Cele mai bune suplimente pentru boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare, cunoscute și sub denumirea de boli de inimă ori boli cardiace, reprezintă cauza numărul 1 de deces la nivel mondial. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că 17,9 milioane de persoane și-au pierdut viața din cauza bolilor cardiovasculare în 2019, reprezentând 32% dintre toate decesele la nivel mondial.

Bolile cardiovasculare reprezintă un grup de tulburări ale inimii și ale vaselor de sânge, care includ boala coronariană – o boală a vaselor de sânge care alimentează mușchiul inimii, boala cerebrovasculară – o boală a vaselor de sânge care alimentează creierul, boala arterială periferică - o boală a vaselor de sânge care alimentează brațele și picioarele, boala reumatică a inimii – afectarea mușchiului și valvelor cardiace din cauza febrei reumatice, cauzată de bacteriile streptococice.

Tot afecțiuni cardiovasculare sunt și cardiopatia congenitală – malformații congenitale care afectează dezvoltarea și funcționarea normală a inimii cauzate de malformații ale structurii inimii încă de la naștere și tromboza venoasă profundă și embolia pulmonară – cheaguri de sânge în venele picioarelor, care se pot disloca și se pot muta la inimă și plămâni.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Sedentarismul și obezitatea, factori de risc majori pentru bolile cardiovasculare

Factorii de risc cardiovascular includ stilul de viață sedentar, obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul, hiperlipidemia, predispoziția genetică, fumatul și consumul de alcool. 

Bagajul genetic are o contribuție importantă la dezvoltarea prematură a bolilor cardiovasculare premature, însă oamenii care dezvoltă boli cardiovasculare mai târziu în viață sunt de obicei fumători, sedentari, hipertensivi și dislipidemici - toți acești factori pot fi modificați. 

Mai precis, au fost evaluați cinci factori de risc modificabili: sedentarismul, fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul, hipercolesterolemia. Într-un studiu, aproape trei sferturi dintre pacienți (73%) au avut cel puțin trei factori de risc, comparativ cu 31% dintre subiecții sănătoși. În ambele grupuri, probabilitatea de a dezvolta boli coronariene a crescut exponențial cu fiecare factor de risc suplimentar. 

Anumite suplimente și plante te pot ajuta să îți reduci riscul de boli de inimă, dar și să tratezi afecțiunile inimii dacă ai fost deja diagnosticat cu unele dintre ele. Mai multe suplimente nutritive și suplimente din plante pot fi de folos în lupta contra aterosclerozei, cauza principală a celor mai multe boli cardiovasculare.

Ce suplimente pot fi de folos în bolile cardiovasculare?

În cele ce urmează, îți prezentăm câteva suplimente care te-ar putea ajuta să îți reduci riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară:

1. Coenzima Q10

Coenzima Q10, cunoscută și sub numele de ubiquinonă (prescurtată CoQ10), este o substanță chimică ce joacă un rol crucial în capacitatea celulelor de a extrage energia din alimente. Deoarece inima este cel mai solicitat mușchi din corpul nostru, este esențial ca miocardul să aibă o alimentare constantă cu coenzima Q10, astfel încât să aibă energia necesară pentru a-și îndeplini funcțiile.

Unele cercetări arată că dacă se iau suplimente cu coenzima Q10, acestea reduc stresul oxidativ și sporesc activitatea enzimelor antioxidante, gestionând simptomele bolilor cardiovasculare. Coenzima Q10 este o substanță sigură și bine tolerată, însă trebuie să reții că terapia cu statine poate reduce rezervele acestei coenzime.

2. Acizii grași Omega 3

Aceștia sunt nutrienți esențiali care ajută la reducerea inflamației cauzate de ateroscleroză. Totodată, acizii grași Omega 3 scad nivelurile trigliceridelor, componente lipidice din sânge, care îți blochează arterele. Valorile mari ale trigliceridelor sunt legate de ateroscleroză și de diabet.

Unele studii științifice arată că un aport suficient de acizi grași Omega 3, care se găsesc în peștele gras (hering, macrou, sardine, somon), dar și în semințele de in și chia și în nucile românești, este corelat cu o tensiune arterială scăzută, cu un profil lipidic mai bun, inclusiv cu scăderea trigliceridelor, și cu un risc redus de deces survenit de pe urma bolilor cardiovasculare.

Când iei un supliment cu Omega 3, caută să fie unul de calitate, de la un producător cunoscut, certificat. Aceste suplimente cu Omega 3 ar trebui să conțină ulei de pește de mare adâncime.

3. Ceaiul verde

Secole la rând, oamenii din întreaga lume au consumat ceaiul verde pentru a profita de beneficiile pe care acesta le are pentru sănătate. Recent, a fost efectuat un studiu pentru a analiza una dintre componentele-cheie ale ceaiului verde, EGCG (apigenina, care este un flavonoid), și capacitatea acesteia de a proteja inima. Studiul a arătat beneficii semnificative care vin la pachet cu consumul de 5 sau 6 cești de ceai verde pe zi. Extractul de ceai verde este disponibil, totodată, ca supliment, sub formă de capsule.

Atenție, totuși, această cantitate de ceai verde se poate dovedi prea mare pentru multe persoane și poate avea efecte secundare precum insomniile, anxietatea, iritabilitatea și tremorul. De asemenea, extractele de ceai verde pot cauza probleme hepatice. Simptomele pot include îngălbenirea pielii sau a albului ochilor, greață și dureri de stomac, iar dacă apar, e necesar să întrerupi administrarea și să ceri sfatul medicului.

4. Rodia

La fel ca ceaiul verde, sucul de rodie a fost consumat vreme de secole, iar oamenii știau încă de acum sute de ani că acest fruct roșu și aromat este benefic pentru sănătate. Oamenii de știință au dovedit aceste beneficii în urma a numeroase studii, care au arătat că substanțele chimice puternice, cu efect antioxidant, care se găsesc în sucul de rodie pot ajuta la combaterea aterosclerozei și la scăderea tensiunii arteriale.

5. Magneziul și potasiul

Magneziul este esențial pentru un ritm cardiac sănătos, deoarece este implicat în transportul altor electroliți, cum ar fi calciul și potasiul, în celule. Electroliții sunt extrem de importanți pentru semnalele nervoase și contracțiile musculare ale bătăilor normale ale inimii. E indicat să iei suplimente cu magneziu și calciu după ce ai acordul medicului.

6. Drojdia de orez roșu

Un extract folosit în bucătăria chinezească, și anume drojdia de orez roșu, are beneficii pentru sănătatea inimii, iar unele studii științifice au descoperit că acest tip de drojdie reduce riscul de deces de pe urma bolilor de inimă.

Recomandările Experților DOC

Oamenii de știință sugerează că drojdia de orez roșu este o abordare eficientă și relativ sigură pentru dislipidemie. Hiperlipidemia (un tip de dislipidemie), în special colesterolul seric total care are valori mari, este un important factor de risc cardiovascular și cauzează zeci de milioane de decese în fiecare an, la nivel mondial. 

Drojdia de orez roșu, spun cercetătorii, a fost folosită în China încă din vechime ca supliment alimentar și ca remediu naturist și poate fi o opțiune pentru tratamentul hiperlipidemiei.

Drojdia de orez roșu conține monacolina K și alte ingrediente active despre care se știe că joacă un rol în controlul hiperlipidemiei. Studii clinice de peste hotare sugerează că drojdia de orez roșu are potențialul de a reduce valorile colesterolului rău LDL cu 10% până la 33%.

O meta-analiză a concluzionat că administrarea suplimentelor cu drojdie de orez roșu este într-adevăr o abordare eficientă și relativ sigură pentru dislipidemie, și poate fi considerată o alternativă în cazul pacienților cu antecedente de efecte adverse la statine. Totodată, abordarea bazată pe drojdia de orez roșu ar putea fi folosită pentru prevenția primară și prevenția secundară a bolilor arteriale coronariene.

Dacă vrei să previi bolile cardiovasculare sau să gestionezi simptomele și cu ajutorul suplimentelor alimentare, recomandarea noastră este să ceri înainte sfatul medicului, pentru a te asigura că iei cele mai potrivite decizii pentru sănătatea ta. De asemenea, orice întrebări legate de doze, efecte adverse sau contraindicații trebuie adresate medicului.

Alimentația este crucială în dezvoltarea sau evitarea bolilor cardiovasculare

Conform studiilor preclinice, dar și clinice, o alimentație corectă are un efect cardioprotector asupra sănătății umane. Bolile cardiovasculare pot fi prevenite printr-o alimentație bogată în fructe, legume, produse din făină integrală și săracă în carne grasă, lactate grase, dulciuri și băuturi dulci. În plus, este necesară limitarea aportului de sare și obținerea unei cantități suficiente de potasiu, calciu, magneziu, vitamina C și acizi grași Omega 3. 

În plus, restricționarea consumului de alcool și tutun, controlul greutății, exercițiile fizice efectuate regulat, asigurarea unui somn sănătos și evitarea stresului sunt, de asemenea, recomandate pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. 

Moleculele bioactive din diverse produse vegetale, cum ar fi diverși compuși polifenolici, peptide, oligozaharide, vitamine, acizi grași posedă efecte cardioprotectoare.

Polifenolii, de exemplu, pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară prin inhibarea agregării plachetare, reducerea inflamației vasculare, modularea proceselor apoptotice și îmbunătățirea profilului lipidic. Aceștia se găsesc mai ales în fructele de pădure, cacao, semințe de in, măsline, mentă, cuișoare.

Multe studii au sugerat că citricele, produsele bogate în cacao și ciocolata neagră conțin concentrații mari de flavonoide legate de reducerea riscului de boală cardiovasculară.

Resveratrolul este un antioxidant polifenolic care se găsește în fructe precum strugurii, murele, roșiile, coacăzele roșii și afinele. Acest antioxidant stimulează producerea proteinei sirtuin-1 (SIRT 1) numită „gena longevității” și astfel ajută la menținerea sănătății celulare, încetinind procesul de îmbătrânire. Resveratrolul protejează sistemul cardiovascular datorită proprietăților sale antiinflamatorii, reduce riscul de ateroscleroză, reduce agregarea trombocitelor și fibroza miocardică.

Carotenoidele sunt molecule liposolubile valoroase, cu potențial antioxidant, scăzând riscul apariției mai multor boli cronice, precum cancerul sau bolile cardiovasculare, dar și degenerescența maculară. Aceste substanțe se găsesc în morcovi, roșii, ardei gras, pepene roșu și galben, spanac, varză Kale.

Acizii grași Omega 3 EPA și DHA au efecte antiinflamatorii și cardioprotectoare, inclusiv proprietăți anti-aritmice și anti-trombotice. Contribuie, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale, întăresc funcția endotelială și diminuează creșterea plăcii aterosclerotice. Se găsesc în peștii grași, precum somonul, macroul, heringul, tonul sau sardinele.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Diet, Lifestyle and Cardiovascular Diseases: Linking Pathophysiology to Cardioprotective Effects of Natural Bioactive Compounds
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7177934/
Studiul „Diet, Lifestyle and Cardiovascular Diseases: Linking Pathophysiology to Cardioprotective Effects of Natural Bioactive Compounds”, apărut în Int J Environ Res Public Health. 2020 Apr; 17(7): 2326, doi: 10.3390/ijerph17072326, autori: Javad Sharifi-Rad et al.
Science Direct - Coenzyme Q10 for Patients With Cardiovascular Disease: JACC Focus Seminar
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109720379985
Studiul „Coenzyme Q10 for Patients With Cardiovascular Disease: JACC Focus Seminar”, apărut în Journal of the American College of Cardiology, Volume 77, Issue 5, 9 February 2021, Pages 609-619, https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.12.009, autori: Albert E.Raizner, Miguel A.Quiñones
WHO - Cardiovascular diseases (CVDs) 
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds)


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0