Tratamentul procesului inflamator articular din lupusul eritematos sistemic

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune cronica, de natura autoimuna, care poate cauza inflamatie in orice zona a corpului. Adesea, lupusul se manifesta prin simptome articulare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Procesul inflamator articular evolueaza, la pacientii cu lupus eritematos sistemic, in 3 stadii, in functie de durere, inflamatie si limitarea miscarii.

Kinetoterapia, eficienta in tratarea durerilor articulare cauzate de lupus

In stadiul acut, se urmareste reducerea durerii si a inflamatiei prin imobilizare articulara sau repaus simplu in postura antalgica, tratament antialgic si antiinflamatoare nesteroidiene, tractiuni blande in ax si masaj cu gheata sau imersie in apa cu gheata. Si compresele cu gheata, inlocuite dupa cateva zile de compresele calde, pot fi de mare ajutor in ameliorarea durerilor de la nivelul articulatiilor. 

Mentinerea mobilitatii articulare se realizeaza prin: mobilizari pasive, autopasive, pasivo-active cu prudenta, posturari in pozitii extreme alternante sau posturari simple in pozitii functionale, exercitii active a cate 5-10 repetitii.

In faza acuta a artritei, este complet interzisa intinderea tesuturilor articulare si periarticulare la limita de miscare pentru castigarea amplitudinii maxime.

In stadiul subacut, se urmareste reducerea durerii si a inflamatiei si mentinerea mobilitatii articulare. In plus, se recomanda stretching activ sau pasiv, la limita miscarii se poate incerca o fortare, pentru castigarea amplitudinii maxime. Se recomanda ca intinderea tesuturilor articulare si periarticulare la limita de miscare sa se faca cu prudenta. De asemenea, se recomanada exercitii din suspendare sau scripetoterapie in limita tolerantei dureroase.

 

Citeste si Lupusul: cauze, simptome si tratament

 

Faza cronic activa urmareste combaterea inflamatiei, posturarea in pozitie fiziologica functionala, folosirea de orteze si obiecte casnice adaptate.

Mentinerea mobilitatii articulare se face prin exercitii pasive, pasivo-active, active cu amplitudini maxime, stretching activ si pasiv, terapie ocupationala adecvata si individualizata.

Mentinerea fortei musculare se realizeaza prin exercitii izometrice, dinamice rezistive progresive, fara a depasi limitele de incarcare articulara.

In faza cronica, exercitiul izometric se poate face cu rezistenta opusa de mana kinetoterapeutului, de apa bazinului sau prin suspendarea cu scripetoterapie.

Un specialist in medicina recuperatorie poate ajuta pacientul cu lupus sa tina sub control manifestarile articulare ale bolii.

Tratamentul medicamentos, necesar pentru controlul manifestarilor articulare

In ceea ce priveste tratamentul medicamentos folosit pentru reducerea procesului inflamator in lupus, acesta este bazat, in general, pe medicamente din clasa antiinflamatoarelor.

Medicamentele antiinflamatoare amelioreaza simptomele cauzate de lupus la nivel articular, reducand inflamatia si durerea. Dupa inceperea tratamentului cu antiinflamatoare, simptomele se vor ameliora in cateva zile. Aspirina, acetaminofenul si ibuprofenul sunt adesea recomandate pacientilor cu lupus, pentru ameliorarea durerilor cauzate de inflamatia la nivel articular.

Corticosteroidele sunt si ele folosite pentru a ameliora durerile de articulatii in lupus. Acestea regleaza modul in care cortizolul, hormonul secretat de glandele suprarenale, functioneaza, regland astfel procesul inflamator si ameliorand durerile. In prima faza, dupa administrarea acestor medicamente, inflamatia este redusa, dar totodata dispar si durerea si sensibilitatea. Acestea au, insa, o serie de afecte adverse, ceea ce ii determina pe medici sa nu recomande corticosteroidele pentru tratamente indelungate. De obicei, imediat dupa ameliorarea simptomelor, medicul reduce dozajul.

Principalele efecte secundare ale tratamentului pe baza de corticosteroide sunt: acumularea kilogramelor in plus, acneee, insomnie, depresie, irascibilitate, agitatie, risc crescut de infectie, osteoporoza, slabiciune musculara ori cataracta.

Infectiile se afla printre principalele cauze de deces in randul pacientilor cu lupus eritematos sistemic. Tratamentul indelungat cu corticosteroide creste riscul de infectie, de aceea medicii evita sa recomande un asemenea tratament pe perioade lungi.

O alta categoria de medicamente folosite adesea in tratarea inflamatiei articulare din lupus este cea a imunosupresoarelor, cunoscute si sub denumirea de imunomodulatoare. Acestea sunt recomandate pentru controlarea inflamatiei la pacientii care nu raspund la tratamentul cu corticosteroide. Si tratamentul cu imunosupresoare are o serie de efecte adverse periculoase, printre care si marirea riscului de infectie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstoc

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0