Hidrosadenita supurativa in lupusul eritematos sistemic: simptome, diagnostic si tratament

Hidrosadenita supurativa este o afectiune cutanata care se manifesta prin leziuni la nivelul pielii care se aseamana cosurilor, punctelor negre, acneei chistice, foliculitei. Zonele in care apar leziunile specifice acestei afectiuni sunt zone in care, de obicei, nu apar cosuri. Regiunea inghinala este cea afactata, de obicei, de hidrosatenita supurativa, insa nici zona axiala nu este ocolita de aceasta problema.

 

Hidrosadenita supurativa poate cauza, pe masura ce evolueaza, leziuni dureroase ori care supureaza. Chiar daca leziunile se vindeca, pot ramane cicatrici la nivel cutanat.

Aceasta afectiune apare atunci cand foliculul firului de par este blocat si inflamat. Nu se stie, insa, de ce se produce acest blocaj. Medicii suspecteaza ca de vina ar putea fi un raspuns imun atipic, sindromul metabolic, dereglarile hormonale, obezitatea ori factorii genetici. Aceasta afectiune nu este contagioasa si nu este cauzata de o igiena precara.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Un studiu facut recent de cercetatorii de peste Ocean arata ca hidrosadenita supurativa poate fi asociata cu lupusul eritematos sistemic. In multe situatii, medicii au considerat in prima faza ca unele leziuni ale pacientului care sufera de lupus sunt specifice lupusului eritematos sistemic, insa biopsia a aratat ca este vorba despre leziuni cauzate de hidrosadenita supurativa.

Lupusul nu este singura afectiune autoimuna asociata cu risc crescut de hidrosadenita supurativa, boli precum cele inflamatorii intestinale fiind, de asemenea, asociate cu hidrosadenita.

Hidrosadenita supurativa afecteaza glandele sudoripare din zona axiala, inghinala, dintre picioare, de sub sani, dar si dintre fese. Aceasta se manifesta prin abcese dureroase. Cicatricele ramase dupa vindecarea abceselor ingroasa tesutul si pot cauza disconfort sau dureri permanente, in timpul mersului sau a altor activitati care implica frecarea pielii in zonele cu cicatrici.

Tratamentul pentru hidrosadenita supurativa se bazeaza pe antibiotice administrate la nivel cutanat (creme, unguente), dar si pe contraceptive orale in cazul femeilor. La pacientul care sufera de lupus, tratamentul pentru hidrosadenita supurativa este ales astfel incat sa nu declanseze un puseu de activitate a bolii lupus.

Diagnosticarea hidrosadenitei supurative la pacientul cu lupus eritematos sistemic

Hidrosadenita supurativa e mai dificil de diagnosticat la un pacient care sufera de lupus, manifestarile cutanate atipice fiind deja destul de comune in randul acestor pacienti.

Nu exista niciun test de laborator pentru diagnosticarea hidrosadenitei supurative insa, in cazul abceselor, se poate recolta fluid pentru a fi analizat la microscop.

Medicul dermatolog este cel care poate depista hidrosadenita supurativa la pacientul cu lupus, insa si reumatologul care trateaza pacientul poate observa anumite anomalii si poate recomanda o vizita la dermatolog.

 

 

Tratament hidrosadenita supurativa in lupus

Nu exista, din pacate, un tratament care sa vindece hidrosadenita supurativa, insa diagnosticarea acestei afectiuni permite administrarea unui tratament adecvat, care poate ameliora simptomele si poate imbunatati aspectul pielii pe termen lung, accelerand procesul de vindecare a leziunilor existente si reducand riscul de aparitie a altora.

In general, se folosesc medicamente antiinflamatoare, antibiotice, medicamente pe baza de vitamina A, terapii hormonale, medicamente care suprima activitatea sistemului imunitar, precum si calmante. Insa in cazul pacientului cu lupus eritematos sistemic, medicul trebuie sa aleaga un tratament care sa interactioneze cat mai putin cu boala autoimuna, dar si cu tratamentul pe care il ia pacientului pentru mentinerea sub control a lupusului.

In cazurile mai complicate, medicul poate recomanda anumite proceduri chirurgicale pentru eliminarea abceselor ori pentru cosmetizarea cicatricilor existente.

Pacientul care sufera de aceste doua afectiuni, lupus si hidrosadenita supurativa, trebuie sa acorde o atentie sporita rutinei zilnice de ingrijire a pielii. Acesta va folosi produse cosmetice pentru piele sensibila, va folosi un antiperspirant creat pentru persoanele alergice, pentru a preveni iritarea pielii, va evita hainele foarte mulate si se va stradui sa isi mentina greutatea in limitele normale.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0