Factori de mediu ce pot accelera evolutia lupusului

Lupusul este o afectiune inflamatorie cronica, de natura autoimuna, care poate ataca aproape orice organ din organismul uman. Cu toate ca genele joaca un rol important in dezvoltarea si evolutia lupusului, si factorii ce tin de mediu pot contribui la rapiditatea cu care boala evolueaza, precum si la severitatea simptomelor resimtite de catre pacient.

Din pacate, lupusul este o boala imprevizibila, insa totodata prea putin cunoscuta de catre medici, de aceea este foarte greu de dat un pronostic in caz de lupus.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Oamenii de stiinta au observat insa ca anumiti factori de mediu pot influenta modul in care progreseaza aceasta boala autoimuna. De pilda, expunerea la radiatiile UV emanate de soare sau de lampa de la solar are efecte toxice asupra pielii, declansand totodata si un episod de acutizare a simptomelor, pe langa iritatia cutanata. Pe de alta parte insa, poluarea poate agrava afectiunea fara sa fie observat impactul sau asupra pacientului.

 

Mai mult decat atat, si expunerea la metale grele precum uraniul sau cadmiul influenteaza, de asemenea, declansarea precum si evolutia bolii lupus.

Contraceptivele orale, adica celebrele pilule zilnice, au de asemenea potential daunator asupra pacientelor de sex feminin diagnosticate cu lupus. De aceea, medicii nu recomanda acestor paciente anticonceptionale pe baza de substante care imita estrogenul.

 

 
 

 

Bisfenolul A, care se regaseste in masele plastice si in rasinile epoxidice, este recunoscut pentru potentialul cancerigen, insa acum specialistii suspecteaza ca ar avea, de asemenea, capacitatea de a declansa sau accentua simptomele specifice lupusului.

Studiile facute pana acum in domeniu sugereaza faptul ca atat instalarea, cat si evolutia bolii autoimune lupus apare in urma unor interactiuni complexe dintre factorii genetici si factorii de mediu precum cei amintiti mai sus.  

Pentru a reduce cat mai mult riscul de declansare a simptomelor lupusului, dar si pentru a ii incetini acestei afectiuni evolutia, pacientul este sfatuit sa respecte urmatoarele indicatii:

  • Sa evite expunerea la radiatii UV fara protectie solara – pacientul se poate proteja evitand expunerea la soare in intervalul 10-16, atunci cand radiatiile au intensitatea sporita, dar si prin folosirea unor haine, accesorii si lotiuni cu SPF 50 atunci cand este nevoit sa se expuna razelor de soare. Radiatiile UV cauzeaza, la pacientii cu lupus, moartea celulelor pielii si declanseaza episoade de acutizare a simptomelor lupusului.
  • Sa renunte la fumat – fumatul activ sau pasiv este interzis pacientilor cu lupus, fumul de tigara fiind un factor declansator al episoadelor specifice lupusului.
  • Sa mearga la medic in mod regulat – dupa primirea diagnosticului de lupus, pacientul trebuie sa mearga la medicul reumatolog cu regularitate, pentru a tine afectiunea sub control si pentru a preveni din timp complicatiile ce ar putea aparea.
  • Sa evite expunerea la metale grele – daca pacientul lucreaza intr-un mediu toxic, in care este expus la asemenea substante daunatoare, ar trebui sa renunte la locul de munca intrucat acesta ii agraveaza starea. Ideal ar fi, dupa stabilirea diagnosticului de lupus, pacientul sa isi schimbe jobul cu unul care nu implica timp petrecut intr-un mediu poluat sau toxic.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0