

De ce pacientii cu lupus au risc crescut de afectiuni cardiovasculare?
De ce pacientii cu lupus au risc crescut de afectiuni cardiovasculare?
De ce pacientii cu lupus au risc crescut de afectiuni cardiovasculare?
Lupusul eritematos sistemic creste riscul de afectiuni cardiace in randul pacientilor. Oamenii de stiinta au incercat insa sa identifice mecanismul prin care lupusul afecteaza modul in care functioneaza inima.
Oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii St. Louis au facut, in acest sens, un studiu pe soareci. Astfel, au constatat ca la pacientii cu boli autoimune precum psoriazisul sau lupusul, vasele de sange sunt mai rigide. In mod normal, sangele trebuie sa circule cu usurinta prin vasele de sange, insa daca acestea sunt foarte rigide si inflexibile, colesterolul ramane prins pe pereti, fiind favorizata placa ateromatoasa despre care se stie ca determina infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.
Asadar, pacientii cu lupus sunt de 2 pana la 8 ori mai predispusi sa sufere un infarct, in comparatie cu persoanele care nu sufera de o asemenea afectiune.
Rezultatele acestui studiu vor fi folosite de oamenii de stiinta pentru dezvoltarea unui nou tratament pentru lupusul eritematos sistemic, care sa reduca riscurile cardiovasculare.
In ceea ce priveste colesterolul marit, e important de mentionat ca dislipidemia apare la pacientii cu lupus mai ales din cauza activitatii inflamatorii a acestei boli, dar si din cauza tratamentului cu steroizi.
Hipertensiunea este, de asemenea, mai des intalnita la pacientii cu lupus, in comparatie cu populatia generala. Tratamentul cu steroizi, precum si stilul de viata sedentar pot agrava aceasta problema.
Unele dintre cele mai grave complicatii ale lupusului eritematos sistemic sunt cele cardiace. Aceste complicatii sunt principala cauza de deces in randul pacientilor care sufera de lupus. Analizele de sange, radiografiile, electrocardiograma si ecocardiograma pot fi folosite pentru identificarea problemelor cardiace in lupus.
Pericardita, adica inflamarea pericardului (n.r. membrana care inconjoara inima), este una dintre complicatiile cauzate de lupus la nivelul inimii. Miocardita, endocardita si boala arteriala coronariana apar, de asemenea, la pacientii cu lupus eritematos sistemic.
Vasculita indusa de lupus, cauzata de inflamarea vaselor de sange, poate avea urmari grave daca sunt afectate tesuturile din creier sau din alte organe vitale. In functie de zona afectata de vasculita, aceasta poate declansa simptome precum: febra, stare generala de rau, lipsa apetitului, scaderea in greutate, vederea incetosata, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau tulburarile comportamentale.
Toate descoperirile facute pana acum in ceea ce priveste riscul cardiovascular marit din cauza lupusului indica faptul ca un tratament corect prescris de mediul reumatolog, care tinteste si sistemul cardiovascular, poate controla activitatea lupusului, astfel incat sa nu afecteze inima si intreg sistemul cardiovascular.
Cum sa reduci riscurile cardiovasculare daca suferi de lupus
Poti face cateva lucruri pentru a reduce riscul de complicatii cardiovasculare daca ai primit diagnosticul de lupus eritematos sistemic:
- Tratamentul pentru lupus va fi administrat exact asa cum a recomandat medicul.
- Se vor face controale medicale anuale, astfel incat sa se verifice tensiunea arteriala, colesterolul si trigliceridele.
- Se va adopta o dieta sanatoasa si echilibrata, astfel incat sa se evite ridicarea nivelului de trigliceride si colesterol.
- Se va renunta la fumat, despre care se stie ca este un factor de risc major pentru afectiunile cardiovasculare.
- Se va mentine greutatea in limitele normale, intrucat obezitatea creste si ea riscul de complicatii cardiovasculare.
- Se va mentine boala cat mai mult in perioada de remisiune, intrucat puseele de activitate a lupusului eritematos sistemic favorizeaza aparitia complicatiilor cardiovasculare.
- Daca apar probleme cardiovasculare, se va apela la un cardiolog, care sa colaboreze cu reumatologul care trateaza lupusul.
Tratamentele de ultima generatie fac lucrurile mult mai simple pentru pacientii cu lupus eritematos sistemic. Cu un tratament adecvat si un stil de viata sanatos, pacientul poate trai o viata normala, speranta de viata nefiindu-i afectata daca sunt prevenite complicatiile.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- Studiul “Cardiovascular disease in lupus: insights and updates”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Jason S Knight, Mariana J. Kaplan
- Studiul “Risk factors in cardiovascular disease in systemic lupus erythematosus”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Nailu Angelica Sinicato, Priscila Aparecida da Silva Cardoso si Simone Appenzeller