6 beneficii ale consumului de caju

Deși nucile caju nu sunt tocmai sărace în calorii, ele conțin foarte multe substanțe nutritive, printre care și grăsimi sănătoase, de care organismul nostru are nevoie. Sunt și o sursă sănătoasă de carbohidrați, proteine și fibre, apreciată în special de persoanele care urmează un regim vegetarian.

30 de grame de caju depășesc 150 de calorii, însă îți asigură 25% din doza zilnică de magneziu, mineral extrem de util în lupta cu stresul. Pe lângă magneziu, caju conțin și cupru, fosfor, mangan, triptofan, omega 3 și flavonoizi.

O inimă mai sănătoasă

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Când medicul te atenționează în privința grăsimilor pentru sănătatea inimii, asta nu înseamnă că nu ai voie deloc să consumi grăsimi. Important este doar să alegi pe cele sănătoase, cum sunt cele din nucile caju. Grăsimile sănătoase, printre care și omega 3, au multe beneficii în special pentru artere, fluidizând sângele și prevenind apariția cheagurilor.

Risc mai scăzut de cancer

Flavonoizii din caju întăresc sistemul imunitar și împiedică dezvoltarea celulelor canceroase. Organismul are capacitatea de a se apăra de tumori și de toxinele din mediu și din alimentație, care favorizează dezvoltarea cancerului.

Previn formarea pietrelor la vezica biliară

Studii recente au demonstrat că persoanele care au consumat caju în mod regulat timp de cel puțin 3 luni, au avut un risc mai scăzut de formare a pietrelor la vezica biliară. Aceste efecte benefice au fost observate în special în cazul femeilor.

Oxigenare mai bună a creierului

Magneziul din caju te ajută să lupți cu stresul și oboseala, îmbunătățește oxigenarea creierului și a țesuturilor. Dacă ai probleme cu atenția și memoria, poți mânca un pumn de caju pe zi, în prima parte a zilei, timp de 2 săptămâni.

Slăbești mai repede și mai ușor

Deși au multe calorii, dacă le cosumi moderat, nucile caju te pot ajuta să slăbești. Sunt sățioase și au efect diuretic, favorizând eliminarea toxinelor din organism. Câteva nuci caju de 2-3 ori pe săptămână îți vor potoli foamea și îți vor oferi o cantitate importantă de vitamine și minerale.

Piele frumoasă

Efectele nucilor caju asupra pielii, unghiilor și părului se datorează conținutului de grăsimi, dar și antioxidanților. Te poți bucura de o piele mai luminoasă și hidratată, de unghii și păr mai rezistente, fie că alegi să consumi caju sau să îl aplici sub formă de pastă, în măștile pentru ten. Zdrobit în bucăți medii, caju poate acționa și ca un exfoliant.

Reteta de branzica de caju cu marar, ardei si chives

Iata mai jos o reteta delicioasa si puternic vitaminizanta  de "branzica de caju", ideala pentru un apertiv sau chiar un pranz frugal, avand consistenta si un aport excelent de nutrienti reprezentati de caju, dar si de drojdia de bere bogata in vitamine din complexul B, iar ingredienetele verzi(ardei verde, marar, chives) precum si lamaia si lamaita contribuie cu un aport mare de vitamina C.

150 g de caju se lasa la hidratat peste noapte in apa plata (minim 8 ore)

8-10 fire de chives, maruntite bine

1/2 pachetel de drojdie de bere

2 linguri de ulei de măsline extravirgin presat la rece

2 linguri de suc de lamaita (lime)

1 lingurita de suc de lamaie

2-4 linguri de apă (în funcție de consistența pe care doriți să o obțineți)

marar verde (dupa gust)

o jumatate de ardei gras verde, foarte proaspat si crocant

un praf de piper si sare

Preparare:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Caju-ul hidratat se mărunțește bine în robotul de bucatarie, apoi se adaugă drojdia de bere, una cate una, cele doua linguri de ulei de măsline si sucurile de lamaie si de lamaita. Se subtiaza adaugand apa plata și se mixează în continuare. Continuați să adăugați ardeiul și mixați bine, apa se adaugă in continuare, treptat, daca este cazul; gustați pe parcurs pentru a stii cu ce ingredienete vreti sa insistati si cata sare si piper sa adaugati.

Când este gata brânzica, se adaugă bucatelele de chives maruntite si mararul, se amestecă totul cu o lingura de lemn și se lasă la frigider pentru 1-2 ore.

Se orneaza cu cateva bucatele maruntite de chives si ardei, sau tulpini intregi de chives.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0