Ai lupus si probleme cu memoria? Medicamentele pentru hipertensiune pot fi de ajutor
Ai lupus si probleme cu memoria? Medicamentele pentru hipertensiune pot fi de ajutor
Ai lupus si probleme cu memoria? Medicamentele pentru hipertensiune pot fi de ajutor
Lupusul eritematos sistemic este o afectiune de natura autoimuna, care determina sistemul imunitar al organismului sa atace tesuturile sanatoase, confundandu-le pe acestea cu agenti patogeni.
De regula, lupusul se manifesta prin eruptii cutanate, dureri articulare, complicatii renale sau cardiace, insa exista si situatii in care aceasta boala cauzeaza probleme cu memoria sau celebra “ceata mintala”.
Oamenii de stiinta au descoperit ca activarea microgliei – adica a ansamblului de celule microgliale, este cea care cauzeaza problemele de memorie si alte tulburari de natura cognitiva in randul pacientilor care sufera de lupus.
Un studiu facut de cercetatorii de la Institutul de Cercetare Feinstein a aratat ca inhibitorii ECA, adica inhibitorii de conversie a angiotensinei – clasa de medicamente folosite in tratarea hipertensiunii – pot bloca procesul de activare a microgliei, mentinand astfel intacta memoria la pacientii cu lupus. Concret, inhibitorii de conversie a angiotensinei nu numai ca reduc tensiunea arteriala, insa totodata opresc si procesul de activare a microgliei.
Studiul a fost facut pe soareci, insa s-a dovedit a fi la fel de eficient si la oameni. Pornind de la rezultatele acestui studiu, se pot produce schimbari majore in tratamentul administrat pacientilor cu lupus, mai ales daca vorbim despre lupus cu manifestari neurologice.
Tulburarile de natura cognitiva pot fi permanente in lupus, insa acestea sunt mai accentuate in timpul unui puseu de activitate a bolii. Este foarte important ca pacientul sa stie ca, in general, problemele cognitive specifice lupusului nu evolueaza in boli precum maladia Alzheimer sau alte tipuri de dementa.
Recomandarea specialistilor pentru pacientii cu lupus este ca acestia sa se impace cu toate manifestarile lupice cu care au de-a face si, in loc sa se intrebe de ce li se intampla lor asta, mai degraba sa invete sa traiasca cu simptomele specifice bolii.
Cum sa faci fata tulburarilor de memorie care apar pe fondul lupusului eritematos sistemic
- Ia-ti notite – de fiecare data cand vrei sa retii ceva, scrie-ti intr-un carnetel pe care te vei uita din nou seara. In acest fel, te asiguri ca nu iti scapa nicio informatie de care ai nevoie. Si reminderele/alarmele puse in telefon te pot ajuta, mai ales daca trebuie sa iti amintesti de vreo programare la medic, o aniversare sau un eveniment la care trebuie sa participi.
- Concentreaza-ti atentia asupra unui singur lucru. Nu incerca sa faci mai multe in acelasi timp, pentru ca te vei simti bulversat.
- Fii cat mai organizat – foloseste o agenda, un calendar, o aplicatie de tip agenda sau o aplicatie sub forma de lista de cumparaturi. Cu cat te organizezi mai bine, cu atat te descurci mai bine.
- Prioritizeaza-ti activitatile – imparte tot ce ai de facut in lucruri pe care trebuie sa le faci si lucruri pe care ar fi dragut sa le faci. Apoi orienteaza-ti atentia doar asupra celor care trebuie duse la bun sfarsit. Lupusul este o boala care se manifesta si prin oboseala, asa ca nu are sens sa te obosesti suplimentar, daca nu este absolut necesar.
- Antreneaza-ti memoria cu ajutorul integramelor, al jocurilor sau al oricarei alte activitati care iti pune mintea la contributie.
- Discuta sincer cu cei dragi, dar si cu angajatorul tau sau cu oamenii cu care interactionezi pe plan profesional, astfel incat acestia sa inteleaga problema ta si sa nu perceapa gresit anumite “scapari” de memorie pe care le ai.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: Studiul “Lupus antibodies induce behavioral changes mediated by microglia and blocked by ACE inhibitors”, publicat in The Journal of Experimental Medicine, autori: Jacquelyn Nestor, Yoshiyuki Arinuma, Tomás S. Huerta, Czeslawa Kowal, Elham Nasiri, Nina Kello, Yuichiro Fujieda, Alison Bialas, Tim Hammond, Uma Sriram, Beth Stevens, Patricio T. Huerta, Bruce T. Volpe, Betty Diamond