Situatiile in care pacientul cu lupus trebuie sa beneficieze de ajutor medical de urgenta

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune autoimuna care poate fi tinuta sub control prin tratament medicamentos, insa care, din pacate, nu se vindeca, si care poate genera uneori complicatii ce pun in pericol viata pacientului. Iata care sunt situatiile in care pacientul cu lupus are nevoie de ingrijiri medicale de urgenta!

 

Lupusul este o boala care se manifesta episodic, ceea ce inseamna ca are perioade de activitate, denumite puseuri, care alterneaza cu perioadele de acalmie sau remisiune. Scopul tratamentului administrat in lupus este acela de a prelungi perioadele de remisiune si de a ameliora simptomele resimtite in timpul puseurilor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Controalele medicale regulate sunt obligatorii pentru pacientul cu lupus, asta pentru ca medicul trebuie sa monitorizeze cu atentie evolutia bolii, in asa fel incat sa previna anumite complicatii si sa modifice tratamentul in functie de reactia organismului la acesta.

 

Exista insa, uneori, situatii in care pacientul cu lupus eritematos sistemic trebuie sa apeleze de urgenta la medic, avand nevoie de ingrijiri medicale in cel mai scurt timp – iata despre ce situatii este vorba si cand e cazul sa te ingrijorezi!

Apeleaza la numarul de urgenta 112 daca ai primit diagnosticul de lupus eritematos sistemic si apar urmatoarele simptome:

  • Dureri abdominale severe
  • Durere in piept
  • Probleme de respiratie
  • Confuzie
  • Durere de cap asociata cu rigiditatea gatului, dar si cu febra
  • Atac de apoplexie
  • Sange in voma
  • Febra mare.


Simptomele enumerate mai sus pot trada probleme grave in cazul unui pacient care sufera de lupus, asa ca este necesara interventia cadrelor medicale, care stiu cum sa procedeze intr-o asemenea situatie pentru a reduce riscurile.

Pacientii care sufera de lupus au risc cardiovascular de 5 pana la de 8 ori mai mare decat un pacient sanatos, iar asta inseamna ca o banala durere in piept poate trada un infarct miocardic.

 
 

Chiar daca nu ai simptomele enumerate mai sus, exista situatii in care e indicat sa iti suni medicul reumatolog care te trateaza sau sa mergi la un consult in cel mai scurt timp. De pilda, daca apar reactii adverse la un tratament nou ori daca simptomele ti se inrautatesc peste noapte.

Cum trebuie sa se pregateasca apropiatii pacientului cu lupus pentru o situatie de urgenta

Rudele, partenerul de viata sau prietenii pacientului care sufera de lupus ar trebui sa fie informate cu privire la aceasta boala si la riscurile pe care le are. Totodata, cei apropiati persoanei cu lupus trebuie sa reactioneze rapid atunci cand situatia o cere si sa duca pacientul la doctor daca e necesar.

Pacientul care sufera de lupus poate avea o viata normala din punct de vedere familial, ocupational si social, iar acest lucru se datoreaza tratamentelor de ultima generatie, care reduc riscul de complicatii fatale la care ar fi fost foarte expus in trecut. Totusi, fiind o boala cronica imprevizibila, pacientul poate simti adesea ca lupusul ii afecteaza calitatea vietii, ceea ce este foarte adevarat. De aceea, este recomandata in special o vizita la un psiholog dupa primirea diagnosticului. Consilierea psihologica il va ajuta pe acesta sa isi accepte boala, sa inteleaga ca unele lucruri nu pot fi controlate in proportie de 100%, dar si ca tine de el sa isi faca viata mai frumoasa, in ciuda diagosticului care poate parea infricosator in prima faza.

Adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos, respectarea recomandarilor facute de medic, precum si urmarea tratamentului medicamentos vor ajuta pacientul cu lupus sa se simta bine si sa controleze, macar partial, manifestarile bolii sale. Alcoolul, tutunul, consumul de droguri, noptile pierdute si orice alte obiceiuri nesanatoase sunt contraindicate in lupus, acestea crescand riscul de declansare a unui puseu de activitate a bolii, dar si de aparitie a complicatiilor.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0