Principalele cauze de deces in lupus

Lupusul nu este o boala fatala, insa complicatiile acestuia pot cauza decesul. Din fericire insa, noile metode de tratament disponibile pentru pacientii cu lupus reduc riscul de complicatii si maresc speranta de viata a acestora.

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune de natura autoimuna, caracterizata de hiperactivitatea sistemului imunitar, care incepe sa atace tesuturile sanatoase ale organismului, fara un motiv concret. Drept urmare, apar simptomele declansate de procesul inflamator: durerile articulare, eruptiile cutanate, febra, problemele de respiratie, caderea parului, oboseala extrema ori “ceata” mentala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Insa ceea ce este cu adevarat periculos la lupus nu este neaparat puseul de activitate a bolii, ci complicatiile ce pot fi declansate de aceasta afectiune autoimuna.

Cea mai frecventa cauza de deces la pacientii cu lupus eritematos sistemic era, pana nu demult, insuficienta renala. Inflamatia prelungita la nivelul rinichilor poate cauza daune permanente. Insa datorita noilor metode de tratament, a dializei precum si a posibilitatii de a face transplant de rinichi, decesele cauzate de insuficienta renala la pacientii cu lupus au inregistrat o scadere. Exista, insa, un numar redus de pacienti care sunt doborati de aceasta complicatie a lupusului.

Complicatiile cardiovasculare reprezinta, insa, in zilele noastre, cel mai mare pericol pentru pacientul cu lupus, multe decese in randul acestora fiind cauzate de asemenea complicatii. Inflamatia pe care lupusul o poate produce la nivelul inimii nu creste numai riscul de afectiuni cardiovasculare, ci si pe cel de infarct. Indiferent de varsta, pacientul care sufera de lupus poate avea de-a face cu complicatii cardiace ce pot fi chiar fatale. In acest sens, se recomanda adoptarea unui stil de viata sanatos, care sa reduca riscurile cardiovasculare – sportul, dieta sanatoasa echilibrata si mentinerea unui indice de masa corporala sanatos sunt obligatorii.

Infectiile reprezinta o alta posibila cauza de deces pentru pacientii cu lupus eritematos sistemic. Medicamentele imunosupresoare, folosite pentru suprimarea sistemului imunitar care ataca tesuturile sanatoase in mod nemotivat, pot impiedica organismul sa lupte asa cum trebuie cu infectiile. In cazuri grave, infectia se poate raspandi in sange si astfel apare septicemia, care poate determina decesul pacinetului. Este important ca infectiile sa fie detectate si tratate in timp util. Tratamentul cu antibiotice recomandat de medic va ajuta pacientul sa elimine infectia.

Pacientul care sufera de lupus este expus si riscului de formare a unor cheaguri de sange. Aceste cheaguri de sange pot aparea oriunde, inclusiv in plamani, la nivelul inimii sau la creier. In asemenea cazuri, daca un cheag de sange blocheaza o artera principala, acesta poate deveni fatal.

Daca, in trecut, pacientii cu lupus mureau adesea tineri, din cauza complicatiilor acestei boli autoimune, tratamentele actuale si descoperirile facute in domeniu permit pacientilor sa aiba o viata mai lunga. Cu ingrijire adecvata si tratament medicamentos, pana la 90% dintre pacientii diagnosticati cu lupus au speranta de viata a unei persoane sanatoase, care nu sufera de o asemenea afectiune.

Este foarte important ca pacientul sa se ingrijeasca si sa inteleaga cat de important este sa aiba grija de el. Adoptarea unei diete sanatoase, fara grasimi "rele", zaharuri si calorii in exces, va reduce riscurile cardiovasculare. De asemenea, sportul este recomandat pentru beneficiile pe care le are pentru sanatate.

Renuntarea la fumat este indicata in caz de lupus eritematos sistemic, la fel ca renuntarea la orice alt viciu nesanatos.

Cu cat pacientul adopta un stil de viata mai sanatos, cu atat mai bine se va simti si mai mic va fi riscul de complicatii la care se expune.

Nu exista inca un tratament care sa vindece lupusul eritematos sistemic, tratamentele administrate in aceasta boala avand rolul de a ameliora simptomele si de a instaura remisiunea. Lupusul este o boala care se manifesta episodic, prin pusee de activitate a bolii, care alterneaza cu episoade de remisiune, in timpul carora nu se manifesta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0