Tratamentul procesului inflamator articular din lupusul eritematos sistemic

Lupusul eritematos sistemic (LES) este o afecțiune cronică, de natură autoimună, care poate cauza inflamație în orice zonă a corpului. Adesea, lupusul se manifestă prin simptome articulare. Procesul inflamator articular evoluează, la pacienții cu lupus eritematos sistemic, în 3 stadii, în funcție de durere, inflamație și limitarea mișcării.

Lupusul eritematos sistemic, adesea numit simplu „lupus”, este o boală autoimună cronică, caracterizată prin faptul că sistemul imunitar al organismului atacă propriile țesuturi și organe, cauzând inflamație și alte daune. Acesta poate afecta o gamă variată de organe și sisteme din corp, inclusiv pielea, articulațiile, rinichii, inima, plămânii, creierul și sângele. Din cauza amplitudinii, simptomele și severitatea bolii pot varia considerabil de la un pacient la altul.

Cauza exactă a lupusului nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că există o combinație de factori genetici, de mediu și imunologici care contribuie la dezvoltarea bolii. Lupusul este o boală cronică și nu are un tratament definitiv, dar simptomele pot fi gestionate cu ajutorul medicamentelor, terapiei și modificărilor stilului de viață. 

Tratamentul pentru lupusul eritematos sistemic este complex și este conceput pentru a gestiona simptomele, a preveni agravarea bolii și a menține calitatea vieții pacientului. Planul de tratament va fi personalizat în funcție de severitatea bolii și de organele afectate, iar un reumatolog sau un alt specialist în bolile autoimune va superviza gestionarea bolii.

Recomandările Experților DOC

Kinetoterapia, eficientă în tratarea durerilor articulare cauzate de lupus

În stadiul acut, se urmărește reducerea durerii și a inflamației prin imobilizare articulară sau repaus simplu în postura antalgică, tratament antialgic și antiinflamatoare nesteroidiene, tracțiuni blânde în ax și masaj cu gheață sau imersie în apă cu gheață. Și compresele cu gheață, înlocuite după câteva zile de compresele calde, pot fi de mare ajutor în ameliorarea durerilor provocate de inflamație de la nivelul articulațiilor.

Menținerea mobilității articulare se realizează prin: mobilizări pasive, autopasive, pasivo-active cu prudență, posturări în poziții extreme, alternanțe sau posturări simple în poziții funcționale, exerciții active a câte 5‑10 repetiții.

Faza acută

În faza acută a artritei cauzată de lupusul eritematos sistemic, este complet interzisă întinderea țesuturilor articulare și periarticulare la limita de mișcare pentru câștigarea amplitudinii maxime.

În stadiul subacut, se urmărește reducerea durerii și a inflamației și menținerea mobilității articulare. În plus, se recomandă stretching activ sau pasiv, la limita mișcării se poate încerca o forțare, pentru câștigarea amplitudinii maxime. Se recomandă ca întinderea țesuturilor articulare și periarticulare la limita de mișcare să se facă cu prudență. De asemenea, se recomandă exerciții din suspendare sau scripetoterapie în limita toleranței dureroase.

Faza cronică

Faza cronic activă urmărește combaterea inflamației, posturarea în poziție fiziologică funcțională, folosirea de orteze și obiecte casnice adaptate.

Menținerea mobilității articulare se face prin exerciții pasive, pasivo-active, active cu amplitudini maxime, stretching activ și pasiv, terapie ocupațională adecvată și individualizată. Menținerea forței musculare se realizează prin exerciții izometrice, dinamice rezistive progresive, fără a depăși limitele de încărcare articulară.

În faza cronică de inflamație, exercițiul izometric se poate face cu rezistență opusă de mâna kinetoterapeutului, de apa bazinului său prin suspendarea cu scripetoterapie. Un specialist în medicină recuperatorie poate ajuta pacientul cu lupus să țină sub control manifestările articulare ale bolii.

Tratamentul medicamentos, necesar pentru controlul manifestărilor articulare

În ceea ce privește tratamentul medicamentos folosit pentru reducerea procesului inflamator în lupus, acesta este bazat, în general, pe medicamente din clasa antiinflamatoarelor.

Medicamentele antiinflamatoare ușurează simptomele cauzate de lupus la nivel articular, reducând gradul de inflamație și durerea. După începerea tratamentului cu antiinflamatoare, simptomele se vor calma în câteva zile. Aspirina, acetaminofenul și ibuprofenul sunt adesea recomandate pacienților cu lupus, pentru ameliorarea durerilor cauzate de inflamația la nivel articular.

Corticosteroizii sunt de asemenea folosiți pentru a reduce durerile de articulații în lupusul eritematos sistemic. Acestea reglează modul în care cortizolul, hormonul secretat de glandele suprarenale, funcționează, reglând astfel procesul inflamator și ameliorând durerile.

În prima fază, după administrarea acestor medicamente, gradul de inflamație este redus, dar totodată dispar și durerea și sensibilitatea. Acestea au, însă, o serie de afecte adverse, ceea ce îi determină pe medici să nu recomande corticosteroizii pentru tratamente îndelungate. De obicei, imediat după ameliorarea simptomelor, medicul reduce dozajul.

Principalele efecte secundare ale tratamentului pe bază de corticosteroizi sunt: acumularea kilogramelor în plus, acneee, insomnie, depresie, irascibilitate, agitație, risc crescut de infecție, osteoporoză, slăbiciune musculară ori cataractă.

Infecțiile se află printre principalele cauze de deces în rândul pacienților cu lupus eritematos sistemic. Tratamentul îndelungat cu corticosteroizi crește riscul de infecție, de aceea medicii evită să recomande un asemenea tratament pe perioade lungi.

O altă categorie de medicamente folosite adesea în tratarea inflamației articulare din lupus este cea a imunosupresoarelor, cunoscute și sub denumirea de imunomodulatoare. Acestea sunt recomandate pentru controlarea inflamației la pacienții care nu răspund la tratamentul cu corticosteroizi. Și tratamentul cu imunosupresoare are o serie de efecte adverse periculoase, printre care și mărirea riscului de infecție.

Ce remedii naturale pot fi utile în tratamentul pentru lupusul eritematos sistemic?

Este important de subliniat că lupusul eritematos sistemic este o boală autoimună serioasă și complexă, care necesită tratament medical sub supravegherea unui medic specialist. Cu toate acestea, pe lângă tratamentul medical, există câteva strategii de gestionare a bolii și remedii naturiste care pot ajuta la menținerea stării generale de sănătate a pacientului și la o mai bună gestionare a simptomelor. 

Este necesar, însă, ca pacientul să discute întotdeauna cu medicul înainte de a încerca orice tratament natural sau supliment, deoarece acestea pot interacționa cu tratamentul medicamentos sau pot avea efecte secundare.
Iată câteva remedii naturiste care pot fi utile în gestionarea bolii:

Alimentație hrănitoare

Un regim alimentar echilibrat, bogat în fructe, legume, proteine slabe și grăsimi sănătoase, poate ajuta la menținerea stării generale de sănătate. Anumite alimente, cum ar fi cele bogate în antioxidanți, de exemplu vitamina C și E, au efecte antiinflamatoare și deci contribuie la reducerea gradului de inflamație în organism. Altele, precum alcoolul, produsele cu zahăr și grăsimi trans agravează inflamația.

Suplimente alimentare

Unele suplimente pot ajuta la gestionarea simptomelor lupusului. De exemplu, uleiul de pește sau uleiul de primulă de seară pot fi luate în calcul pentru reducerea inflamației. Cu toate acestea, dozele și utilizarea suplimentelor ar trebui discutate cu medicul curant, deoarece pot avea interacțiuni cu alte medicamente.

Gestionarea stresului

Tehnicile de relaxare, precum plimbările, dansul, yoga etc. pot ajuta la reducerea stresului și pot spori starea de bine. Stresul tinde să agraveze simptomele lupusului, așa că gestionarea eficientă a acestuia este foarte importantă.

Exerciții fizice regulate

Activitatea fizică moderată ajută la menținerea tonusului muscular, la menținerea flexibilității articulațiilor și este un inamic redutabil al stresului. Ceere sfatul medicului pentru a dezvolta un program de exerciții potrivit pentru situația ta individuală.

Somn adecvat

Odihna adecvată este esențială pentru refacerea organismului. Un program de somn regulat și o rutină relaxantă înainte de culcare pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului.

Protecția solară

Expunerea la soare poate agrava simptomele lupusului, de aceea e indicat să aplici creme cu factor de protecție solară când ieși din casă și să eviți expunerea prelungită la soare.

Ce să NU faci dacă suferi de lupus eritematos sistemic?

  • Nu sta în soare puternic! Încearcă să eviți expunerea directă la soare în timpul orelor cu radiații UV intense (de obicei între orele 10 dimineața și 4 după-amiaza), iar în rest ai grijă să folosești creme cu protecție solară și haine care să te acopere cât mai mult.
  • Nu fuma! Fumatul poate agrava simptomele lupusului și crește riscul de complicații cardiovasculare. Renunțarea la fumat este esențială pentru menținerea unei stări cât mai bune de sănătate.

FII PRINTRE PRIMII CARE AFLĂ!
  • Nu ignora simptomele noi sau agravarea celor vechi! Dacă observi simptome noi sau o agravare a stării tale de sănătate, informează-ți medicul. Este important să urmezi cu strictețe planul de tratament și să discuți cu acesta orice modificări ale simptomelor.
  • Nu intrerupe tratamentul fără acordul medicului! Nu întrerupe tratamentul medicamentos fără a consulta medicul. Unele medicamente pot necesita ajustări treptate ale dozei sau un plan de întrerupere, dar nu trebuie acționat după ureche.
  • Evită expunerea la substanțe toxice! Evită expunerea la substanțe care pot agrava simptomele, cum ar produsele chimice de curățare, pesticide sau alte substanțe periculoase.
  • Evită excesul de alcool! Consumul moderat de alcool poate fi tolerat, dar abuzul de alcool poate avea un impact negativ asupra stării generale de sănătate și poate interacționa cu medicamentele pentru lupus.

Încheiem prin a spune că persoanele care suferă de lupus eritematos sistemic pot duce vieți relativ normale cu gestionarea corectă a bolii. Cu toate acestea, este important să se înțeleagă că lupusul este o boală cronică, iar cursul bolii poate varia de la o persoană la alta. Calitatea vieții și capacitatea de a trăi normal cu lupus depind de mai mulți factori, inclusiv severitatea bolii, organele afectate, accesul la tratament adecvat și gestionarea eficientă a simptomelor. Este esențial să se urmeze planul de tratament stabilit de medicul specialist și orice recomandări de stil de viață care pot fi utile.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bilbiografie:
Lupus - Dos and don'ts for living well with lupus
https://www.lupus.org/resources/dos-and-donts-for-living-well-with-lupus
Lupus UK - Physiotherapy
https://lupusuk.org.uk/medical/lupus-diagnosis-treatment/treatment-of-lupus/physiotherapy/
Dr. Axe - 7 Natural Lupus Treatments and Remedies
https://draxe.com/health/top-5-lupus-natural-treatment-remedies/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0