Cele mai frecvente infectii care apar pe fondul lupusului

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune autoimuna care creste riscul de aparitie a infectiilor in organism. Tractul respirator, cel urinar, dar si pielea, sunt cele mai expuse infectiilor la pacientii cu lupus.

Riscul de infectii este mai mare la pacientul cu lupus decat la alti pacienti din doua motive: in primul rand, lupusul afecteaza sistemul imunitar si limiteaza astfel capacitatea organismului de a se proteja de agentii invadatori, iar in al doilea rand pentru ca tratamentul administrat pacientului cu lupus este pe baza de medicamente imunosupresoare, al caror rol este de a suprima activitatea sistemului imunitar.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tragem deci concluzia ca pacientul diagnosticat cu lupus eritematos sistemic prezinta risc crescut de infectii, asa ca trebuie sa fie mai atent.

Cele mai frecvente infectii in randul pacientilor cu lupus eritematos sistemic

Infectiile sistemului respirator, infectiile la nivelul inimii, tractului urinar si cele ale pielii sunt cele mai des intalnite la pacientii care sufera de lupus.

Totodata, pacientul care sufera de aceasta afectiune autoimuna este expus si riscului de candida ori alte infectii fungice, precum si de a dezvolta zona zoster.

Infectiile bacteriene dau, de asemenea, batai de cap celor cu lupus. De pilda, infectia cu streptococul auriu, dar si cea cu E. coli ori cu Salmonella poate sa apara mai usor la pacientul cu lupus, decat ar aparea la un pacient sanatos.

Diagnosticarea infectiilor la pacientul cu lupus

Este foarte important ca infectiile sa fie depistate timpuriu, astfel incat sa fie tratate corespunzator inainte sa apara complicatiile. De multe ori, infectiile se manifesta similar puseelor lupusului, asa ca pot fi confundate cu usurinta cu acutizarea bolii autoimune. Inflamatia si febra apar si in cazul puseului, dar si in cazul unei infectii. Daca temperatura corpului creste mult intr-un timp destul de scurt, e important sa apelezi la medic pentru ca poate fi vorba despre o infectie in organism.

Medicul va folosi urmatoarele teste si analize pentru identificarea infectiei la pacientul cu lupus eritematos sistemic:

  • Examinare fizica
  • Teste de urina
  • Radiografii in zona pieptului
  • Analize de sange
  • Exsudat faringian
  • Analiza materiilor fecale.

 

 

Tratarea si prevenirea infectiei la pacientul cu lupus eritematos sistemic

Tratamentul este stabilit in functie de tipul infectiei – de pilda, infectia bacteriana e tratata cu antibiotice, infectia fungica cu medicamente antifungice, in timp ce infectia virala se va trata cu medicamente antivirale.

Antibioticele pot mari fotosensibilitatea pacientului cu lupus, de aceea e bine sa fie administrate doar la nevoie, iar pe perioada administrarii se fie evitata expunerea la radiatiile UV.

Avand in vedere ca pacientul care sufera de lupus este mai expus riscului de infectii, e bine ca acesta sa fie precaut astfel incat sa nu se expuna imbolnavirii.

Se va evita, in acest sens, contactul cu persoanele bolnave, pentru limitarea expunerii la virusuri, bacterii sau fungi. In timpul sezonului racelii si gripei, se recomanda evitarea locurilor inchise si aglomerate – mall-uri, sali de cinema sau mijloace de transport in comun, astfel incat sa se reduca riscul de contractare a virusurilor.

Alte metode prin care pacientul cu lupus eritematos sistemic poate reduce riscul de imbolnavire sunt:

  • Spalarea mainilor de mai multe ori pe zi, mai ales inainte de masa.
  • Curatarea si dezinfectarea suprafetelor cu care intram in contact – biroul, volanul masinii, telefonul sau clantele usilor.
  • Adoptarea unei diete sanatoase, bogata in antioxidanti, vitamine si minerale.


Pacientul cu lupus eritematos sistemic trebuie sa mearga la medic imediat ce suspecteaza o infectie, indiferent de natura acesteia. Medicul este cel in masura sa recomande un anumit tratament ori sa suspende administrarea imunosupresoarelor pe o perioada determinata, in vederea tratarii rapide a infectiei din organismul bolnavului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0