GRIPA: cum ne protejam eficient si ce complicatii poate avea aceasta infectie

Gripa este o infectie respiratorie acuta cauzata de virusurile gripale si caracterizata prin debut brusc al simptomelor: febra, frisoane, dureri musculare, dureri de cap, tuse, dureri in gat, nas infundat  sau rinoree, astenie, varsaturi si diaree (mai frecventa la copii decat la adulti).  

Cateodata la nou nascuti sau la persoanele varstnice febra poate lipsi! Infectiile cu virusurile gripale apar preponderent in lunile reci ale anului din noiembrie pana in martie si  pot evolua de la forme usoare de boala(guturai) la pneumonie severa cu complicatii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum se transmite gripa?

Transmiterea se face pe cale respiratorie de la o persoana bolnava la o persoana sanatoasa prin stranut, tuse, vorbit. O persoana bolnava este contagioasa cu 1-2 zile inainte de aparitia simptomelor si inca 4-5 zile ulterior.  Simptomele apar de obicei la 1-4 zile dupa contactul cu o persoana bolnava.

Care sunt persoanele cu risc mare de a face o forma severa de gripa?

Majoritatea pacientilor se vor insanatosi in cateva zile pana la maxim 2 saptamani dar exista persoane care vor dezvolta complicatii.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Au risc crescut de complicatii ale gripei  copiii cu varsta mai mica de 2 ani, adulții cu varsta peste 65 de ani, cei cunoscuti cu  boli pulmonare cronice (inclusiv astm), cu boli cardiovasculare (cu exceptia hipertensiunii ateriale), cu boli renale, hepatice, neurologice, hematologice (incluzând siclemie) și tulburări metabolice (inclusiv diabet zaharat), persoanele cu imunosupresie (neoplasme, HIV), gravide sau postpartum, copii cu varsta mai mica de 19 de ani care primesc tratament cu aspirina pe termen lung, cei cu obezitate (ICM>40) si persoanele ce traiesc in institutii.

Ce complicatii pot exista?

La pacientii cu risc de complicatii pot aparea pneumonii virale, pneumonii bacteriane prin suprainfectii bacteriene pe un teren deja imunodeprimat, otite, sinuzite, deshidratare, miozite, miocardita, insuficienta multipla de organ, encefalita, sepsis, exacerbarea bolilor asociate (la pacientii cunoscuti cu insuficienta cardiaca, astm, diabet zaharat).

Ce trebuie sa faca o persoana bolnava? Cum ii protejam pe cei din jur?

O persoana care are simptome de gripa trebuie sa se prezinte la medic pentru a fi diagnosticata corect si pentru a primi tratamentul adecvat.

Pe perioada bolii este indicat ca persoana bolnava sa stea acasa.

Persoanele din jur este indicat sa stea deoparte de oamenii bolnavi, gripa fiind o boala contagioasa.

Atat persoana bolnava cat si cei din jur trebuie sa se spele des pe maini sau sa foloseasca gel dezinfectant cu alcool daca spalarea nu este posibila. Nu folositi la comun cu o persoana bolnava aceeasi lenjerie de pat sau aceleasi tacamuri.  Curatati si dezinfectati frecvent suprafetele atinse la domiciliu, locul de muncă și la școală, mai ales dacă cineva este bolnav.

Cum ne tratam?

Tratamentul specific antiviral se face cu Tamiflu.

Persoanele santatoase anterior, care nu prezinta alte boli si fac forme usoare de boala nu necesita tratament antiviral!

Tratamentul antiviral este recomandat cat mai repede posibil la orice pacient cu gripa ce necesita spitalizare, are evolutie severa  sau care prezinta complicatii.

Tratamentul antiviral trebuie început cât mai curând posibil după debutul bolii, în mod ideal, în termen de 48 de ore de la debutul simptomelor.

O persoana bolnava trebuie sa aiba o dieta bogata in fructe, legume, proteine, sa consume multe lichide, sa se odihneasca, iar tratamentul formelor usoare de boala consta in antitermice, analgezice, antiinflamatorii. Nu se va administra Aspirina!!!

Cum ne protejam de gripa?

Cea mai buna masura de profilaxie este vaccinarea! Ea este recomandata tuturor persoanelor dar mai ales celor cu risc de a dezvolta complicatii asociate gripei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0