De ce ar trebui să consumi unt de alune și de nuci?

Unturile din nuci și alune sunt o alternativă delicioasă la cremele tartinabile sau unt din lapte, pentru că sunt bogate în nutrienți, au un gust delicios și sunt extrem de versatile. 

Dacă ești alergic, este important să reții că alergiile la nuci și alune afectează între 5% și 10% din populație, iar simptomele severe ale alergiei la nuci și alune sunt umflarea anumitor părți ale corpului, vărsăturile și diareea. În unele cazuri, gâtul se poate inflama sever, cauzând dificultăți grave de respirație, care pot fi fatale.  

Atât timp cât nu prezinți alergii la nuci și alune, te poți bucura de beneficiile pentru sănătate ale acestora.

Beneficiile consumului de alune și de nuci

1. Controlul greutății

Deși nucile și alunele sunt bogate în grăsimi, nu înseamnă că trebuie evitate. Acestea sunt înzestrate și cu un aport crescut de proteine și fibre care dau sațietate și energie, ceea ce poate contribui la limitarea consumului de calorii și, deci, la controlul greutății. De asemenea, nucile ajută la arderea mai eficientă a caloriilor, chiar și atunci când corpul se află în stare de repaus. Dacă te afli la dietă, este recomandat să integrezi gustările cu unturi de alune și de nuci în regimul alimentar. Trebuie doar să ai grijă la cantități. 

2. Aport de grăsimi sănătoase

Majoritatea grăsimilor conținute de nuci și alune sunt nesaturate și sunt superioare grăsimilor saturate regăsite în carne și alimente procesate. Grăsimile nesaturate ajută la reglarea nivelului glicemiei în sânge, dar și al insulinei. 

3. Aport semnificativ de nutrienți

Pe lângă proteine, fibre și grăsimi sănătoase, nucile și alunele conțin numeroși alți nutrienți, cum ar fi vitaminele E și B6, acid folic, niacină, magneziu, zinc, cupru și potasiu. Atunci când alegi un unt de alune sau de nuci, ai grijă, în schimb, la celelalte ingrediente. Multe produse de acest fel conțin sare și zahăr adăugate, pe lângă conservanți și grăsimi nesănătoase adăugate. 

4. Aport semnificativ de antioxidanți

Pe lângă minerale importante ca seleniu și magneziu, precum și vitamine, nucile și alunele sunt bogate în antioxidanți din clasele flavonoizilor, fenolilor și polifenolilor. Toți acești antioxidanți lucrează împreună pentru o protecție sporită a celulelor corpului. Acesta este și unul dintre motivele pentru care persoanele care consumă frecvent nuci și alune au un sistem cardiovascular sănătos. De asemenea, antioxidanții au rol dovedit în scăderea riscului de cancer de colon. 

5. Controlul nivelului de colesterol

Un nivel crescut de colesterol LDL poate ridigiza arterele și da curs unor probleme de sănătate grave, cum ar fi bolile de inimă și atacurile vasculare cerebrale. Migdalele, nucile și altele din acest soi pot scădea nivelul de colesterol LDL. 

6. Prevenirea și controlul diabetului de tip 2

Nucile și alunele pot contribui la prevenirea diabetului de tip 2 pentru că ajută la controlul greutății, dar și al glicemiei și lipidelor în sânge, care joacă un rol important în apariția afecțiunii. În plus, nucile și alunele contribuie la menținerea integrității pereților vaselor de sânge, păstrându-le elasticitatea și rezistența, ceea ce ajută mult la gestionarea optimă a diabetului de tip 2. 

7. Prevenirea bolilor de inimă

Bolile cardiovasculare apar atunci când vasele de sânge se ridigizează, adică atunci când se instalează ateroscleroza. Acest proces duce la slăbirea inimii și, negestionată cum trebuie, boala poate da curs insuficienței cardiace. Insuficiența cardiacă poate determina atacurile vasculare cerebrale, infarcturile și aritmiile. Persoanele care consumă în mod frecvent nuci, alune și unturi derivate din acestea sunt mai ferite de riscul de ateroscleroză și boli de inimă. Aproximativ 2 lingurițe de unt de alune sau de nuci de câteva ori pe săptămână (echivalentul a 28 grame) sunt suficiente pentru prevenirea cu succes a bolilor de inimă. 

8. Aportul de magneziu

Nucile și alunele sunt una dintre cele mai bune surse de magneziu. Acest mineral esențial aduce numai beneficii sistemului nervos, mușchilor și oaselor, contribuie la reglarea glicemiei în sânge, a tensiunii arteriale și poate atenua simptomele de depresie și anxietate. Nuci și alune precum caju, migdale și arahide, alături de unturile obținute din acestea, sunt cea mai bună opțiune naturală de magneziu. 

Cele mai bune unturi de nuci și alune pentru sănătate

1. Untul de migdale

Untul de migdale se numără printre cele mai populare produse de acest fel, imediat după untul de arahide. Acesta este bogat în vitamina B7, cunoscută și ca biotină. Vitamina B7 este esențială pentru asimilarea corectă a grăsimilor, zahărului și proteinelor din alimente. De asemenea, ajută la un control mai bun al glicemiei în sânge și este asociată cu sănătatea părului și pielii. 

2. Untul de alune de Brazilia

Nucile de Brazilia sunt o sursă excelentă de seleniu, care menține sănătatea glandei tiroide și întărește sistemul imunitar. De asemenea, seleniul protejează celulele de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. Persoanele care au deficiență de seleniu sunt mai predispuse la anumite tipuri de cancer. 

3. Untul de caju

Untul de caju este considerat o adevărată delicatesă și este o sursă foarte bună de cupru. Organismul are nevoie de cupru pentru hrănirea țesuturilor și pentru a produce energie. Cuprul are, la rândul său, proprietăți antioxidante care apără corpul de stresul oxidativ. 

4. Untul de nuci

Nucile sunt printre cele mai bune surse vegetale de acizi grași esențiali Omega-3. Acești acizi grași ajută la menținerea inflamației din corp la nivel normal, contribuie la sănătatea ochilor, pielii, părului și inimii. Untul de nuci este o opțiune delicioasă de mic dejun, dar și de gustare. 

Condiții de depozitare a unturilor de nuci și alune

Dacă nu sunt depozitate corespunzător, unturile de nuci și alune pot forma mucegai. Pentru a evita acest lucru, este important ca recipientul să fie depozitat într-un spațiu uscat, ferit de lumina directă a soarelui și de căldură. Îl poți depozita și în frigider, dar îți va fi mai greu să îl consumi imediat după ce l-ai scos, pentru că la temperaturi foarte scăzute, untul vegetal se întărește, la fel ca cel animal. Din acest motiv, este de preferat să depozitezi aceste tipuri de unt într-o cămară bine ventilată și răcoroasă. 


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
WebMD - Health Benefits of Nut Butters 
https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-nut-butters 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0