

Untul din nuci – cremos și delicios
Untul din nuci este o delicatesă nou intrată în bucătăriile noastre. Cel mai cunoscut este cel din arahide, dar se poate face practic din orice fel de nuci și chiar și din seminţe.
În Bucătăria fără foc aceste unturi reprezintă baza cremelor pentru minunatele prăjituri raw. Dar nici bucătăria clasică nu le ignoră, fiind un ingredient des folosit în prepararea multor dulciuri.
De ce unt din nuci?
Pentru că este o sursă ideală de acizi grași nesaturaţi de tipul Omega-3, de proteine, vitamine și minerale esenţiale pentru menţinerea sănătăţii. Practic este o sursă de energie preţioasă pentru organism.
Putem obţine unturi cu o savoare specială combinând între ele nucile și mirodeniile, după gustul și imaginaţia fiecăruia. Iată câteva idei: unt din nuci pecan cu chilli, unt din nuci și alune cu cardamaom, unt din fistic și alune cu piper ș.a.m.d. Aceste mixuri se consumă ca atare cu fructe și legume proaspete sau ca ingredient la smoothies.
Reteţa de mai jos este pentru untul din migdale crud, care se poate însă folosi pentru orice fel de nuci. Să trecem la treabă:
Rețetă de unt de migdale raw
Ingrediente pentru 1 cană și un sfert de unt:
2 căni cu migdale decojite ( de preferat organice)
1 lingură cu îndulcitor natural: miere, sirop de gave, sirop de arţar, melasă, zahăr de cocos, etc, după gust ( opţional)
½ linguriţă sare de mare (opţional)
Preparare: Pregătirea untului de nuci poate fi un pic dificilă.
Este un proces care cere mai mult timp, necesar nucilor să treacă de la faza crudă, la cea de unt. Cu puţină răbdare, obţineţi un unt fabulos și nu va fi nevoie să mai cumpăraţi vreodată. Ideal ar fi să folosiţi un robot de bucătărie puternic, cu un cuţit din inox în forma de S sau un blender puternic. În cazul în care robotul este mai slab sau mai vechi, va trebui să-l opriţi din când ca sa nu se ardă.
Puneţi migdalele în robot și mixaţi-le timp de 8-10-12 minute. La inceput va fi nevoie să curăţaţi pereţii vasului și să împingeţi migdalele în jos. În cazul în care folosiţi miere sau/și sare, amestecaţi-le manual la sfârșit, după ce s-a facut untul. Dacă se adaugă în timpul mixării, compoziţia se poate tăia. Este recomandată folosirea migdalelor complet uscate.
Pentru a înţelege mai bine, iată mai jos ilustrate in imagini fazele preparării untului.
După 8 minute, compoziţia începe să se umfle. La 10 minute începe să se separe, dar nu este încă gata. Trebuie să continuaţi până ce apare uleiul. La 12 minute iese uleiul din migdale, iar untul este gata. Succes!