroși alți nutrienți, cum ar fi vitaminele E și B6, acid folic, niacină, magneziu, zinc, cupru și potasiu. Atunci când alegi un unt de alune sau de nuci, ai grijă, în schimb, la celelalte ingrediente. Multe produse de acest fel conțin sare și zahăr adăugate, pe lângă conservanți și grăsimi nesănătoase. 

4. Aport semnificativ de antioxidanți

Pe lângă minerale importante ca seleniu și magneziu, precum și vitamine, nucile și alunele sunt bogate în antioxidanți din clasele flavonoidelor, fenolilor și polifenolilor. Toți acești antioxidanți lucrează împreună pentru o protecție sporită a celulelor corpului. Acesta este și unul dintre motivele pentru care persoanele care consumă frecvent nuci și alune au un sistem cardiovascular sănătos. De asemenea, antioxidanții au rol dovedit în scăderea riscului de cancer de colon. 

5. Controlul nivelului de colesterol

Un nivel crescut de colesterol LDL poate ridigiza arterele și poate contribui la apariția unor probleme de sănătate grave, cum ar fi bolile de inimă și atacurile vasculare cerebrale. Migdalele, nucile și altele din acest soi pot scădea nivelul de colesterol LDL. 

6. Prevenirea și controlul diabetului de tip 2

Nucile și alunele pot contribui la prevenirea diabetului de tip 2 pentru că ajută la controlul greutății, dar și al glicemiei și lipidelor în sânge, care joacă un rol important în apariția afecțiunii. În plus, nucile și alunele contribuie la menținerea integrității pereților vaselor de sânge, păstrându-le elasticitatea și rezistența, ceea ce ajută mult la gestionarea optimă a diabetului de tip 2. 

7. Prevenirea bolilor de inimă

Bolile cardiovasculare apar atunci când vasele de sânge se rigidizează, adică atunci când se instalează ateroscleroza. Acest proces duce la slăbirea inimii și, negestionată cum trebuie, boala poate duce la insuficiență cardiacă. Insuficiența cardiacă poate determina atacurile vasculare cerebrale, infarcturile și aritmiile. Persoanele care consumă în mod frecvent nuci, alune și unturi derivate din acestea sunt mai ferite de riscul de ateroscleroză și boli de inimă. Aproximativ 2 lingurițe de unt de alune sau de nuci de câteva ori pe săptămână (echivalentul a 28 grame) sunt suficiente pentru a contribui la prevenirea bolilor de inimă. 

8. Aportul de magneziu

Nucile și alunele sunt unele dintre cele mai bune surse de magneziu. Acest mineral esențial aduce numai beneficii sistemului nervos, mușchilor și oaselor, contribuie la reglarea glicemiei în sânge, a tensiunii arteriale și poate atenua simptomele de depresie și anxietate. Nuci și alune precum caju, migdale și arahide, alături de unturile obținute din acestea, sunt opțiuni naturale excelente de magneziu. 

Unturi de nuci și alune benefice pentru sănătate

Iată câteva unturi și beneficiile lor:

1. Unt de migdale

Untul de migdale se numără printre cele mai populare produse de acest fel, imediat după untul de arahide. Acesta este bogat în vitamina B7, cunoscută și ca biotină. Vitamina B7 este esențială pentru asimilarea corectă a grăsimilor, zahărului și proteinelor din alimente. De asemenea, dacă mănânci unt de migdale, acesta ajută la un control mai bun al glicemiei în sânge și este asociat cu sănătatea părului și a pielii. 

2. Unt de nuci de Brazilia

Nucile de Brazilia sunt o sursă excelentă de seleniu, care menține sănătatea glandei tiroide și întărește sistemul imunitar. De asemenea, seleniul protejează celulele de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. Persoanele care au deficiență de seleniu sunt mai predispuse la anumite tipuri de cancer. 

3. Unt de caju

Untul de caju este considerat o adevărată delicatesă și este o sursă foarte bună de cupru. Organismul are nevoie de cupru pentru hrănirea țesuturilor și pentru a produce energie. Cuprul are, la rândul său, proprietăți antioxidante care apără corpul de stresul oxidativ. 

4. Unt de nuci

Nucile sunt printre cele mai bune surse vegetale de acizi grași esențiali Omega-3. Acești acizi grași ajută la menținerea inflamației din corp la nivel normal, contribuie la sănătatea ochilor, pielii, părului și inimii. Untul de nuci este o opțiune delicioasă de mic dejun, dar și de gustare. 

Condiții de depozitare a unturilor de nuci și alune

Dacă nu sunt depozitate corespunzător, unturile de nuci și alune pot forma mucegai sau pot râncezi. Pentru a evita acest lucru, este important ca recipientul să fie depozitat într-un spațiu uscat, ferit de lumina directă a soarelui și de căldură. Poți depozita un astfel de unt și în frigider, dar îți va fi mai greu să îl consumi imediat după ce l-ai scos, pentru că la temperaturi foarte scăzute, untul vegetal se întărește, la fel ca untul animal. Din acest motiv, este de preferat să depozitezi aceste tipuri de unt într-o cămară bine ventilată și răcoroasă. 

Sugestii de consum pentru untul de migdale

  • Poți întinde unt de migdale pe o felie de pâine prăjită sau neprăjită, integrală. Poate fi consumat simplu sau cu bucăți de fructe tăiate, de exemplu.
  • Pune o lingură sau două de unt de migdale în smoothie-urile tale pentru a le da o consistență mai cremoasă și pentru a adăuga o doză de grăsimi sănătoase și proteine.
  • Amestecă untul de migdale în iaurt sau adaugă-l peste cerealele tale preferate pentru a le îmbogăți în gust și nutrienți.
  • Untul de migdale poate fi folosit ca ingredient în rețetele de patiserie, cum ar fi biscuiți, prăjituri sau brownies.
  • Poți să folosești untul de migdale ca dip pentru legume proaspete, cum ar fi bețele de morcovi, ardei gras sau țelină.
  • Poți adăuga unt de migdale în diverse sosuri, fie pentru paste, fie pentru preparate cu carne sau legume, pentru a le conferi o textură cremoasă și un gust bogat.
  • Adăuga o lingură de unt de migdale ca garnitură pentru budinci, pudding-uri sau alte deserturi.
  • Adaugă unt de migdale peste fulgii de ovăz fierți pentru a obține un amestec cremos și delicios.

Cine nu ar trebui să mănânce unturi de alune și nuci?

Unturile de alune și de nuci sunt în general considerate sănătoase și pot face parte dintr-o dietă echilibrată pentru majoritatea persoanelor. Cu toate acestea, există câteva situații în care anumite persoane ar putea să limiteze sau să evite consumul acestor produse. 
Oamenii care au alergii la alune, nuci ar trebui să evite unturile de alune și de nuci. Alergiile alimentare pot provoca reacții grave, cum ar fi umflarea gâtului sau dificultăți respiratorii, și pot pune viața în pericol.

Unele persoane pot avea intoleranță la nuci, ceea ce înseamnă că organismul lor nu poate digera corect nucile. Aceste persoane pot experimenta simptome digestive neplăcute, cum ar fi balonare, crampe sau diaree, după consumul de unturi de nuci. În acest caz, ar trebui să evite aceste produse sau să opteze pentru variantele făcute din alte ingrediente, cum ar fi semințele de floarea-soarelui sau de susan.

Pentru unele persoane, consumul excesiv de unturi de alune și de nuci poate duce la exces de calorii sau la probleme digestive. Aceste alimente au cantități semnificative de grăsimi și calorii, deci ar trebui consumate cu moderație, mai ales de către cei care își monitorizează aportul caloric sau au probleme cu greutatea.

Persoanele care urmează diete specifice, cum ar fi dietele ketogenice sau cele cu conținut scăzut de carbohidrați, ar trebui să verifice etichetele produselor pentru a se asigura că untul de alune sau de nuci nu conține adaosuri de zahăr sau alte ingrediente care ar putea să nu se potrivească cu dieta lor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cedars Sinai - Nut Butters: Which One Is Healthiest?
https://www.cedars-sinai.org/blog/nut-butters.html
MDPI - Rheological, Textural, and Sensorial Characterization of Walnut Butter
https://www.mdpi.com/2076-3417/12/21/10976
Studiul „Rheological, Textural, and Sensorial Characterization of Walnut Butter”, apărut în Appl. Sci. 2022, 12(21), 10976; https://doi.org/10.3390/app122110976, autori: Ana Leahu, Cristina Ghinea, Sorina Ropciuc
NCBI - A Comprehensive Review of Almond Clinical Trials on Weight Measures, Metabolic Health Biomarkers and Outcomes, and the Gut Microbiota
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8229803/ 
Studiul „A Comprehensive Review of Almond Clinical Trials on Weight Measures, Metabolic Health Biomarkers and Outcomes, and the Gut Microbiota”, apărut în Nutrients. 2021 Jun; 13(6): 1968. Published online 2021 Jun 8. doi: 10.3390/nu13061968, autori: Mark L. Dreher 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0