Depresia in lupus - de ce apare si cum se trateaza

Pacientii care sufera de lupus sunt predispusi depresiei atat din cauza calitatii vietii care este afectata de aceasta boala, cat si din cauza primirii unui diagnostic cronic, de boala care nu se vindeca.

 

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune autoimuna caracterizata de hiperactivitatea sistemului imunitar. Concret, organismul incepe, prin intermediul sistemului imunitar, sa isi atace propriile tesuturi sanatoase. In acest fel, se declanseaza procesul inflamator, care la randul lui provoaca o serie de simptome neplacute precum febra, durerile ori eruptiile cutanate.

Crezi ca suferi de depresie?

Durerile provocate de lupus, teama ca se poate declansa un puseu al bolii in orice moment, precum si efectele secundare ale medicamentelor administrate pentru tinerea sub control a bolii pot cauza tristete, furie sau chiar depresie. Adesea, pacientii cu lupus pun gandurile depresive pe seama simptomelor lupusului, insa e important ca acestia sa isi dea seama cand tristetea s-a transformat in depresie, astfel incat sa apeleze la un specialist si sa fie tratati cum se cuvine.

 

Cum recunosti depresia daca suferi de lupus eritematos sistemic

Printre cele mai frecvente simptome ale depresiei se numara urmatoarele:

  • Tristetea
  • Pierderea sperantei
  • Plansul
  • Insomnia sau, dimpotriva, dormitul in exces
  • Anxietatea
  • Irascibilitatea
  • Vina sau regretul
  • Stima de sine scazuta
  • Problemele de concentrare si tulburarile de memorie
  • Lipsa de energie, apatia
  • Lipsa interesului fata de activitati considerate placute in trecut
  • Ceata mintala
  • Ganduri de suicid.


Daca pacientul are de-a face cu 3 sau mai multe dintre aceste simptome, timp de cateva saptamani la rand, este obligatoriu sa apeleze la ajutorul unui psiholog sau psihiatru, care va putea stabili daca este sau nu vorba despre depresie. Medicul reumatolog, care trateaza lupusul, trebuie sa fie de asemenea informat cu privire la starile depresive.

Diagnosticarea depresiei la pacientul cu lupus eritematos sistemic

Psihologul sau psihiatrul sunt in masura sa puna diagnosticul de depresie, in urma anamnezei pacientului. Istoricul medical, tratamentul medicamentos pe care pacientul il urmeaza, dar si o serie de teste de personalitate il vor ajuta pe medic sa identifice depresia.

Tratament pentru depresie la pacientul cu lupus eritematos sistemic

In prima faza, se va recomanda terapia cognitiv comportamentala, aceasta fiind o metoda de tratare a depresiei care nu implica administrarea unor pastile ce pot interactiona cu medicamentele administrate pentru lupus. Un psiholog va incerca, cu ajutorul terapiei, sa corecteze tiparele de gandire gresite ale pacientului, sa il ajute pe acesta sa isi accepte diagnosticul si totodata sa il motiveze sa se obisnuiasca cu acest gand si sa faca tot posibilul pentru a trai cat mai bine cu aceasta boala.

Tratamentul medicamentos este utilizat atunci cand depresia este severa si terapia cognitiv comportamentala, pe cont propriu, nu ar reusi sa amelioreze starea pacientului intr-un timp scurt. Antidepresivele si anxioliticele pot ameliora simptomele depresiei mai rapid, insa pentru rezultate de durata e recomandata folosirea terapiei in paralel.

Pacientul trebuie sa administreze medicamentele exact asa cum ii recomanda medicul, pentru a reduce riscul de declansare a unui puseu al lupusului.

Ce poti face pentru a combate depresia, pe langa respectarea indicatiilor primite de la medici

Practica sport – poate parea greu sa faci efort fizic in zilele in care durerile articulare nu iti dau pace, insa cu cat te straduiesti sa te mobilizezi mai mult, cu atat mai bine te vei simti. Orienteaza-te catre exercitiile de intensitate mica sau moderata, pentru a nu iti crea probleme. Sportul elibereaza endorfine in creier, oferindu-ti o stare de bine.

Odihneste-te mai bine – oboseala accentueaza depresia, dar si simptomele lupusului. Asta inseamna ca odihna trebuie sa fie o prioritate pentru tine. Fa-ti un orar de somn pe care sa il respecti in fiecare zi. Este obligatoriu sa dormi 7-8 ore pe noapte. Evita cofeina, nicotina si alcoolul, mai ales daca ai de-a face cu insomnii.

Accepta-te asa cum esti – nu te ajuta cu nimic sa traiesti in trecut. Accepta, mai degraba, situatia in care te afli acum si lucrurile vor parea mai simple. Discuta cu psihologul, dar si cu oamenii apropiati, de fiecare data cand simti ca ai nevoie de incurajari.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Depression and anxiety in systemic lupus erythematosus”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Margarida Figueiredo-Braga, Caleb Cornaby, Alice Cortez, Miguel Bernardes, Georgina Terroso, Marta Figueiredo, Cristina Dos Santos Mesquita, Lúcia Costa, si Brian D. Poole

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0