

Gripa la pacientul cu lupus - recomandari si precautii
Gripa la pacientul cu lupus - recomandari si precautii
Gripa la pacientul cu lupus - recomandari si precautii
Gripa poate fi o adevarata problema pentru un pacient cu lupus, aceasta crescand riscul declansarii unui puseu de activitate a bolii sau intensificand simptomele lupusului. Iata ce poti face pentru a preveni gripa daca ai lupus, dar si cum o poti trata daca ai avut ghinionul de a o lua.
Riscul de gripa este mai mare la pacientul care sufera de lupus, in comparatie cu populatia sanatoasa. Asta pentru ca tratamentul pentru lupus se bazeaza de multe ori pe medicamente imunosupresoare, care blocheaza activitatea sistemului imunitar, facand astfel organismul vulnerabil in fata virusurilor.
Din aceasta cauza, multi medici recomanda vaccinul antigripal pacientilor care sufera de lupus. In acest fel, organismul beneficiaza de anticorpii care il protejeaza de virusul gripal, in ciuda faptului ca sistemul imunitar este incetinit de anumite medicamente administrate.
Cum sa previi gripa, daca suferi de lupus eritematos sistemic
Evita contactul cu persoanele bolnave – daca ai in familie sau la locul de munca persoane pe care le suspectezi ca sufera de gripa (au febra, congestie nazala, tusesc, acuza dureri in gat si pierderea apetitului), fa tot posibilul si evita-le cateva zile. Daca nu ai cum sa limitezi contactul, evita imbratisarile, strangerile de mana si saruturile.
Spala-ti mainile foarte des – in perioadele in care gripa este la orice pas, respecta cu strictete regulile de igiena. Asta inseamna ca e obligatoriu sa iti speli mainile foarte des, iar spalarea acestora sa dureze cel putin 15 secunde.
Dezinfecteaza suprafetele – biroul, clanta de la usa biroului, tastatura, precum si orice alta suprafata cu care intri in contact ar trebui dezinfectata in mod regulat. Poti folosi spirt, dar si un spray antibacterian cu pulverizator, pe care e indicat sa il ai in permanenta in geanta.
Stai acasa – daca toti colegii de serviciu prezinta simptome specifice racelii si gripei, e indicat sa stai acasa pret de cateva zile. In acest fel, nu te expui riscului de imbolnavire.
Ce impact poate avea gripa asupra sanatatii pacientului cu lupus
In primul rand, gripa poate declansa un puseu de activitate a bolii, ceea ce inseamna ca vor aparea, in paralel cu simptomele gripei, si simptomele specifice acestei boli autoimune – incepand de la dureri musculare si articulare, pana la febra, eruptii cutanate si stare generala de rau.
Apoi, gripa poate acutiza simptomele lupusului, daca boala se afla deja intr-o perioada de activitate.
Perioadele de activitate a lupusului cresc riscul de complicatii, de aceea e indicat ca acestea sa fie prevenite sau ameliorate.
Cum tratezi gripa, daca suferi de lupus eritematos sistemic
Este esential sa mergi la medic imediat ce observi primele simptome care pot trada gripa. Asta pentru ca exista medicamente antivirale ce pot fi administrate in primele 48 de ore personelor care prezinta risc crescut de complicatii – printre acestea, se numara si pacientii cu lupus, mai ales daca urmeaza un tratament care suprima activitatea sistemului imunitar.
E indicat sa nu iesi din casa decat la 24 de ore dupa ce iti trece febra.
Tratamentul pentru lupus nu va fi oprit in aceasta perioada, ci va fi administrat in paralel cu medicamentele pe care le iei pentru gripa – bineinteles, la recomandarea medicului.
Pentru ameliorarea simptomatologiei, poti folosi si o serie de remedii la indemana, precum:
- Ceaiurile calde, cu lamaie si miere – hidratarea este foarte importanta in tratarea gripei, dar si pentru ameliorarea simptomelor, asa ca poti suplimenta consumul de apa cu ceaiuri din plante.
- Supe – intrucat gripa afecteaza apetitul, poti incerca sa mananci supa, care este mai usoara, dar totodata te va si hidrata suplimentar.
- Siropuri naturale – prepara un sirop de ceapa sau de ridichi, pentru a ameliora tusea in timpul gripei.
Sursa foto: Shutterstock